Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 809
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
Аз не сравнявам централни с крайни, а такива с равно отстояние от центъра. Повечето от тях дори нямат улици, нямат градски транспорт и никаква инфраструктура, но хората се бутат там и си дават по 300 к. Ами... не е луд тоя, дето яде баницата. Другото, което е, компромис за един не е такъв за друг - ето в моя случай това е точно което съм търсила - спокойно място за децата си, място, на което могат да играят без достъп до коли, в близост до училището им. Аз бих живяла в центъра също и по едно време се бях запънала точно в тази посока, но заради тях се отказах и решихме друго.
Ето, произволен пример - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c173133244537003&slink=bgr47v&f1=17 това нормално ли е? 330к, няма гараж дори ("В цената не е включено парко мястото, но върви към апартамента на цена от 20 000 Grinning), чака поредните шарани. И ще си ги намери, сигурна съм.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 13:55 от Ambrosia

# 511
Аз, ако имах 330 000 евро, нямаше да работя повече Simple Smile))). Ама сигурно хората, които ги имат, вече не разсъждават така.

# 512
Запознах се с младо семейство с две деца, сутрин излизат в 6:30, малко преди това идва наета жена която вдига децата, закуска за ученика и води едното на дет.градина, а другото на училище. Живеят в централната част на града, движат се с гр.транспорт
Това е моето семейство преди години, само дето децата бяха на частни училище/градина и движенето с градски транспорт не беше опция, защото всички желани частни училища са извън центъра. Така че добавете +4 К месечно за две деца училище + транспорт към вноската за лизинга на колата и вноската по кредита. Аз слава богу последния разход го нямам, но ако доходът на това семейство е под 20К аз наистина ги съжалявам. В имот.бг не можах да си направя графика например последната година за София как са се променяли цените, има само за квартали. А за ново строителство никой не се нае да публикува някакви статистики. Аз не бих се заел, защото ако не паднат 30-40-50% тези жилища, които струват сега 330К, изобщо няма смисъл да ги проучвам. Но ако щях да купувам, щях да си изведа цени НС и да следя и т.н. То това да тръгнеш да проучваш ново строителство си е работа на пълен работен ден, а тук общо взето всеки си говори едно и също и са малко хората като Крис, които пишат обективно с факти. В тази връзка чуждениците май вече са намалили темпото на покупки на НИ https://www.economy.bg/economy/view/60071/-Nad-63%25-spad-na-chu … investicii-u-nas-

# 513
  • Бургас
Нито на частни училища сме ходили, нито с кола са ни возили. И пак сме станали хора, образовали сме се, работа сме си намерили, имоти сме си купили, деца сме отгледали без возене и без частни училища, и те са станали хора, работят и пари печелят.
Сума ти деца също не ходят в частни училища, а имат добри резултати, че и в международни олимпиади се класират, и пак от тях стават хора. При това не всички живеят в София.
Твърде императивно звучи това "добавете 4К месечно", че и към "лизинга". Нито лизингът е задължителен, нито частното училище, нито раждането в частна болница, щото скоро и такава теза имаше - не родиш ли в частна болница, значи си втора категория човек и си достоен за съжаление, също като тези с доход под 20К Simple Smile

# 514
Аз, ако имах 330 000 евро, нямаше да работя повече Simple Smile))).
Ми и те нямат - ако това те успокоява. Вземат ги назаем, като се надяват следващите 20-30 години лихвата да остане ниска, а доходът им - висок, иначе лошо.

Хайде наистина нека не е 300, но поне 200 не ти мърдат за нормално семейно жилище, дори в краен квартал. Само че за много хора и това е непосилно. Не всички са "млади специалисти", които почват на 3к и очакват доходът им да расте всяка година стабилно.
И дори не говоря за продавачи в Лидл или бъргър-флипъри в Макдоналдс, а за нормални професии като учител, медицинска сестра, шофьор в ГТ, полицай, или много други, които изкарват по 2-2.5к и трябва с тях да си купят жилище, и отгоре на това храна, битови сметки, облекло, транспорт, почивки, а недай боже да гледат и деца.
Всички тези хора могат да си позволят да живеят в този град само имат вече жилище, останало от майка им или баба им. А без тях градът няма как да функционира нормално.

