"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 448
  • 611
  •   1
Отговори
# 420
  • Beyond the stars
Аз още в началото на темата попитах в колко от къщите на обидните е имало през 19 век баня и библиотека, когато и сега има села, в които дори и тоалетната е просто нужник в двора.
Никой не каза. За 19 век говоря.

Не знам за 19 век, но в селските къщи нямаха библиотеки в 20ти век, а създаването на вътрешна тоалетна се посрещаше с лют отпор. И говоря от съвсем лични впечатления.
Такива времена - работа на полето и в завода. Хора иначе, природно интелигентни, чието верую беше “четете, да знаете повече от нас”.

Не знам защо фактите са нещо обидно.

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 10:35 от Вълшебство

# 421
Никой не е искал това, пак не се чете. Иска се в държавните театри да има качествени постановки. Ако една постановка предизвиква толкова крайни настроения, значи мястото и не е там. Има частни зали, плащате си наема и си я гледате.

Кой определя качествените постановки?
Имало едни времена, в които е имало комисии и дирекции по контрол на нещата, които гледа населението и трябва да гледа, но аз лично не искам да се връщаме към тях. Мислех, че и повечето от живеещите в 21 век.
Кое пак не се разбра? Щом данъкоплатците са разделени за нейната стойност, значи няма място там. Никой не ви забранява да я гледате, в 21 век най-нормалното е да си платиш като искаш да я гледаш. Чалга коцертите не получават държавна субсидия и никой не мрънка по въпроса.

# 422
Доп. Във фб се "появи" поредният списък на актьорите. След списъка на учителите, позволили си да не са съгласни с лудостта на всеки амбициозен родител, който не е възпитал детето си. Някаква типична копейка, работеща в лошия запад, но с руски флаг на профилната е публикувала имената и снимките на актьорите “родоотстъпници”, за да “се знаят”. Все едно няма сайт, все едно няма театрален афиш.
Евалата, родолюбци! ПроЗд фашизъм е това.
Мда, една група хора за пореден път прави публичен линч на други хора, защото не са съгласни с тях.
И държавата за пореден път мълчи. Полицията и тя. А тук на това не се обръща внимание, не се споменава дори, сякаш е най-нормалното нещо на света. Иначе сме големи защитници на ценности, нали.

Аз не за първи път питам защо полиция и държава осигуряват подобен комфорт на тези поборници за българщината и ги остават да бият, да правят списъци, да унижават. Във фейсбук групите им е някакъв ужас. За далеч по-дребни неща са викали хора на разпити. Тях обаче никой не ги пита. Отговорът, който имам за себе си, не е никак лицеприятен. Цялата тази истерия няма нищо общо с пиесата. Не се усещате как нормализирате ужасяващи неща и как някой ден просто ще пламнем, защото ще ни драснат клечката. Ама подробности, важното е да сте свалили пиесата от Народния. И що за лицемерна патриотарщина и що за грозно отношение към вашите сънародници  извън столицата - другаде може, в Народния не може.

# 423
  • Beyond the stars
Ако утре данъкоплатците се разделят на тема например “Железният светилник” или “Хъшове”, ще е бой против цензурата нали?
Че тя е удобна само когато защитава собствените ни възгледи и заглушава другите.

# 424
  • софия
Ами май данъкоплатците не са баш разделени. Постановките са 7, залата има повече от 800 места (ти да видиш!) и почти всички билети са изкупени. Не знам дали знаете, но и на 31.12. има. Как ще я посрещнем новата година не знам.
Пред театъра имаше около 300 човека - гръмогласни и агресивни.

# 425
Обаче стане ли дума за субсидии, не чуваме колко са пълни залите и много желаещите. Simple Smile)) Длъжни сме всички да храним театралите, а те извисено да ни плюят и обиждат. На гол тумбак чифте пищови.
По принцип, аз съм "за" държавата трябва да финансира високото изкуство, защото иначе ще сме зарити от боклук, но не и в случая, защото се търсеше обидата. Няма как да се финансира боклук с държавни пари.
Това с позволеното и забраненото изкуство е дебат във всяко общество и във всяко отговорът е различен. Тъпо е да се забранява, но е тъпо и да се търси евтиното, както беше в случая. Но толкова си могат нашите. От там какво да ги финансираме, като ще са чалга и те.

