Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 498
  • 765
  •   1
Отговори
# 300
(едит метлата мина)
Извинете, но кой е този господин от статията? Някой направи ли си труда да проучи миналото и успехите му, за да знаем дали да вярваме на това, което казва. В днешно време всеки е "успешен" бизнесмен, предприемач и инвеститор. И най-вероятно продава някой курс или академия. С печалбите от тях купува нови имоти и прави нови курсове как да инвестираш в имоти. Извода какъв е? Продавай курс, за да купуваш имоти. Брилянтно доене на овце.

# 301
Достъпни са, да, за хора от висока средна класа. За ниска - абсурд, дори под наем е трудно с цените на наемите, за ниска средна - със зор и с цената на МНОГО лишения. Там дори не знам как се събира за първоначално участие, вероятно се нагърбват с потребителски кредити. Ужасно. Нищо достъпно няма.

# 302
Exter, Вярвай на когото пожелаеш
 Но най-добре си прочети наредбата.
5 или 7 години е гаранцията, която касае ремонт, или нова инсталация, в зависимост дали е изложена, или не е изложена, на неблагоприятни условия.
При строене на НОВА сграда, е 10 години гаранцията за покрива и някои неща. Не за всички.
Може да е 10 г. Гаранцията на инсталация, нищо че отделните компоненти са с по 20 г. Гаранция.
Ти за нещо конкретно ли попита, ако да - кажи какво е. И какво са условията. Ако не - здраве да е Simple Smile

# 303
  • София
Не се сърди де, прочетох 2 версии и ги сравних. Аз нищо не разбирам нито от имоти, нито от минимални гаранционни срокове Blush

# 304
Аз пък съм съвсем объркан. Има ли значение каква е гаранцията след като малко по-назад обяснявахте как за всеки строеж се създава нова фирма и след завършването му се закрива. Кой обслужва гаранцията в тези случаи?

# 305
Аз не прочетох да се закрива фирмата след приключване на строежа. Дори да се закрие - което мисляв, че не се случва - физическото лице и другата му фирма, остават с тази тежест да обслужват гаранционния сервиз. На някои места знам, че се вписва като обстоятелство, или не знам точно как, но не може да се избяга от отговорността.

# 306
Е то ако не може да се бяга, за какво си играят да регистрират нова фирма всеки път, та юристи, та счетоводители, та не знам какво си.
Според мен именно това е идеята - да може да се бяга.

# 307
заради ставката ДДС, затова правят упражнението. А и също така - ако направи някой запор/или нешо си на фирмата - да имат проблем с един единствен обект само,а не с всички. Понеже това им запорира и банковите сметки и би замразило всички стартирали строежи. А като се образува нова фирма, то само един конкретен строеж ще е с проблем - но не им пречи да вземат пари от друга фирмена сметка и да продължат да работят, докато им премахнат запора, или каквото е проблемното.

# 308
  • София
На кой да вярвам? Grinning

...законовата гаранция, касаеща сградата, която е 5 години ...
За.нова сграда е 10 години гаранцията...
Да е година-две да не бие на очи Grinning

Има срокове и гаранции за всички. Както и много противоречива практика по въпроса.

https://www.gis-sofia.bg/bg/services/blog/otgovornost-pri-defekt … -v-eksploatatsiya

# 309
заради ставката ДДС, затова правят упражнението. А и също така - ако направи някой запор/или нешо си на фирмата - да имат проблем с един единствен обект само,а не с всички. Понеже това им запорира и банковите сметки и би замразило всички стартирали строежи.
Е то прага за регистрация по ДДС е 100 хил.лв. сега даже става 50. Те още от първия продаден обект са го надминали.
А запори и т.н. е точно същия казус - някой търси плащане от тях, те гледат да не платят от фирмата майка, а да ограничат отговорността в новото дъщерно дружество.
По същия начин ако ти ги търсиш да отговарят за гаранцията, ще трябва да отговаря дъщерното дружество (което може вече да е изпразнено от капитал), а не фирмата майка.
По принцип по цял свят ползват SPV-та при недвижимите имоти, но там мисля по-скоро го правят заради продажбите. Ако една сграда е в едно отделно дружество, можеш да продадеш не самата сграда, а дружествените дялове и не минаваш през общински и нотариални данъци и такси.
Но спирам дотук, защото материята явно е сложна. Особено както често инвеститор е едно дружество, а изпълнител на обекта друг подизпълнител, и то няколко - една фирма за кофраж и арматура, друга за дограми, трета за ВиК, за Ел и т.н. Кой отговаря при нужда от гаранционен ремонт сигурно е голяма мъгла.

# 310
И ако стане нещо това ООД си фалира и до там с претенциите на ощетените, платили за непостроени имоти.

# 311
  • Бургас
Прагът за регистрация по ЗДДС става 166 000 лв., а не 50 000 лв.
И не е само в регистрацията проблемът - румка го е описала - проблемът е, че когато НАП започнат проверка и запорират сметки, върви купи материали, плати на подизпълнители и т.н.

Е то прага за регистрация по ДДС е 100 хил.лв. сега даже става 50. Те още от първия продаден обект са го надминали.
[/b]

# 312
chriss78,
Ако вземат пари за капаро, или за аванси, например - НЕ се брои за оборот, а за авансово плащане. Тоест, вземат парите СЕГА, а ПОСЛЕ се регистрират по ДДС и ползват възможността парите да работят за тях. Иначе - за да няма недоразумение, в последствие се дължи ДДС и върху получения аванс - тъй като сумата се касае за обект, който изисква ДДС регистрация. Но - ползват се няколко месеца 20 процента от парите, безлихвено. Което може да е голяма сума в действителност.

# 313
Да де, а защо в Северна и западна Европа данъците се усвояват без такива мащабни кражби? Явно може, ама не искаме.
Кой каза, че се усвояват без мащабни кражби?
Който е живял на запад знае, че там се краде х100 на България.

И защо непременно, високите данъци са нещо хубаво?
И защо на всяка цена трябва да има супер ултра лукс междублоково пространство, платено от мен?
И защо непременно, всяко нещо, което се случва в Западна Европа е по-добро от тук?

# 314
Ммммм, мисля за получените авансови плащания фирмата трябва да издаде фактура.
Примерно получава аванс за апартамент Х в размер на 100 хил.лв. и данъка се счита включен във тези 100 хил. лв. И получава още един аванс за 100 хил. лв и вече регистрацията му става задължителна, но при първите 100 хил. лв. издателя на фактурата е ощетен, защото дълги на бюджета 16666.67 лв ДДС

но това вече е малко извън темата

Общи условия

Активация на акаунт