💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 3 💛

• 15 744
  • 777
  •   1
Отговори
# 615
Ние покрай болестите сме само на кърма отново…
Иначе бях въвела всички меса, жълтък, безглутенови каши и доста зеленчуци. Според мен месото и жълтъка са по-важни. Кашите и плодовете могат да изчакат, а кашите могат и изобщо да се пропуснат, особено ако бебето е по-пухкаво.
Количествата ни бяха различни всеки ден, но и цели бурканчета опаткваше. Каша не правих цяла доза и пак не се изяждаше. Пробвах с кърма, с АМ, с пюре, засега не съм намерила как да я пробутвам. Купих бебешки кус кус. Като оздравее въвеждам глутена и минава на него.
Вода давам от отворена чашка. Дави се, полива се, но има голямо желание 😂😂 Ще се научи, трябва време. Тя и като яде много странно суче лъжицата ама пък успява да се нахрани някак.

# 616
^Бързо оздравяване
Аз с тея пюрета вече ще се гръмна. Да взема да започна да правя и да слагам във фризера ли и аз не знам. Всеки ден да правя не ми изглежда оферта. Вие как правите домашни пюрета във фризер/консервирани или всеки ден?
Също се чудя за граха и спанака. Някъде пише след 8 месец, а има пюрета за 4+ с грах...

# 617
^Бързо оздравяване
Аз с тея пюрета вече ще се гръмна. Да взема да започна да правя и да слагам във фризера ли и аз не знам. Всеки ден да правя не ми изглежда оферта. Вие как правите домашни пюрета във фризер/консервирани или всеки ден?
Също се чудя за граха и спанака. Някъде пише след 8 месец, а има пюрета за 4+ с грах...

Аз от вчера захранвам. Правя пюре за 2 хранения, така и за напред мисля, всеки ден не е оферта. Имам и купени пюренца, за всеки случай. Граха е нежен, може и от по - рано. Спанака дразни стомаха май.

# 618
  • София
Утре по време на храненето с каша ни се пада да сме на гости. Вариант ли е да сложа в едно шише доза АМ заедно със самата каша и като стане време само да изсипя всичко в една купа (тяхна) и да смеся с топла водичка?

# 619
На мен ми звучи ок 😀 Но според мен в началото и да пропуснеш едно ядене и да дадеш АМ, не е толкова фатално. Но като си на гости (не си на път или на друго неудобно място) не виждам проблем да си вземеш каша и да си я направиш там.

Аз давах няколко пъти зелен грах. Не е имала проблем. Според Маги Пашова, зеления грах е подходящ за 4-6 месеца, както и зеления боб, но за него се чудя. Спанака мисля, че го дава подходящ за 7-9 месеца.
Плана ми е следния: До 9 зеленчука съм, утре  почвам с оризова каша 2-3 дни ще я давам чиста или ако е много гадна ще добавя тиква, за да прилича на нещо 😀 После ще включа плодовете към кашата, после сигурно ще дам жълтък, меса и докато ги изредя тях, ще е дошло време за спанак и другите зеленчуци, за които се съмнявам да не би сега да е малка за тях. Като цяло искам на 2-3 дни да включвам нова храна. Само с жълтъка и глутена ще е по-бавно. Не искам и ядките да ги отлагам много, защото ако ги вкарам по-рано, рискът от алергия е по-малък.

# 620
Ако пропусна кашите, какво да дам за следобедна?
Леле всичко съм забравила ...
Говорих с предишната педиатърка на децата. Каза вкарвам следобяд каши, после около 10ч плодово пюре колкото за удоволствие.

# 621
С голямата ми дъщеря ни спряха кашите, защото много качваше. Давах извара с плод, чисто плодово пюре, кисело мляко с плод, кисело мляко с малко овесени ядки, супата от кухнята. Може и зеленчуково пюре пак, стига да го яде.

# 622
Днес дадох оризова каша. Добавих 1-2 лъжички тиква, защото просто мирише гадно, а и на вкус е отврат. Трябваше да й дам 2-3 лъжички, но на нея й хареса и ми беше съвестно да я спирам, та станаха 5-6. Утре ще дам повече и после ще започна с плодовете.
Тези каши гледам, че са с кратък срок - 3-4 седмици. А и май нещо няма да съм им фен, та няма да продължа много с тях. Въпроса ми е, ако някой път искам да й дам ориз, мога ли да го сваря и пасирам, като разбира се после добавя плод/зеленчук? Има ли нещо специално при ориза? За нас като готвя го чистя, накисвам няколко пъти с вода, за да се измие добре, но така приготвен дали би бил подходящ за бебета?

# 623
Като го пасираш става на лепило. Пробвах и аз. Имах спанак с ориз и и пасирах малко, стана отврат.
Може да и даваш от вашия ориз, може да яде и не гладко пасирано, пробвайте.

# 624
За ориза не знам дали ще стане, но едно време свекървата каза, че преди варенето е смилала с кафемелачката кус кус. Пробвай да смелиш малко ориз преди варенето. То реално тая каша май си е оризово брашно като я четох.

Ние от вчера си смучем долната устна. Не знам - зъби ли да очаквам или просто вреден навик по наследство(май и аз го правех като малка).

# 625
Нямам мелачка. А и като го измия и накисна, едва ли ще се смели добре. Ще й давам за сега от тази каша, щом я яде, по-нататък ще започне да яде и по-големи парченца, та може и да яде сварен от нашия.

# 626
  • София
Момичета, относно жълтъка: колко време са вари яйцето и има ли изискване към яйцата, освен да са в срок на годност 🤣 аз купувам различни, но например последно взимах Багрянка и някакви на Билла. Вие някакви по-специални ли взимате?

# 627
Най-малко 12 минути.
Ние взимаме яйца от пазарчето на ИКЕА. Фермерски са. Ще давам от тях като само ще гледам да са от последно купените, защото понякога ни остават 1-2. Взимаме всяка седмица от там.
До 10-тина дни мисля и аз да започна с жълтъка. Дали мога да си сваря две яйца? От едното да дам съшия ден, а от другото на третия (нали се дава през ден) или е хубаво да са си прясно сварени? Не, че е проблем да варя на всяко предлагане на жълтък, но все пак да си спестя малко време, ако може 😀

# 628
Момичета,цитонамазка кога се взима след раждане?Мисля тази седмица да отида го АГ за профилактичен преглед за 6 месеца след като родих,и мисля да питам за микробиология и цитонамазка?

# 629
Ходих 7 седмици след раждането, така пишеше в епикризата. Вземи си направление.

Общи условия

Активация на акаунт