"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 480
  • 611
  •   1
Отговори
# 330
  • София
За какво е този спор, в крайна сметка?
Едни хора не харесват пиесата поради техни си причини. Имат пълно право на това. Никой не ги кара да я гледат. Имат и пълно право да си изразят мнението публично както направиха снощните протестиращи - интелигентно и културно.
Други хора искат да я гледат. Имат пълно право на това. Никой няма право да им пречи.
Имат пълно право на друго място и по друго време.
Скрит текст:
А директорът на театъра трябва да им върне парите и да се извини.
Не може всеки боклук да се представя на националната театрална сцена под предлог, че била свобода. Това е чиста слободия. И самоунижение освен това.

Агитките ги коментирахме, стига с този аргумент.
И аргументът за цензурата не важи. Цензура щеше да е, ако бяха забравили изобщо поставянето на пиесата. А случаят очевидно е друг.
Няма такова нещо. Личен избор на всеки е кога и на какъв театър ще ходи.

# 331
  • София
Как изобщо си позволяваш да наричаш, някого, когото не познаваш боклук?
И защо смяташ, че точно ти можеш да решаваш къде какво да се играе?
Първо, вече познавам пиесата. Второ, нивото й по всеобщо мнение е зле. Трето, има правила. Либералните демократи постоянно ги тъпчат, накрая на хората им писва. И ги отсвириха в САЩ, а в ЕС са в процес.
Познаваш пиесата, не представлението. Сам го казваш и за какви правила говориш изобщо?

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 13:21 от sea.sea

# 332
Ето още от Великия Шоу

“I appeal to the chemists to discover a humane gas that will kill instantly and painlessly. In short - a gentlemanly gas deadly by all means, but humane, not cruel."

"Отправям молба към химиците да открият човечен газ, който да убива моментално, безболезнено. Накратко- джентълментски газ, смъртоносен, но човечен, не жесток. "

Очаквам това да е тематиката на следващата пиеса на Малкович-Брад  Пит-  Лиъм Нийсън  в Народния...Дата на постановката --да не пиша, че пак ще ме изтрият.

# 333
Ако смяташ, че точно този цитат е истински зов за убийства, проблемът значи наистина е само в твоята глава.

Явно стигнахме до там, че трябва да се обяснява какво е сатира и ирония.

# 334
Ако смяташ, че точно този цитат е истински зов за убийства, проблемът значи наистина е само в твоята глава.

Явно стигнахме до там, че трябва да се обяснява какво е сатира и ирония.

Фактът, че толкова голям брой хора, и то от различни поколения, не знаят какво е художествена условност (и нямам предвид само конкретния цитат), означава само едно - образованието в България е напълно катастрофирало и безплодно. Не от вчера.

# 335
Ето още от Великия Шоу

“I appeal to the chemists to discover a humane gas that will kill instantly and painlessly. In short - a gentlemanly gas deadly by all means, but humane, not cruel."

"Отправям молба към химиците да открият човечен газ, който да убива моментално, безболезнено. Накратко- джентълментски газ, смъртоносен, но човечен, не жесток. "

Очаквам това да е тематиката на следващата пиеса на Малкович-Брад  Пит-  Лиъм Нийсън  в Народния...Дата на постановката --да не пиша, че пак ще ме изтрият.

Аз очаквам от Малкович да постави пиесата "Битката при Дойран"и хумористично да я играят в Англия и Сърбия.
А следващата постановка може да бъде"Кристалната нощ" в Израел".Нека и там да се посмеят,пък може и да му ръкопляскат.

# 336
Solaris, това НЕ Е сатира и не е ирония, виждам, че не си запозната с възгледите на Шоу и не си чела или изучавала Шоу. Този човек съвсем официално е изповядвал еугеника, съвсем официално е призовавал за убийството на "паразитите", които пречат да се построи строя. Съвсем официално е призовавал и за смъртоносен газ, с който ефективно да се избият хората, които са бреме за обществото. Даже на някои от своите велики творби има предисловие с такова съдържание.
Ще поствам още материали с неговото творчество и негови интервюта.

