"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 453
  • 611
  •   1
Отговори
# 405
Дай да спрем всичко с държавна субсидия! Да спрем цялата държава направо! Ти колко данъци плати в България от Германия?! Чуваш ли се изобщо какво говориш???
Никой не е искал това, пак не се чете. Иска се в държавните театри да има качествени постановки. Ако една постановка предизвиква толкова крайни настроения, значи мястото и не е там. Има частни зали, плащате си наема и си я гледате.

# 406
Ако смяташ, че точно този цитат е истински зов за убийства, проблемът значи наистина е само в твоята глава.

Явно стигнахме до там, че трябва да се обяснява какво е сатира и ирония.
Трябва да се обяснява Grinning стават и грешки в четенето с разбиране ...
"— Хора, които не четат вестници, трябва морално да бъдат убивани на място. Вас ви оставям жив само защото се надявам да ви превъзпитам...."

# 407
  • Beyond the stars
Дай да спрем всичко с държавна субсидия! Да спрем цялата държава направо! Ти колко данъци плати в България от Германия?! Чуваш ли се изобщо какво говориш???
Никой не е искал това, пак не се чете. Иска се в държавните театри да има качествени постановки. Ако една постановка предизвиква толкова крайни настроения, значи мястото и не е там. Има частни зали, плащате си наема и си я гледате.

Кой определя качествените постановки?
Имало едни времена, в които е имало комисии и дирекции по контрол на нещата, които гледа населението и трябва да гледа, но аз лично не искам да се връщаме към тях. Мислех, че и повечето от живеещите в 21 век.

# 408
  • София
Слагам си и тук поста от темата за театъра:
Успях да гледам вчера и аз "Оръжията и човекът".
Първо да кажа, че за разлика от десетките полицаи, протестиращите не знам дали бяха и 5-ма. Много интересно как толкова бързо им мина желанието да се борят за българските войници и отношението към тях...
На мен като цяло постановката ми хареса. В един от горните постове бяха цитирани ужасни неща за актьорите, а според мен те се справиха чудесно.
 Моментите, които предизвикаха тези бунтове и размирици за мен са следните:
- това, че само в една къща имало библиотека;
- това, че хората не се къпели и не си миели ръцете всеки ден;
- отношението на швейцареца, воюващ за Сърбия към България;
- образът на войника, воюващ за България.
Ами първите две неща според мен са си били факти и то такива, които едва ли са важали само за България.
По отношение на войниците- сигурно е имало и такива. Пък и в крайна сметка виждаме мнението на един швейцарец, загубил в битка от нас. Нужно ли е да се приема толкова навътре.
Може би, ако Малкович беше променил/спестил някои неща, нямаше да се стигне до тук, но пък от друга страна трябва ли наистина да се налага цензура? Има за какво да се замисли човек и да разсъждава.
По отношение на декорите по-скоро ми харесаха, но цветовете на интериора бяха зле подбрани.
Според мен пиесата е приятна за гледане, имаше доста смешни моменти, които по никакъв начин не бяха свързани с подигравки към някого, добра актьорска игра. Ще дам оценка 4.5/5.
Ще ми е интересно да прочета коментари и от другите като я гледате. Simple Smile

# 409
Като искате качествени постановки, учите четири години в НАТФИЗ, придобивате бакалавърска степен като драматург или театрален режисьор, започвате работа в театър и АКО директорът на театъра ви позволи, тогава поставяте постановка. А ако никой не дойде да ви гледа "качествената" постановка, следващият сезон падате от театралния афиш. Капиш?

Повечето постановки, които се играят в България, са качествени. Казвам го, защото съм ги гледала. Интересно обаче как поредна страница, хора, които не са гледали и нямат намерение да гледат дадена постановка, решиха, че е некачествена.

# 410
Соларис, Ами да спрем субсидиите и държавната издръжка и нека само с билетчета се препитават. Така е редно, свобода да е! Свободният пазар, грантовете и интересът от публиката да храни театралите. Държавата няма какво да ги храни. Тези бездарници не целят нищо красиво и смислено, препитават се от провокации, това се вижда за не знам кой път, хранете ги вие и организациите, които се кефят на подобни неща.

Ами аз плащам данъци И в България, защото имам доходи и ОТ България, не,чче има значение, но все пак за протокола. Но също така съм плащала и години наред, когато основното ми местожителство Е било България.

Такова "изкуство", което ни задължава да приемем и интернализираме РАСИЗЪМ спрямо нас, което евтино ни троли и осквернява важна годишнина, трябва да се финансира от любителите му, а не от народа, и да се поставя в ЧАСТНИ театри. А директорът, който е вреден за нашето общество, също трябва да бъде отстранен от позицията си и да се издържа с частни дотации, а не с държавна заплата.
Разказах на мъжа си за пиесата и той се съгласи, че това си е дефиницията на расизъм -- писане на шаблони и стереотипи, които после да се лепнат на някакво общество, което "звучи" примитвно, без да се задълбочи. Тя Англия като колонизаторска нация има стотици шедьоври с расизъм в тях, но това не значи, че жертвите на този расизъм трябва да преглъщат и да се кефят.

# 411
  • София
Какво и защо да спести Малкович ?  Протестиращите нито са чели пиесата, а и протестираха преди премиерата и.

