МарияХрис е отговорила по начин, по който и аз щях да ти отговоря.
Няма как да има самоирония, когато говорим за хиляди млади български момчета, загинали на бойното поле в тази провокирана не от нас война, война, в която са се били храбро срещу враг, превъзхождащ ги 2 пъти по численост. На годишнината от тази битка се пуска пиеса В НАРОДНИЯ театър, в която смелостта им се сравнява с тази на куче, а черешовото топче се осмива.
В какво да се състои нашата самоирония? Да си кажем, да бе, верно са били страхливи, да бе как са могли жалкарите да ползват черешово топче? В това ли ? Няма как нормален човек с нормално възпитание в някакво българско самосъзнание да се "самоиронизира" по този начин. Само еничар.
Тук не става дума за самоирония. Според мен. Затова написах, че не бих платила за " удоволствието" да отида и да гледам постановка, в която има обиди и унижения , както и гаври с националните ни светини.
Някой може и така да го приема. Просто за мен е неуместно.
Алеко е писал за нас, Хъшове също са си наша постановка, лично съм я гледала в Народния театър и грам не съм била възмутена. Когато постановка отразява исторически факти, наш личен продукт, с наш, личен прочит, е едно.
Друго е да ни се надсмиват някакви си чужденци. Естествено е да има реакция.
И не, не одобрявам протеста. Но той е следствие от поредица неправилни ходове.