Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 509
  • 765
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
Чудя се кого ли точно ще обхване този текст, който досега е извършвал такава дейност, пък не е бил регистриран? Има ли изобщо такива?

Има. Подозирам, че е създаден, за да пресече практиката за всяка нова сграда строителят или инвеститорът да регистрират нова фирма и така да отлагат регистрацията по ЗДДС и свързаните с нея последици.

# 286
Не мисля, че това е причината.
Мисля, че се касае именно за ФЛ, които дават парцели срещу обещетение. Да, има такива физически лица, познавам лично. И именно този текст, доколкото разбрах, ги подтикна да направят нещо като тристранно споразумение: между тях си, тяхна фирма ЕООД с регистрация по ДДС и строителното дружество. За да се избегне регистрацията по ДДС на физическото лице.
Което ... реално е само въпрос на време. Понеже ако изведнъж получиш обещетение от 5-6 апартамента, които почнеш да даваш под наем или да продадеш - рязко влизаш по ДДС като физическо лице.
P.S Не съм на 100% сигурна какво конкретно се направи, мога да питам.

# 287
При СИО, общия доход от наем ако надвишава 100к за 12 месеца чак тогава трябва регистрация по ЗДДС

Продадеш ли изведнъж имоти получени като обезщетение то подлежиш на регистрация. Са, може и да не го направиш, но като ти направят ревизия на ФЛ и ще влезеш в приключение.

По пазара - почват да се увеличават желаещите от кв. Драгалевци/Симеоново да се местят към централната част на София. Задръстванията са проблем. ГТ на София е супер удобен и най-добър вариант за придвиждане из града сам или с деца

# 288
Как го установи това?
И да се увеличават, едва ли ще продадат къщите си. Ще ги заключат за старини и никога няма да се върнат.

# 289
За хора, които просто си купуват някакво жилище за да живеят, им е все тая има ли, няма ли балон и т.н. Купуват, където им харесва и където могат да изкарват пари за да да го купят/изплащат. Ако утре цената на апартамента ми падне на половина, аз пак ще си живея в него, освен, ако това сриване в цената не е следствие от сриване на икономиката. Купила съм го за 40 К евро преди две години, да стане 20 К, а и 80 К да стане, пак ще си живея в него като си ми харесва.
Ако си го купила за такава малка сума, нямаш проблем. Но ако си го купила за 200-300к с кредит, и се зададе рецесия и безработица, пък и лихвите се качат и вноската ти се вдигне, тогава вече имаш проблем. А ако много хора едновременно започнат да имат проблем, тогава цялата икономика става проблемна.
То затуй от БНБ искат да затегнат малко кредитирането - за да не създават потенциал за проблеми в бъдеще.

Ще дойде момент, когато продавачите и брокерите ще станат много любезни хорица. Как знам ли? Ми от дългия ми опит като брокер на товари, редуват се времена на надменност и любезност и нито веднъж не продължават вечно.
Ооо, те в корабите си имат поговорка: 99 кораба и 100 товара - парти! 100 кораба и 99 товара - сълзи!
Но това е защото нито товар, който търси превоз може да си позволи да чака, нито кораб може да си позволи да стои празен и да чака товар.
Стоката може да се развали или да се плащат неустойки ако не се достави на купувача й; корабът пък генерира ежедневни разходи за екипаж, гориво, застраховки и поддръжка и не може да си позволи да стои празен.
Така ако на пазара има 100 кораба и 100 товара, търсещи превоз, нещата са балансирани.
Ако обаче станат 100 кораба и 99 товара, цените падат стремглаво, понякога с пъти.
Когато пък има само 99 кораба, а 100 товара, цените се вдигат пак толкова главоломно.
Но при имотите всичко става с инерция, те не ядат, не пият, особено пък в БГ където и текущите им разходи са минимални.

Тези глупости с най-ниските лихви в Б-я ме изумяват. Двамата ми братовчеди са във Франция. На единия кредитът е с фиксирана лихва 0.5% от 2021 г, другият е на 0,95% пак сключена ипотека 2021 г. Семейният имот в Италия е купен с фиксирана лихва 2,2% 2022 г, когато лихвите там тръгнаха нагоре. Егати далаверата са нашите кредити...
За да спечели някой, обикновено някой трябва да загуби - в случая губи този, който си е дал парите назаем, за да си купи друг човек поскъпващ актив в условия на инфлация, а пък този дето е дал кредита ще си чака парите след 20 години с колосалната лихва 0.5%, и с парите за едно жилище вероятно ще може да си купи тогава една лека кола, а може би и само една вечеря в по-скъп ресторант, кой знае.
Този период с нулевите лихви (дори отрицателни), които много централни банки налагаха, беше някакво извращение. Няма в учебниците по икономика такова понятие отрицателна лихва, но в практиката се оказа, че има, та се чудеха как да пренапишат учебниците. Пострадаха, разбира се, и много обикновени хора - защото вноските им в разни пенсионни фондове или застраховки живот по нормативна база трябва да се инвестират в консервативни инструменти, та мениджърите на фодновете им зорлем ги набутаха в такива книжа, понякога и 20-30 годишни, та има да си патят дълго време още.

