Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 527
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Чува се, че ефектът от влизането в еврозоната при цените изглежда изконсумиран авансово. Като гледам, отиваме на поредни избори. Хипотетично ако в новия избор изберем в повече нещо дясно /както е модерно вече на запад... и не само.../, а еврозоната се изплъзне, накъде ще потегли авансовото подскачане на цените? Как ще го характеризираме- като външен или вътрешен форсмажор/катаклизъм или на друго?

# 181
Според мен коментарите тръгнаха от видеото. Там ясно се казва, че ако купуваш за дом, купувай когато можеш и не чакай. Но се говори и за спекуланти, инвеститори, пазарни цикли, кредитиране и психология. Ако смяташ че всеки купил е купил, за да живее, според мен си в голяма грешка.

A какво те е грижа за спекуланти и инвеститори? Те си носят риска. Винаги има и успели, и фалирали.  Важното е тези с един дом да не останат бездомни, спекулантите да му мислят.

# 182
Имотите са бизнес - едни ще са постъпили правилно и ще спечелят, други ще са постъпили грешно и ще са късметлии да си на чертата.
Като във всеки бизнес.
Клипчетата не ги отворих, но виж съжалявам че вчера не можах да отида на срещата

# 183
Интересува ме до толкова, до колкото техните действия влияят на нормалните купувачи, които плащат повече отколкото е необходимо. А щом им взимат парите там, то лишават други бизнеси (като моя) от повече печалби. Не че се оплаквам, но разсъждавам какво/ако.

Естествено, че потенциала за всяко очаквано събитие се изчерпва доста преди настъпването му. Така беше и с влизането в съюза. Може да прочетете и историята за железопътния балон, където инвеститори и спекуланти са били абсурдно оптимистични за нуждите на железопътни линии и са предобрили с количеството им. И до ден днешен капацитета не е използван на 100%. Звучи познато с имотите нали?

# 184
Катаклизъм в цената на НИ в България може да се случи само и единствено при форсмажорни обстоятелства привнесени отвън.....
Иначе винаги ще си има градове, села и раиони в тях където можете да купите на безценица....
Но ,добра локация, имот в добро състояние, с добра транспортна свързаност да се срине, при положение,че няма нещо форсмажор - просто няма да има такъв филм....

Т.е. искаш да кажеш, че в другите държави няма скъпо/евтино спрямо локация и техен стандарт? Искаш да кажеш, че от чужбина може да се появи форсмажор, но в БГ форсмажор не може да се появи? Ние някакви специални или богоизбрани ли сме? Истината е че сме последната дупка на кавала. И не, господ няма да ни помогне, колкото и да му се молим.Нито някой добър човек желае да ни оправи. Оправят ни само на задна.

Амброзия, ти май не гледа видеото. Гледай го и не мисли за обикновените хора, които имат по 1 апартамент, в който живеят. Те ще продадат и гащите си, за да не загубят дома си, но всички останали спекуланти и инвеститори, нямат такъв сентимент.
Нищо не искам да кажа....
Само ще цитирам Радио Ереван...
Попитали го- "Кога ще станат евтини НИ в София?
Радиото отговорило - вече бяха..." ...

# 185
Хм, и защо ще се шири в двустаен, когато е сам? Защо не си вземе едностаен, или ателие, или студио? Аз взеха такова, преди седмица подписахме, и костваше 55000 евро. За сам човек, и чат-пат гаджока да прескача, защо да не става? Тъкмо си е даже. Пък като се задоми - да продаде това, и да купят заедно, двустаен. Няма да му коства 1500 лв ипотеката. По-вероятно към 800. Даже и не е нужно да е ипотека, може и потребителски кредит да се вземе. А това с храната за 1500 лв... Вероятно ще е толкова, ако се храни само по заведения. Ако не е с две леви ръце и умее да пържи яйца и да вари ориз - ще му коства на една трета от тази цена.

