Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 811
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
Нито на частни училища сме ходили, нито с кола са ни возили. И пак сме станали хора, образовали сме се, работа сме си намерили, имоти сме си купили, деца сме отгледали без возене и без частни училища, и те са станали хора, работят и пари печелят.
Сума ти деца също не ходят в частни училища, а имат добри резултати, че и в международни олимпиади се класират, и пак от тях стават хора. При това не всички живеят в София.
Твърде императивно звучи това "добавете 4К месечно", че и към "лизинга". Нито лизингът е задължителен, нито частното училище, нито раждането в частна болница, щото скоро и такава теза имаше - не родиш ли в частна болница, значи си втора категория човек и си достоен за съжаление, също като тези с доход под 20К Simple Smile
Аз визирах тенденциите при младите. То по тошово време и в панелка си живееше, и стаи се споделяха, и пак станахте хора. Ходят мн трудещи се и готвещи се деца на межд олимпиади и други състезания, но не заради принос на училището, частно или дръжавно и това са единици, повечето не ходят. Сега покрай имотната спекула хазяите пеете лебедовата песен, година, две и ще дойде новата мания и ще забравите тази истерия, освен ако нямате 20 годишен кредит. И както вие цените имотите, има други теми, където пък се прехласват по частни училща, децата учат изцяло на английски или френски и т.н. И там също говорят за среда и аз тяхното по го разбирам, защото то средата на детето е училището, не например апарт в центъра със съседи пенсионерките или затворените комплески с ограничени контакти.

# 526
А, то щото децата в центъра и в затворените комплекси не ходят на училище. Grinning Моля ви се. Ние вкъщи си ги гледаме и чат-пат на улицата.

# 527
Хареса ми как осмива чуждото прехласване и защитава своето Simple Smile

# 528
Благородно завидях за този план, най-вече заради хобитата 🙂 Съвсем с добри чувства го казвам. Дано ти се получи по един или друг начин!

Говорим за нашето море или планина може би?

Споделих просто какво бих направила, ако имах 330 000 евро, за да се отдам на хобитата си, от които също понякога се изкарват пари. Не живея в БГ.

# 529
  • Бургас
Сега покрай имотната спекула хазяите пеете лебедовата песен, година, две и ще дойде новата мания и ще забравите тази истерия...

Може ли да дефинираш "новата мания" и "тази истерия". Не схванах тезата.

Хипопотам, има ли как да започнеш с един, после втори и т.н.?

# 530
  • София
Хипопотам, това твоето е бизнес план, а не пенсиониране и неработене. Краткосрочните наеми СА работа.
Три апартамента в пиков сезон (въпреки почистващия персонал) са сериозен ангажимент. Освен ако не се даде менажирането изцяло на фирма, но тогава вероятно сметката няма да излезе.

За да ти потръгне трябва да почнеш с Букинг или Airbnb или нещо такова, но от Букинг идват най-много клиенти.
15-18% е комисионът на Букинг.
Отделно данък. Отделно осигуровки.

И едва тогава идват разходите за персонал, консумативи, поддръжка, застраховка, пране и тн.

И на следващо място идва и въпросът за семейството. Децата. Образованието им и тн.

Планът ти е добър, но не е пенсиониране. Просто е смяна на работата.

За пенсиониране и за да не го мислиш, ще трябва още според мен. И то, само ако нямаш мечта да обикаляш света, да си купуваш лъскави вещи или нямаш прекалено скъпи хобита.

# 531
Еми в БГ и например Египет, четох наскоро за там, манията е да се бутат всичкото пара в НИ. В Китай беше така преди 5 години, сега имат дефлация и бутат в депозити на ниска лихва. В сащ манията е изкуств интелект компании. Догодина може да стане модно нещо друго, например криптиране на данни и квантови алгоритми и всичко ще се юрне на там. А в БГто например като се халв_нат имотите новата мания може да стане кой е успял да хване депозит на 1% лихва, че новите са на 0.1%, а данъците за имоти са скочили заради дупките в бюджета, като един от безброй варианти

# 532
Аз, ако имах 330 000 евро, нямаше да работя повече Simple Smile))). Ама сигурно хората, които ги имат, вече не разсъждават така.

