Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 555
  • 765
  •   1
Отговори
# 255
За наемите

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като годишната брутна доходност от наеми е 4,65%. България и Румъния са с най-ниския данък върху доходите от наем в цяла Европа – 10%, твърди ново проучване на британската компания 1st Move International.

Спрямо 2015 г. цените на наемите в България са се увеличили със 133%

Така че КАН може да не сте чак толкова недоволни.

Сегашните нива на наемите са добри, ако си купил имота преди повече от 10г. Спорд мен, ако сега трябва да купиш, да ремонтираш и да пуснеш под наем хич няма да излезе сметката.

Отдаването под наем е като всеки друг бизнес, може да спечелиш, може да загубиш или да си на нула.

# 256
  • София
Мислех, че си има друга тема за наемите. Ама как и беше името да се метна и аз там? Ааа, сетих се: "Как да дам половин милион, за да взема 1500 лв." Grinning

# 257
Че имаше добри моменти за вход, имаше. Че някои хора са се възползвали, възползвали са се. Аз пак призовавам всеки, който купува СЕГА, да излезе и да каже какво купува, за колко пари, колко му струва ремонта и за колко ще го отдава. Всичко друго е общи приказки, които объркват хората, защото има хора направили добри полупки преди Х години, и днес заявяват, че купуването на имот е правилна стъпка. И обратното, когато някой друг излезе с коментари против, бива криворазбран. Та драги съфорумци, дайте да говорим с конлретика.

# 258

Сегашните нива на наемите са добри, ако си купил имота преди повече от 10г.

Спорд мен, ако сега трябва да купиш, да ремонтираш и да пуснеш под наем хич няма да излезе сметката.

Май май Wink

# 259
За мене адекватна е сума която има примиум над безрисковия доход, като адекватния доход се изчислява като се приспаднат празните месеци, разходи по поддръжка, и мениджмънт.
Какъв е този безрисков доход?
Щото ако не изкарам пари през месеца нито ще имам за храна, нито за парно, нито за ток.
Ние живеем в див капитализъм

# 260
За мене адекватна е сума която има примиум над безрисковия доход, като адекватния доход се изчислява като се приспаднат празните месеци, разходи по поддръжка, и мениджмънт.
Щото ако не изкарам пари през месеца нито ще имам за храна, нито за парно, нито за ток.

Банков влог (отрицателен) или ДЦК, малко трудни за физически лица и пак не особено доходни.

# 261
  • Бургас
Купувам СЕГА за 64 000 евро малък двустаен в София, за 1200 евро на кв. м и още 15 000 евро паркомясто. Още нямам НА и не съм платила последната вноска, затова е СЕГА.
Цената е такава, защото съм се включила на гола поляна преди 3 г., когато в същия този форум пак пукаха "балона".
Ремонт ще направя за 15 000 евро.
Наем - минимум 1200 лв. с паркомястото.
Ако реша да продавам - ще го продам поне за 2000 евро на кв. м. Печалба - към 40 000 евро. Е, не и биткойн, ама не е зле за три години Simple Smile
И оттук-нататък смятам дохода от наем, натрупан върху вече реализираната печалба от повишаването на цената.
Дали ще падне - не. На добро място, в нормален квартал с добра инфраструктура.
Няма да се повтарям - имам още две сделки, които в момента, т.г. са на етап гола поляна. И една на акт 14. На около 1000 евро, в подценени райони в Бургас, но с перспектива за добра продажба, не за наем.
След три-четири години ще дам отчет.
И да, ще продължа да купувам, дори и на по-високи цени.
Да не се приема за инвестиционен съвет, но купувам имоти от 20 години. Първо поради крайна необходимост, после стана хоби. И цената е само нагоре, в пъти.
А наемите наистина не мърдаха 10 години.

# 262
Скрит текст:

Банков влог (отрицателен) или ДЦК, малко трудни за физически лица и пак не особено доходни.
Хм....
а откъде се взима влога или ДЦК-то?
шегувам се...
Тази работа с безрисковия доход е соц фантастика Grinning

# 263
  • София
...Ако реша да продавам - ще го продам поне за 2000 евро на кв. м. Печалба - към 40 000 евро. Е, не и биткойн, ама не е зле за три години Simple Smile ...
А с отдаването му за колко години се печелят тези 40 000 евро? 3 няма да стигнат и 3 вече са минали  Blush

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 22:46 от Exter

# 264
Купувам СЕГА за 64 000 евро малък двустаен в София, за 1200 евро на кв. м и още 15 000 евро паркомясто. Още нямам НА и не съм платила последната вноска, затова е СЕГА.
Цената е такава, защото съм се включила на гола поляна преди 3 г., когато в същия този форум пак пукаха "балона".
Ремонт ще направя за 15 000 евро.
Наем - минимум 1200 лв. с паркомястото.
Ако реша да продавам - ще го продам поне за 2000 евро на кв. м. Печалба - към 40 000 евро. Е, не и биткойн, ама не е зле за три години Simple Smile
И оттук-нататък смятам дохода от наем, натрупан върху вече реализираната печалба от повишаването на цената.
Дали ще падне - не. На добро място, в нормален квартал с добра инфраструктура.
Няма да се повтарям - имам още две сделки, които в момента, т.г. са на етап гола поляна. И една на акт 14. На около 1000 евро, в подценени райони в Бургас, но с перспектива за добра продажба, не за наем.
След три-четири години ще дам отчет.
И да, ще продължа да купувам, дори и на по-високи цени.
Да не се приема за инвестиционен съвет, но купувам имоти от 20 години. Първо поради крайна необходимост, после стана хоби. И цената е само нагоре, в пъти.
А наемите наистина не мърдаха 10 години.