Бива, но в повечето случаи е тегаво. На практика сам човек не може да си позволи жилище, в случай че получава средната заплата за София - 3000 лв. И понеже споменахте лекари - майка ми е лекар, работи на две места. На едната е много високоплатена работа, но другата е в добра държавна, софийска болница. В болницата със всички пътеки и дмс-та получава точно около 3000 лв. Ако вземем за пример млад лекар със заплата под 3000 лв., от която 1500 лв. са за ипотека (двустаен апартамент) в най-добрия случай, то остават едни 1500 лв. За къде по-скоро ще стигнат? По мое мнение не биха стигнали само за сметки и храна. Сега ще кажете, че човек знае 2 и 200 - знае, но не е там работата.

# 186
  • София
Интересува ме до толкова, до колкото техните действия влияят на нормалните купувачи, които плащат повече отколкото е необходимо. А щом им взимат парите там, то лишават други бизнеси (като моя) от повече печалби. Не че се оплаквам, но разсъждавам какво/ако.

Естествено, че потенциала за всяко очаквано събитие се изчерпва доста преди настъпването му. Така беше и с влизането в съюза. Може да прочетете и историята за железопътния балон, където инвеститори и спекуланти са били абсурдно оптимистични за нуждите на железопътни линии и са предобрили с количеството им. И до ден днешен капацитета не е използван на 100%. Звучи познато с имотите нали?
Гого, скъпи, защо е трудно да се приеме, че да се работи в демократична икономика, предполага свобода на избора на хората къде и как да си харчат/влагат парите.

И защо продължава да се отрича примера на по-старите демокрации, които непрекъснато се спрягат в коренно различни формати и такива малоумни тълкувания, че освен да се смее човек, друго не му остава.

А във въпросните стари демократични икономики, вложението в имоти заема доста сериозен обем за хората с нарастващо или съществуващо добро финансово положение.
Тоест- заможните хора, независимо от естеството на бизнеса си или дейността си, притежават ликвидности в недвижимост от различен характер- фабрики, цехове, производствени мощности върху собствена земя, магазини, търговски площи, складове отново върху собствена земя, офиси в собствени сгради, земеделски земи, отделно различни форми на жилищни имоти- вили, къщи, цели сгради, апартаменти и прочее.
Недвижимото имущество е неизменна част от живота ни- в делови и личен план и състоятелните и успешни хора притежават такова и ще продължат да притежават, управляват и придобиват.
Останалите ще си плащат за това, докато самите те не придобият такова дали по наследство, дали по заслуги /работа/ самостоятелно, все едно. Няма как да живеят виртуално или да произвеждат виртуално, ако не са в сферата на производство на интелектуални продукти, но и АйТи бизнеса както виждаме поддържа материални офиси, сървъри и прочее.
И това не изключва по никакъв начин останалите делови дейности и активности, които движат икономиката напред.
Ето- съвсем прясно се финализира прекрасна сделка, която касае милиарден бизнес у нас, собственост на млади, прекрасни, предприемчиви хора, които са закупили Къщата с ягодите, бизнесът им е стартирал 2004 година и възрастово нямат и 50 години, даже не знам дали са и женени, трябва да проверя.
И във въпросните стари демократични икономики, именно малък процент от обществото притежава голям процент от собствеността и тук ще стане така, даже този процес вече е стартирал и е в относително напреднала фаза за съжаление на всички, които са чакали и надявали на регрес и възвръщане към хепи-соц имотни цени и реалности.