# 426
  • София
Не живеем в партизанска република и данъкоплатците нямат право да определят какво да се играе в държавните театри. Могат да гласуват за народни представители, те да излъчат правителство и министъра на културата да определи стратегия и в театрите. Вие зачертавате реда в държавата, който не се управлява от моментното обществено мнение по всеки въпрос, а от институциите на страната. В случая, може да се свали правителството, ако имаме правителство. Може да се гласува за патриотични партии, които да забранят със закон неодобрени и непатриотични произведения да съществуват в страната. Това вече е било практика 45 години тук, а и основна практика при всички тоталитарни режими. Ако се съберат достатъчно гласове ще стане и тук...
Дотогава живеем в свободна страна и народните избраници и институциите решават, не някой друг.

# 427
Не Държавата, а управляващите много добре си свършиха работата, може да сте сигурни.
Целият този цирк беше с тяхното любезно съдействие. Simple Smile На тях се сърдете. Малкович ще си прибере хонорара и ще иде по живо, по здраво.

А дали ако цената на билетите беше по 400 лв. като на предишната постановка на Малкович,  щяха да се изкупят!?
Ама понеже е по 40, юруш на доматите, всички сме театрали, а останалите не разбират от изкуство.

# 428
  • софия
Ох, стига писахте наизуст. За постановката С Малкович имаше билети и не за 400 лв. И си бяхме купили и за нея.
Някои ходим на театър не според цената на билета за постановката, а по съвсем различни произаични за някои причини - просто обичаме и с театралните постановки получаваме нещо, което друго изкуство не може да даде. И имаме страхотни актьори, режисьори, постановки. Има и такива, които не стават според личните ни критерии, но не ходим да бием и пречим на други, които са отишли да ги видят и дори ги харесват.

# 429
  • Beyond the stars
Обаче стане ли дума за субсидии, не чуваме колко са пълни залите и много желаещите. Simple Smile)) Длъжни сме всички да храним театралите, а те извисено да ни плюят и обиждат. На гол тумбак чифте пищови.
По принцип, аз съм "за" държавата трябва да финансира високото изкуство, защото иначе ще сме зарити от боклук, но не и в случая, защото се търсеше обидата. Няма как да се финансира боклук с държавни пари.
Това с позволеното и забраненото изкуство е дебат във всяко общество и във всяко отговорът е различен. Тъпо е да се забранява, но е тъпо и да се търси евтиното, както беше в случая. Но толкова си могат нашите. От там какво да ги финансираме, като ще са чалга и те.

Евтиното е Малкович?
И пак питам кой дефинира боклука и от позицията на каква квалификация и образование?

# 430
  • София
Понеже се спомена в различни мнения и различен контекст, аз така и не разбрах дали пиесата, Б.Шоу или Малкович е боклукът.

# 431
Билетите за постановката не са по 40 лева. Има между 25 и 100 лева. Най-скъпите места се продават първи, ако съдя по останалите свободни. За 13-ти декември има десетина места по 25 лева на задните редове на балконите. Останалото е разпродадено.

Малкович иначе игра пред пълна зала миналия път, когато билетите бяха още по-скъпи. Така че не го мислете.

# 432
  • Beyond the stars
Ако утре данъкоплатците се разделят на тема например “Железният светилник” или “Хъшове”, ще е бой против цензурата нали?
Че тя е удобна само когато защитава собствените ни възгледи и заглушава другите.
Ако, ама не се е случило! Не е цензура да си плащаш за постановките, които искаш да гледаш! Ама с държавна субсидийка е по-сладко.

Вие искате да определите какво ще се представя на една сцена, но аз не мога да искам същото, защото …?
Може да се запознаете с един нормативен документ наречен “Методика за определяне на средствата за държавните сценични културни институти” ама и там не пише, че вие или аз сме включени при определяне на субсидии.

# 433
Ясно. Интелектуалният каймак на България обича оплюването на българите и подигравките с исторически събития, будещи национална гордост. Държавата подпомага всичко това. На изборите русофилските и десните партии са във възход. Убеден съм, че интелектуалният каймак не вижда никаква връзка.

# 434
  • Beyond the stars
Ясно. Интелектуалният каймак на България обича оплюването на българите и подигравките с исторически събития, будещи национална гордост. Държавата подпомага всичко това. На изборите русофилските и десните партии са във възход. Убеден съм, че интелектуалният каймак не вижда никаква връзка.

Опитахме се преди няколко страници с аргументирани цитати да обясним, но Вие упорито повтаряте нещо, което искате да вярвате или са ви казали да вярвате, че е така, без опит за прочит на нищо друго.

Ами да, определено имам обяснение за възхода на споменатите партии.
Без хич да се слагам в никакъв каймак.

Доста хора са отсъствали в часовете “Какво е искал да каже автора” и са пропуснали основата на литературния анализ, който започва с епохата и актуалните събития към момента на написване на творбата.

Общи условия

Активация на акаунт