# 412
  • Beyond the stars
Соларис, Ами да спрем субсидиите и държавната издръжка и нека само с билетчета се препитават. Така е редно, свобода да е! Свободният пазар, грантовете и интересът от публиката да храни театралите. Държавата няма какво да ги храни. Тези бездарници не целят нищо красиво и смислено, препитават се от провокации, това се вижда за не знам кой път, хранете ги вие и организациите, които се кефят на подобни неща.

Ами аз плащам данъци И в България, защото имам доходи и ОТ България, не,чче има значение, но все пак за протокола. Но също така съм плащала и години наред, когато основното ми местожителство Е било България.

Такова "изкуство", което ни задължава да приемем и интернализираме РАСИЗЪМ спрямо нас, което евтино ни троли и осквернява важна годишнина, трябва да се финансира от любителите му, а не от народа, и да се поставя в ЧАСТНИ театри. А директорът, който е вреден за нашето общество, също трябва да бъде отстранен от позицията си и да се издържа с частни дотации, а не с държавна заплата.

Референдум за всяка пиеса в афиша на театъра?
Защото аз също плащам данъци и не виждам проблем с литературното съдържание, както се опитаха много хора да обяснят на нечелите я.

# 413
  • София
И аз нямам нищо против моите данъци да отиват и за тази пиеса. Въпреки че нямам желание да я гледам.

# 414
  • Стара Загора
Тенденцията на мозъка да квалифицира и обобщава по някакви принцип е процес, който в еволюционен аспект е полезен, защото ни помага бързо и лесно да вземаме самосъхраняващи  решения. Само дето често ни убягва, че вече живеем във времена, които доста рядко изискват от нас да вземаме бързи и интуитивни решения и прехвърляме този принцип някак неусетно по въпроси, ситуации, оценки на хора, които бихме могли да обмислим рационално и без излишни емоции.
Мисля, че точно това е причината много хора да реагират емоционално на разни на пръв поглед никак некасаещи ги теми. Същият принцип работи при расизма, национализма, сексизма и още един куп други -изми. Оценяваме човек на базата на някакви външни белези или принадлежност към определена група. Лесно е, но имаме капацитет за много повече. Просто трябва да се научим да го използваме.

# 415
  • софия
И хора пред Народния. Всички със стъпката на правото, независимо от музиката.
Е, вече търсите под вола теле и до него гюмче с мляко. Simple Smile Щото пък всички купили си билети са чели предварително пиесата, хайде стига, то пък хептен хайде де!
Със сигурност не са и са отишли, за да видят постановката, не да заявяват националността или родоотстъпничеството си. Отишли са просто на поредния спектакъл. Както ходят на "Великденско вино", "Бащата", "Хага" и още, и още.
И не са заклеймявали постановка, която не са гледали.

Доп. Във фб се "появи" поредният списък на актьорите. След списъка на учителите, позволили си да не са съгласни с лудостта на всеки амбициозен родител, който не е възпитал детето си. Някаква типична копейка, работеща в лошия запад, но с руски флаг на профилната е публикувала имената и снимките на актьорите “родоотстъпници”, за да “се знаят”. Все едно няма сайт, все едно няма театрален афиш.
Евалата, родолюбци! ПроЗд фашизъм е това.

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 10:59 от zvаnchе

# 416
  • София
Хубаво е, че има различни реакции по случая, единственото лошо е насилието. Не може да изпаднем толкова, че заради художествена измислица да се започне физическа война все едно вярно сме отново в битката при Сливница.

Иначе този случай показва всички измерения на функционалната неграмотност, за която се говори непрекъснато. Хората масово не отличават факт от мнение, измислица от истина и изобщо нямат идея какви са целите на отделните изкуства. Това се видя и по реакциите на участието на Мария Бакалова в Борат. Не може 21-ви век човек да не отличава измислицата от реалността и да не знае какво работи един актьор, режисьор, писател и какви са неговите ангажименти към публиката. Защото нито един от изброените няма ангажимент да отнася работата си към националните и патриотични чувства на сънародниците си, защото участва единствено в създаването на достоверни наглед измислици за развлечение на публиката.
Наистина един Ало-ало тук и ще настъпи гражданска война. Това не е нормално, честно ви казвам. Не е решил някой да изръчка такова население с някоя глупост, не сме се изтрепали.

# 417
  • София
Аз още в началото на темата попитах в колко от къщите на обидните е имало през 19 век баня и библиотека, когато и сега има села, в които дори и тоалетната е просто нужник в двора.
Никой не каза. За 19 век говоря.

# 418
  • софия
Аз от началото на театъра пред театъра питам патреотите как почетоха 7.11. миналата година, по-миналата, тази, догодина на 7.11. какво ще направят.
Мълчат.

# 419
И сега има много къщи без тоалетна и баня.
В нормалните държави нямаш право да пуснеш в експлоатация къща без септична яма, тук също. Но разликата е че тук 50% от къщите дори това нямат и си функционират без санкция. Тъжно ми е, че отново ще се прославим в света с мърсотия и ниска култура. Искрено се надявам по повод случката с тази постановка, някоя медия да не обиколи и наснима и разпространи грозните гледки в някои села, страшно е.

Общи условия

Активация на акаунт