# 187
Rumka, с цялото ми уважение, но не приемам двустаен за ширене, а за абсолютния минимум - хол и спалня. Пак казвам, че тук не опираме до това кой с колко може, а за елементарни човешки нужди. Ширене е сам човек в тристаен с ненужна спалня. Не можеш да живееш в хола, живяла съм като студентка и никак не е ок. За 1500 съм написала, че в тях включвам и сметки, то вярно, че е според потреблението, но отново давам примера за добре образован млад човек, лекар. Предполага се, че този човек не си седи постоянно вкъщи и има нужда и от елементарни забавления, които съответстват на възрастта. Ако се храни пък с качествена храна, дори сам човек да е, то само храната не би била по-малко от 7-800 лв. месечно. И отново казвам - естествено, че може и с по-малко, но изобщо не е това идеята и тук не говорим за разхищение.

# 188
Ази скъпа, много дълго писмо. Спрях да го чета след като написа, че имаме демократична икономика. Нашата икономика в момента е по-пропаднала и от комунистическата в края на периода. Не е от неуважение. Ще го чета във влака.

# 189
във въпросните стари демократични икономики, именно малък процент от обществото притежава голям процент от собствеността и тук ще стане така, даже този процес вече е стартирал и е в относително напреднала фаза за съжаление на всички, които са чакали и надявали на регрес и възвръщане към хепи-соц имотни цени и реалности.
Стартирал е, ама източната граница на именията на старите "демокрации" нещо потегли на запад, та нека изчакаме да видим каква ще е новата "реалност", че има и други не толкоз оптимистични възможности. Окрупняването и заграбването на земя и ресурси също не е открито от колониалните империи (демокрации). имало го е винаги и навсякъде, крепостничество, лордове, феодали, фараони и всякакви подобни пиявици.., но от време на време и тях ги ре-Стартират.

# 190
А защо мислите, че като платят по-малко за жилище, спестените пари ще изсипят при Вас (а не за екскурзия до Дания (примерно)?

и плащат повече отколкото е необходимо звучи странно.
Кой определя колко е необходимо? Кой определя колко да струва м2 земя в центъра? или в Обеля? или колко заплата да взима стрfителния работник? и т.н.

# 191
Айде сега, няма да обясняваме икономика 101. И за датчаните ще има и за мен ще има.
Може да започнем да правим само оръжия, да има за украинците, нали? Има деструктивни и продуктивни икономически дейности. От имотен излишък на килограм полза няма. Липсата на места за паркиране, задръствания и тн ти е ясен пример.

# 192
Като има излишък защо пазарът е на продавачите? И защо е толкова трудно да се намери нещо свястно? Питам само, понеже не ми се връзва.

# 193
Онзи от видеото го обясни. Фаза 3 под фаза 3. При балон психологията се променя и всички хора трупат и очакват още по-високи цени поради разни фактори (инфлация, еврозона, тръмп). Аз бих оприличил строителите на insiders, обикновените спекуланти на retail investors. Не бих гледал вторите какво правят. Гледам какво правят строителите. Строят и продават с пълна пара. Първичния пазар предлага добри цени на фона на вторичния, а може без проблем да задържа и продава по-късно, но и те не знаят кога ще спре музиката и гледат да реализират обеми, а не да хванат господ за шлифера.

# 194
Хм, и защо ще се шири в двустаен, когато е сам? Защо не си вземе едностаен, или ателие, или студио? Аз взеха такова, преди седмица подписахме, и костваше 55000 евро. За сам човек, и чат-пат гаджока да прескача, защо да не става? Тъкмо си е даже. Пък като се задоми - да продаде това, и да купят заедно, двустаен. Няма да му коства 1500 лв ипотеката. По-вероятно към 800. Даже и не е нужно да е ипотека, може и потребителски кредит да се вземе. А това с храната за 1500 лв... Вероятно ще е толкова, ако се храни само по заведения. Ако не е с две леви ръце и умее да пържи яйца и да вари ориз - ще му коства на една трета от тази цена.

Шири се в двустаен??? Ми това е кутийка с обикновено едно кухньохолче и една спалня. Как това е лукс?? Няма кабинет, гостна, фитнес или каквото и друго да му хрумне човек - базово ниво, една спалня и всичко останало в хола.

Общи условия

Активация на акаунт