# 290
  • София
Чудя се кого ли точно ще обхване този текст, който досега е извършвал такава дейност, пък не е бил регистриран? Има ли изобщо такива?

Има. Подозирам, че е създаден, за да пресече практиката за всяка нова сграда строителят или инвеститорът да регистрират нова фирма и така да отлагат регистрацията по ЗДДС и свързаните с нея последици.
Мисля, че не е.
Регистрацията на нов обект- нова фирма, коятои се закрива с приключването на обекта касае законовата гаранция, касаеща сградата, която е 5 години и често се появяват скъпо струващи дефекти. Съответно, с ликвидирането на фирмата се избягва отговорността за отстраняване на въпросните дефекти.

Смятам, че текстът касае някокко аспекта, които възникват при суперфицията /учредяването право на строеж /което е вещно право/, но законът приема сградата за съществуваща след Акт 14.
Тоест, правото на строеж е лимитирано- важи 5 години за упражняване. След А14, обаче, заонът приема сградата за съществуваща и оттам - на данъчно задължена. Което също е относително ново. Прие се, заради хилядите къщи, които си стояха на А15 по подобни причини.
Сега явно са решили да генерират и правото на строеж, понеже е вещно право като данъчен субект.

# 291
  • София
Я, не е писано повече от 24 часа в темата Grinning
Значи имате време за едно добро видео, малко дълго, но интересно и отговаря на въпроси няколко страници назад Blush

# 292
Имате ли наблюдение какво е качеството на новото строителство от последните 1-2 години? Може ли генерално да се обобщи, или зависи от конкретния инвеститор/ строител. Интересува ме строителния надзор фактор ли е?

# 293
Зависи не само от строителя, но и от конкретния проект и квартал.

# 294
Имате ли наблюдение какво е качеството на новото строителство от последните 1-2 години? Може ли генерално да се обобщи, или зависи от конкретния инвеститор/ строител. Интересува ме строителния надзор фактор ли е?
Предвид факта, че му плаща строителят, масово не е. Свикнали са, че повечето кучета лаят, но не хапят и си карат партия с този, който плаща, а интересът на собствениците на имоти им е последна грижа. Това мога да споделя от опит. Ако видите на каква сграда са разписание документите, дори на проектите не отговарят много от нещата , няма да повярвате, че има акт 16.

# 295
Проучването е от 2019г насам.
За тези, които не вярват, че сме остров на спокойствието Grinning

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/imotite-v-sofiia-vse-po-dostypni-251384

Изводите показват, че достъпността е намаляла в ЦИЕ от 2019 г. Виждаме два различни модела в столиците в региона. От една страна, имаме София, където достъпността всъщност се е подобрила в периода след пандемията. Рязкото увеличение на заплатите (почти двойно през 2024 г. спрямо 2019 г.) в София е в основата на тази положителна промяна за потребителите, тъй като средното процентно увеличение на нетните доходи в другите пет столици е приблизително 45%.

Спорд мен гледат стоманобетонната конструкция да е по изисквания, че да не падне сградта. От там нататък, колко криво е зидано, колко е ронлива замазката на пода, колко и от къде ще тече вода /мазета,покрив,тераси, первази под прозорци/, от къде и на къде ще се носят миризмите от аспирацията, колко ще са смачкани и прекъснати слаботоковата инсталация и евентуално за климатик и газ /ако има такива/ е проблем за купувача. Инвеститорите тупат топката, правят козметични ремонти и чакат да мине гаранцията.

# 296
5 годишната гаранция от акт 16 ли започва да тече?

# 297
За.нова сграда е 10 години гаранцията. Иначе, да, от Акт 16

# 298
  • София
На кой да вярвам? Grinning

...законовата гаранция, касаеща сградата, която е 5 години ...
За.нова сграда е 10 години гаранцията...
Да е година-две да не бие на очи Grinning

# 299
Рязкото увеличение на заплатите (почти двойно през 2024 г. спрямо 2019 г.) в София е в основата на тази положителна промяна за потребителите, тъй като средното процентно увеличение на нетните доходи в другите пет столици е приблизително 45%.
Рязкото увеличение е предимно на минималната и някои обвързани с нея, като на държавните служители.
Тези хора не са баш от най-активните купувачи на имоти.
Моята заплата не се е качила чак двойно последните няколко години, нито на някой, когото познавам - имам предвид ако си е останал на същата позиция, а не някой, който се е преместил на друга по-добра работа.

Общи условия

Активация на акаунт