# 337
Малко извън темата ама това е странно. Как така комунист иска да прилага чист нацизъм. Той ако е комунист, би трябвало да цени живота на всеки, който не е враг на комунизма, и не се бори срещу него. Самата комунистическа идеология, няма как да е расистка, и изключва прилагането на геноцид, на база расови принципи. Комунистите се борят за щастие чрез равенство, а не за чиста раса, и отстраняване на слабите и болните в обществото, чрез геноцид, за да е силно. То нали една от основните критики на комунизма към капитализма, е че при него човек за човека е вълк, слабите и болните заради бедността си нямат достъп, до здравеопазване, образование, и съответно равенство в битието, правата и възможностите с останалата част от обществото. Аз не мога да разбера какъв комунист е бил Шоу с тия расови теории, и призиви за геноцид.

# 338
Solaris, това НЕ Е сатира и не е ирония, виждам, че не си запозната с възгледите на Шоу и не си чела или изучавала Шоу. Този човек съвсем официално е изповядвал еугеника, съвсем официално е призовавал за убийството на "паразитите", които пречат да се построи строя. Съвсем официално е призовавал и за смъртоносен газ, с който ефективно да се избият хората, които са бреме за обществото. Даже на някои от своите велики творби има предисловие с такова съдържание.
Ще поствам още материали с неговото творчество и негови интервюта.

Скъпа, не само че съм изучавала Шоу, а специалността ми е достатъчно близо до театъра, за да изказвам мнение. Академията, в която съм изучавала това изкуство, все пак е на две крачки от Народния. Радвам се, че след като снощи си чула за Шоу, си решила за първи път да пуснеш и гугъл сърч и да вадиш произволни цитати. Време е обаче да спреш да четеш Шоу, както дявола чете евангелието. Сега пий една студена вода и приеми мисълта, че "Оръжията и човекът" ще продължи да се играе в Народния театър до януари догодина.

# 339
Кой съм набила? Шоу ще излезне прав, страхливи са някои българи, пищят от страх, че някой ще ги набие.
Аз лично се тагвам от Русия, нали съм копейка-биячка.

Е чакай сега, значи според теб, консерваторите са си в правото си да налагат цензура с бой в обществото, грешката е в либералите които пищят като жени, че ги бият, вместо да се съберат в една тълпа, и да нападнат на свой ред консерваторите, вместо да пищят че ги бият. То че до там ще се стигне, е възможно, ама целта е, да не се стига до там.........противопоставянето да стане ожесточено и на кръв. Защото ще се лее от всички страни.

# 340
  • Beyond the stars
Не разбирам внушенията за либерали и демократи, но да, желая да ходя на театър/кино/опера/представяне на книга без да е необходимо да ме е страх. И да не ми се казва - абе да бе, имаш си право и избор, ама не точно на това и не точно сега, щот тъй.

П.С. Сетих се и за представянето на детската книжка “Мравин и планетата гора” , която също бе предизвикала вълнения в определени среди и отново подчертано агресивни елементи се бяха намесили.

# 341
Аз се сетих и за скандала с корицата на едно издателство, за списъците на учители, за сцените пред едно кино. Все едни и същи хора, все едни и същи опорни точки.

# 342
  • Beyond the stars
Аз се сетих и за скандала с корицата на едно издателство, за списъците на учители, за сцените пред едно кино. Все едни и същи хора, все едни и същи опорни точки.

Мхмм, те сега искаха да правят списък на актьорите-родоотстъпници.

# 343

Мхмм, те сега искаха да правят списък на актьорите-родоотстъпници.
Да, списъци, лов на вещици, забрани.
Интересно същите тези хора кога последно ги вкарваха в някакви списъци и ги биха заради интереси, мнение или пристрастия.

# 344
Аз сега не знам дали билетите не се изкупуват от едни и същи хора за различни дати, за да създадат илюзия, че има масов интерес.

Общи условия

Активация на акаунт