Някога, някога, толкова някога, колкото около 30 години и аз си мислех, че ако имам 500 долара на месец гарантирани няма да има нужда повече да работя... Десетина години по-късно си мислех, че ако имам един милион лева пак няма да има нужда да работя - в банков влог за 7% (тогава бяха такива) и после с 35 000 живея, 35 000 реинвестирам Wink  Математически излизаше, ама времената се менят и гадният хоризонт все бяга и е все така недостижим Simple Smile

# 533
Хипопотам, това твоето е бизнес план, а не пенсиониране и неработене. Краткосрочните наеми СА работа.
Три апартамента в пиков сезон (въпреки почистващия персонал) са сериозен ангажимент. Освен ако не се даде менажирането изцяло на фирма, но тогава вероятно сметката няма да излезе.

За да ти потръгне трябва да почнеш с Букинг или Airbnb или нещо такова, но от Букинг идват най-много клиенти.
15-18% е комисионът на Букинг.
Отделно данък. Отделно осигуровки.

И едва тогава идват разходите за персонал, консумативи, поддръжка, застраховка, пране и тн.

И на следващо място идва и въпросът за семейството. Децата. Образованието им и тн.

Планът ти е добър, но не е пенсиониране. Просто е смяна на работата.

За пенсиониране и за да не го мислиш, ще трябва още според мен. И то, само ако нямаш мечта да обикаляш света, да си купуваш лъскави вещи или нямаш прекалено скъпи хобита.

И тези неща ги има. Но принципно много чужденци и редовно почиващи питат и се интересуват в местните групи, не е задължително да минава всичко през букинг. Практиката е да се търси и отдава от 1-во до 15 число и от 15-то до 30- то. Т.е за три месеца за 6 смени така да се каже. Осигуровки и данъци се организират лесно, всичко е електронно. Дори и да си ангажиран 3 месеца, остават едни 9, в които си свободен, дори и да не пътуваш, да се занимаваш с някакви приятни неща. Просто го вметнах по казуса с жилище в МЛ за тези пари, нямам кой знае какви амбиции в тази посока, други неща са ми по-важни. Динамични са и тук нещата от към цени и за нещо такова трябва да се уцели момент.

# 534
В София наемите са много ниски, особено за високия клас жилища. Тристайни в Лозенец за 500к се отдават за по 1000 евро. Рентабилно за инвестиция е двустайка в Младост или подобно.

# 535
chris78, айде сега да си представим едно "нормално" семейство от полицай и учителка. Или от шофьор в ГТ и медицинска сестра.
Тръгваме оттам, че това са млади хора, току-що завършили, по на 22-25 години. Защото тези, за които ти пишеш, не са паднали внезапно в София от небето, че и с деца.
Та един шофьор в ГТ в София е със заплата 3200 лв.
Ето заплатите за мед. сестри в София:

Ми то по-добре в село Лъка. Там поне ще си купиш евтина къща, няма да даваш 200-300к за семейно жилище, с мъжа си шофьор в Градския Транспорт, които между другото днес обявиха стачка - сигурно заради големите си заплати, които им стигат и за жилиша, и за храна, и за гледане на децата.

# 536
Е то в с. Лъка не вярвам да има градски транспорт Simple Smile)) Жената ще е мед. сестра, мъжът по скоро тираджия.

# 537
Темата е за недвижими имоти в България и пиша по темата, а за образование, крипто и т.н. има други теми.

Не, това не са заплатите за мед.сестри в София.

Не схващам и аз тезата за новата мания.

# 538
  • Бургас
Не, не са това заплатите за медсестра. Казвам ти го като човек, работещ с болници и търсещ медсестри.
Ето казус от вчера - проверка от НАП на една сестра, която още преди две години прехвърлила максимума на облагаемия доход, ама не подала декларация. Т.е. преди две години тя е взимала над 3700. И сега ще връщат осигуровки на една от болниците, където е работила.
Затова има 100 обяви за медсестри и ще си стоят така тези обяви с тези заплати. Да не говорим, че работят на по две и три места и едно дежурство вече е 200 лева.

# 539
Важно е да има кадри, ако няма, не винаги проблемът е в парите.

Общи условия

Активация на акаунт