Дай да направим един бърз анализ. Имаш имот който към днешна дата струва 270 хил лева. Дохода от наем ще е 14 хил лева при пълна заетост. За да е реален примера да предположим че ще имаш заетост от 11 месеца или 13 хил лева доход. Приспадни мениджмънт, амортизация и други разходи, данък и се оказва че доходността ти е около 3% докато моя безрисков доход е 4.7% от облигации.  Между другото не си хванала господ за шлифера с поскъпването на този апартамент. Аз преди 2 години писах тук и се повтарях всеки ден да се купува С&П 500. Тогава индекса беше 3500, а сега е над 6000.

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 23:04 от Neymar09

# 265
Браво на теб! Но пък всеки има право да изкарва пари от каквото сам пожелае , a не от каквото му казват хора по майчински форуми.

# 266
  • Бургас
Заетостите при дългосрочните наеми са години, а не 11 месеца. Мениджмънта си е мой. Амортизациите се избиват от повишаването на наема, който не е статична величина. Под "други разходи" какво се визира?

В апартамента може да се живее, а в индекса - не. И е скучно - даваш едни пари, гледаш графики на екран. Които може и надолу да тръгнат и инфаркт да докарат... Друго си е да ремонтираш, да се вълнуваш от интериор, да се запознаваш с майстори от различен калибър, да се срещаш с реалния живот Simple Smile

...Ако реша да продавам - ще го продам поне за 2000 евро на кв. м. Печалба - към 40 000 евро. Е, не и биткойн, ама не е зле за три години Simple Smile ...
А с отдаването му за колко години се печелят тези 40 000 евро? 3 няма да стигнат и 3 вече са минали  Blush

Не хващам логиката. И не е това идеята. Идеята е да се издържам от наеми и да имам свободата да правя каквото искам, без да се съобразявам с шеф, кредити, работа, която не ми харесва и т.н. Което вече е факт.

# 267
  • София
Логиката е, че с наеми ги събираш над 6 години, с препродажба към 3. Къде е логиката да се занимаваш с наематели, майстори и ред други глупаци, вместо да излезеш с 40 напред и превъртиш още веднъж?
Губи ми се смисъла, иначе и аз правя каквото искам, без да се съобразявам с шеф, кредити, работа и т.н.  И пак си имам друга работа и друг живот Grinning

# 268
  • София
Последните имоти, които съм купила са трофейни имоти, в зони, в които няма продажби. Купени са подценени с минимум 20%-30%.
Целия мениджмънт по проекта е мой. От началото до края. От покупката, през проектирането, ремонта, интериора, включително и проектирането на мебелите и отдаването накрая. И съм брокер, адвокат, архитект, инженер, интериорен дизайнер, авторски надзор и технически ръководител на обекта.
Заетостта е целогодишна и наемателите сменям за няколко дни.

Дай да направим един бърз анализ. Имаш имот който към днешна дата струва 270 хил лева. Дохода от наем ще е 14 хил лева при пълна заетост. За да е реален примера да предположим че ще имаш заетост от 11 месеца или 13 хил лева доход. Приспадни мениджмънт, амортизация и други разходи, данък и се оказва че доходността ти е около 3% докато моя безрисков доход е 4.7% от облигации.  Между другото не си хванала господ за шлифера с поскъпването на този апартамент. Аз преди 2 години писах тук и се повтарях всеки ден да се купува С&П 500. Тогава индекса беше 3500, а сега е над 6000.

А с капитала какво се случва през това време?
Тоест, вложената сума, да предположим горните 270 000 лв искам да попитам защо се разглеждат статично във времето?
Защото това е другият грандиозен проблем тук, че се коментират празните имоти, но те дори и празни, пак имат вълшебното свойство да запазват и увеличават стойността на вложения капитал във времето.

И изобщо защо се разгледжа имотът САМО като доходност от наеми.

А с капитала в облигации, освен доходността от въпросните проценти, какво се случва?
Влагаш 200 000 днес, получаваш въпросната доходност и накрая пак са 200 000, или?

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 12:09 от Azzy

# 269
Входа и цената на сделките ви е преди 2г. Аз 2021 смятах, че ще има корекция, но 22г с войната осъзнах, че няма да го позволят и влязох в цяла кооперация като инвеститор с нула риск. Но нека говорим за сега. Апартаментни недоразумения по кварталите са 2-3к евро/кв. За обиграни хора с контакти винаги може да се намери проект на тъмнозелено или някой необявен на подпазарна цена, но не говорим за такива хора, а за нормални хора, търсещи дом. Те си плащат 2-3к на кв мислейки си, че и вие това правите.

Ази, ти направо си фул тайм флипър и бизнесдама. Азне бих могъл да правя това паралено на моя бизнес и семейство.

Общи условия

Активация на акаунт