Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 801
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
Зависи и какво можеш да си купиш с останали 50 %. Ако храната ти е евтина и качествена, не плащаш за лекарства/здравни услуги, имаш лесен и евтин достъп до всякакви услуги и въобще средата е ОК като цяло, що да не. Не казвам, че това е реалността в БГ, а че много фактори влияят.

# 496
За мен и 30 е много, но това е положението. Аз лично плащам под 30% от личния си доход, бих ги инвестирала в друго, но пък искам и да ми е широко на този етап. И за коли не бих ги давала, обаче предвид средните доходи на хората - да, дават около 50%. И то по-зле, много от тях дават около 50% от семейния си доход. Те и наемите не са ниски, в случай че искаш да живееш в добър район и в приличен апартамент, отговарящ на нуждите на семейството - т.е. за всяко дете стая (или поне една обща отделна при еднополови).

# 497
Без да вземам страна искам да вметна, че 50% от личния доход реално са около 25% от семейния доход, което е ОК на много места по света. А да си сам и да живееш сам в приличен апартамент си е лукс пак на много места по света.
И ако ставаше въпрос за мен бих давала вместо 25% от семейния доход за наем 35% от същия доход за ипотека с намаляващи вноски, защото това е все пак застраховка за бъдещето, когато можело да стане някакъв срив.

# 498
Мисля, че имаше дискусия по-рано в темата по въпроса с ДДС. Та може да му е полезно на някой.

https://www.youtube.com/watch?v=joloq3LWjbU

# 499
Защото не е рентабилно и струва скъпо. В сащ американската мечта "single family home" струва доста скъпо на държавата, но става популярна след 2000г когато Буш я промотира, защото е начин да се извади икономиката им от рецесия от дотком балона. Повече строежи, повече пътища, повече магазини и тн изкуствено поддържане на икономическа активност, заради една мечта/пропаганда, но сега всичката тази поддръжка им излиза през носа. Тука някой говореше, че планови икономики имало само в Китай. Буш е на друго мнение.

Single family home няма нищо общо с Буш, всъщност по негово време с балона с имотите почнаха да пробутват апартаменти, даже им искаха подобни цени като на къщи, аз много се чудих тогава кой идиот би дал такива пари за апартамент в страната на еднофамилните къщи.

# 500
Давала съм 90% от дохода си, ама не са били около мен форумните стратези, за да ми кажат че така не се прави, защото не е нормално 😃

И минат няколко страници и айде пак същите стратези посочват нивото на българите и България 😃

Ма кажете нещо конкретно за пазара бе хора

# 501
Е какво да казваме за пазара - то се вижда, нормално семейно жилище в София 300к.
Много ли е, малко ли е, всеки си преценЯ.
Според мен е твърде много, за държава с БВП 15к на човек на година.
Според някои било малко, защото имало държави и с по-високи цени и сме щели да ги догодим. ОК - не влагам аз пари, тяхна си работа.

# 502
Ти си имаш жилище и затова не искаш да влагаш.
А аз имам нови млади съседи, които са с две малки дечица и скочиха на доста повече от 300к€, но държат на среда/квартал.

# 503
Като стане много, ще се разбере. Засега явно е ок, щом се купува.
Аз съм фен на живеенето под наем, но в БГ в последните години е много неизгодно.

# 504
Така е, с деца е сложно и скъпо да живееш под наем в България.
Като си сам или сте двама е ок.

Така е и това трябва дати говори какво е нивото в държавата и защо като ти кажат, че приличаш на китаец, не трябва да се обиждаш. Представи си и щом нивото е такова, как се мери риска от банкерите.
ПП: инвестиции в каквото и да е, “печалби” и “защитени пари” са противоречащи си дейности. Само българина не го разбира и затова вкарва пари в имоти, пирамиди и исторически парк.
Пирамидата българско изобретение ли е?
А банкерите винаги са мерели риска по един и същи начин, където и да си по света

Дразни ме че ти и още няколко човека само пишете колко са зле българите, колко е зле нивото в България, колко е ужасна София, Варна, Бургас, абе всичко е много зле, всички са тъпи, набиват пари в скъпи имоти, прозорците мрак, умиращите растат и т.н. и т.н.
Не разбирам какво Ви има, че сте толкова мрачни, песимистични и отвратени от всичко и всеки в България

# 505
Е чак пък да сме отвратени...
Само няколко поста по-назад писах, че смятам качеството на живот в България за приемливо. Но не и не по-високо от това в други държави - то се вижда и по световните класации за качество на живот, които мерят не само дохода, но и неща като природа, културни забележителности, чистота на околоната среда, образование, здравеопазване, инфраструктура, корупция и т.н.

За това качество на живот допреди няколко години плащахме ниска цена, тъй като издръжката на живота беше ниска в сравнение с други държави - не само жилища, а и ресторанти, хотели, услуги бяха по-евтини. Така че аз тогава съм избрал България да създавам и отглеждам семейство. Пътувал съм и в много други държави, в някои даже и съм живял известно време.

Напоследък обаче качеството на живот не забелязвам да се вдига, докато цената му гони тази в другите държави, а доста даже и ги задмина.

# 506
ти не беше ли в Тексас?

# 507
В моите очи винаги има опция за жилища на по-ниски цени за семейства, но човек, който е решил да живее твърдо в Малинова долина, например, не би го разбрал. Ето, аз преди 10 г. избрах семейството ми да живее в Горна баня, намерих жилище в затворен комплекс с гараж на по-ниска цена според тогавашния ми бюджет. В тази част има улици, за мен е приятно и спокойно. Детето ми учи в добро училище (недолюбвано от много, за дипломати Grinning), малкото е в чудесна детска градина на входа ми. Разстоянието до центъра е същото, каквото е и от Малинова долина, Витоша, Кръстова вада, че даже и голяма част от Манастирски. Цените обаче са различни - тази година през пролетта купих съседното жилище от 100 кв. за 170 хил. евро. - отново с гараж. Можеше дори ремонт да не правя, направих, защото целях обединяване с текущия. Същите тогава в Манастирски вървяха по 250 без гараж. Ок, всеки има различни предпочитания, но винаги има опция, както и сега - не всички жилища са по 300.

# 508
  • Бургас
Естествено, че не всички са по 300К.
Тази теза издиша, и то много.

# 509
Наистина човек може за доста по-малко от 300 хиляди евро да закупи и обзаведе жилище ( ако няма налично обзавеждане или не му е по вкуса), но разбира се това върви със съответните компромиси.
 По стечение на обстоятелствата живея на централно място и съм свикнала с удобството на това много неща да са ми на една ръка разстояние, но ако съм в хипотезата да избирам между собствено жилище в по-краен квартал или наем на по- централно със сигурност бих избрала първото.  Simple Smile
Също бих избрала и по-краен квартал ако покупката на жилище в централен ще дойде с работа от тъмно до тъмно и на двамата с мъжа ми.  И буквално нула свободно време плюс стреса от размера на кредита.

Общи условия

Активация на акаунт