# 515
  • София
Аз, ако имах 330 000 евро, нямаше да работя повече Simple Smile))). Ама сигурно хората, които ги имат, вече не разсъждават така
Интересно ми е, как 330к Е са достатъчни, за да не се налага да работиш?
Не се заяждам, съвсем сериозно питам как си го представяш?

Защото моята сметка е доста над това, за да се пенсионираме семейно. Въпросът какъв стандарт на живот искаш да поддържаш.

# 516
Купуването на 3стайно жилище в ЕС столица не е право за всеки, който работи под средната работа. Никъде по света не е.

Много хора казват "защо цените са еди какви си, като моята заплата е еди каква си". Цените не се определят от заплатата на филанкишията (без да обиждам никой). Това от много хора не се разбира.

# 517
E, Крис, то от 200 до 300 има двеста хиляди лева разлика. И голяма разлика във вноската, в случай че изцяло се тегли кредит. За съжаление все повече млади хора чувам, че дават подобни суми, ограничавайки ги от нормален живот.

# 518
  • Бургас
chris78, айде сега да си представим едно "нормално" семейство от полицай и учителка. Или от шофьор в ГТ и медицинска сестра.
Тръгваме оттам, че това са млади хора, току-що завършили, по на 22-25 години. Защото тези, за които ти пишеш, не са паднали внезапно в София от небето, че и с деца.
Та един шофьор в ГТ в София е със заплата 3200 лв.
Една медицинска сестра в София пак получава толкова. Който не е търсил да назначи такава, той не знае. 3000-3500 лв., и пак няма.  

Та имаме вече едни 6400 лв. общ бюджет за двама души, млади, без деца.
И ще кажеш, че тези хора не могат да си купят двустаен? В който да си отгледат детето поне до третата му година, защото то може да спи с родителите и няма нужда от собствена стая. А после ако решат, да го продадат, и да си купят по-голям.
Двустаен приличен можеш да купиш за 150 000 евро.
1248 лв. е месечната вноска, ако теглиш 300 000 лв., т.е. тръгнеш съвсем от нулата. Кредит за 30 г., с калкулатора на "Пощенска банка".

И 2000 лв. да получава медсестрата, пак са достатъчни, за да си купят жилище и да живеят нормално с останалите.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 15:27 от Tintina

# 519
Крис не е способен да си представи такова нещо.При него всичко е данни публикувани тук и там и с капаци на очите по отношение на недвижими имоти (набиване на пари, безмислено, скъпо, по-добре под наем и т.н. 🙃)

# 520
Аз, ако имах 330 000 евро, нямаше да работя повече Simple Smile))). Ама сигурно хората, които ги имат, вече не разсъждават така
Интересно ми е, как 330к Е са достатъчни, за да не се налага да работиш?
Не се заяждам, съвсем сериозно питам как си го представяш?

Защото моята сметка е доста над това, за да се пенсионираме семейно. Въпросът какъв стандарт на живот искаш да поддържаш.

С тези пари купувам  3 апартамента, тук близо до мен. Мога да ги отдавам само през най-пиковия сезон, който е 3 месеца и когато всичко е пълно на 100 %, нощувките са между 150-200 евро на нощ. Дори след данъци и при наемане на персонал за почистване, остават предостатъчно за 1 година.

# 521
Говорим за нашето море или планина може би?

# 522
Това е добър план.
Мислила ли си да го реализираш?

Аз си обичам работата, надявам се да я работя докато съм жива.

# 523
Може да се сбъдне планът ти Simple Smile

# 524
Говорим за нашето море или планина може би?

Споделих просто какво бих направила, ако имах 330 000 евро, за да се отдам на хобитата си, от които също понякога се изкарват пари. Не живея в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт