Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 805
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
Сравнение е задължително за анализ на цените. Наистина така може да се предположи някакъв моментен пик. Но може и да се предположи грешно.
Все пак, както се каза, по-удачно е да се сравнява с градове и столици в Европа. Букурещ, Прага и тн.
Освен това, тексас си е аномалия. Все едно някое село в северозападна България. Не казвам, че е без икономика или село, но е от най-евтините щати, най-ниски данъци и тн.
То по тая логика сигурно и в Саудитска Арабия пък е още по-изгодно да се живее, заплатите са 3ни, осигуряват ти жилище и храна без пари, а данъци няма. Ама дали на човек му се ходи на средата на нищото да си хаби живота.
Имотите навсякъде по света скачат с много.
А биткойнът още повече. Да забраним на хората да си купуват биткойн? Или да има прогресивни такси, който има повече, по-висок % да плаща, дори и след като го е придобил?
Аз лично мога да живея в Тексас, ако пожалая, но съм избрал и пак избирам София. Чудя се на хора, дето им била ужасна, кратери, не знам какво, но седят и коментират имоти в София.

# 466
  • Бургас
Tintina, дъщеря ти е наясно,а и ти, че няма да я оставиш на улицата и затова не иска да купува жилище с ипотека и гледа да си харчи и инвестира парите за други неща, а не за НИ.

Все си мисля, че човек трябва да купува ликвиден имот, а панелка в Люлин е далеч от представите ми за такъв.

Дъщеря ми се издържа сама и живее под наем. Нищо на тепсия няма да й поднеса и тя много добре го знае. А като умра, я наследи нещо, я не, не купувам, "за да има за децата". А снощи по тв казаха, че вече ще живеем до 120 г., било норма Simple Smile
Парите за наем са грешни пари, щом можеш да си позволиш свое, и го казвам като наемодател.

Човек за живеене купува имот, който може да си позволи. В панелките в Люлин живеят стотици хиляди души. И си живеят, работят, деца гледат, нищо им няма. И те може да искат НС на опашката на коня, ама парите са им стигнали за Люлин. Когато човек търси за живеене, той не мисли кога и на кого ще го продава. Или правиш компромис с района, или с броя стаи, или с инфраструктура.

Панелките впрочем също се продават и са по-ликвидни от множество жилища НС.

# 467
Има много опустели територии по света, които после трудно се заселват. Например призрачни градове в Китай, Япония, обезлюдена провинция в цяла Европа, Детройт в Сащ и тн.
Причините са много, но често са икономически и народопсихологически. Например ти не би искала да идеш да живееш в Люлин. За много чужденци замени Люлин с България и причините са същите. Знаеш ли колко чужденци съм чувал “абсурд да живея в бивша соц държава”. Всички имат предразсъдъци. Допълнително ние сме големи расисти и националисти и гоним сами чужденците.

# 468
Сравненията които съфорумците правят с Тексас са чист спам.
Като да сравняваш Колибри и Кокошка 😃 в тема за яйца и птици в портала БГ Фермер.

Цената на панелните жилища порасна. Следя район в София където има и много ново строитерлство, малко ме изненада че ръста е 15-20 хил евро за по-малко от половин година.

България не е държава призрак, столицата ни е много харесвана и за живеене. Района на Докторски паметник примерно, все по-рядко чувам българска реч.

# 469
И таунхаусовете в предградията по витошката яка стартират от 2200 е/кв на ШиЗ. От предградието Симеоново се излиза с поне 1 час висене в трафик в пикови часове. За кратерите, проблемите с тока и водата, дори няма да говоря. Искам да видя как в Далас взима ляв завой от крайна дясна лента, минавайки през тротоара на червено в пиково задръстване. Това е редовна практика на черно връх от всякакви лукс джипове. Вероятно цената на къщите им позволява.

# 470
  • София
Дори прекалено харесвана е София. Всеки ден пред служба Миграция на Лъвов мост се вие опашка от кандидат съграждани. Винаги ги поздравявам за избора им. Едните с السَّلَامُ عَلَيْكُمْ, другите със Здравствуйте, товарищи Grinning

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 09:59 от Exter

# 471
И пред "Българско гражданство" на Аксаков е така.
Територия с вода, нормален климат и пр., трудно ще остане пуста.
Колкото до дисбаланса вътре в страната, очаквам да бъде точно по линия на достъпа до вода и подобни дреболии, които и досега никой май не отчита.

# 472
Горната картинка ясно изразява родната действителност. 2/3 от България има проблем с водата. От 35г не правени нищо. Десетки язовири са изоставени, разграбени и пресушени. В София, а вероятно всички големи градове (предполагам и Варна), водоснабдителната мрежа е в окаяно състояние с огромни загуби и единствено се кърпи. Успех желая на ентусиастите. Вече за 2 милиона за инвитро се карат, какво става за пари за обновяване на мрежите. Както се видя последните седмици от бюджета - пари няма. Има само за държавна администрация.
В Русия има много хубав и разнообразен климат, природа, вода и тн, но не виждам хората да се натискат натам. То е и въпрос на икономика и държавно управление.

# 473
Специално за София - по-голямата част от мрежата на Софийска вода е подменена....
Затова ВиК авариите са доста по-рядко....
Виж ,на Топлофикация София мрежата е леш,там наистина нищо не се пипа, освен да се краде....И за капак 2 милиарда дълг....

# 474
Има много опустели територии по света, които после трудно се заселват. Например призрачни градове в Китай, Япония, обезлюдена провинция в цяла Европа, Детройт в Сащ и тн.
Причините са много, но често са икономически и народопсихологически. Например ти не би искала да идеш да живееш в Люлин. За много чужденци замени Люлин с България и причините са същите. Знаеш ли колко чужденци съм чувал “абсурд да живея в бивша соц държава”. Всички имат предразсъдъци. Допълнително ние сме големи расисти и националисти и гоним сами чужденците.
Призрачните градове в Китай са построени с планова икономика, социализъм. Некачествени са и негодни за живеене. И са строени за да се намират на работа и да увеличават БВП-то. Не че е имало хора, но са се опразнили.
Детройт е фалирал по съвсем други обективни причини.
София няма нищо общо. Университетите събират младите хора, бизнеси всякакви, и нови се отварят.

За празни градове в Япония не съм чувал, ама чувам, че там масово хората живеят сами и са бездетни, а имиграция няма.

За чужденците, абсолютно не е вярно. София и изобщо източна Европа е предпочитано място за живеене. Не на всеки, но на все повече западняци.
Даже и влогъри, ютубъри надълго и широко напоително разказват и за София и за останалите източноевопрейски столици. Тук оставаме остров на нормалното, но да не разводняваме защо и как.

# 475
Планова икономика, аха да. В БГ мислиш, че няма планова икономика ли? Събуди се човече. Течи ЕУ субсидии какво мислиш, че са? Държавата се меси и управлява всичко. Пресен пример с овцете - дават субсидии за отглеждане на животни, ливади и тн, после дават субсидии за избиване на животни. Това ако не е изкуствено генериране на икономическа активност, не знам кое е. Строителството в БГ е на същия принцип. Нужда от имоти няма, но просто нашата икономика, подобно на Китайската, е пряко свързана със строителство и близки до него бизнеси. Без него икономиката ни е пътник, както Китайската.
Ютюбурите и майка си ще продадат за едното гледане. Гледат хората да измислят какво съдържание да създадат и се повтарят като папагали. Хич не са ми критерий.

# 476
Като свършат наемателите, ще продам на половин цена - те и без това ще се избият дотогава - и ще ида в луксозен старчески дом, в който не приемат със стипендия.
Е не е ли същото парите, които иначе би ги вложила в нещо, което после може да продадеш наполовина, да ги запазиш - евентуално и умножиш - и направо с тях да идеш в старческия дом?
То си е твоя работа де, но за много хора вкл. и тук в този форум има и други стратегии, освен да набиваш всичко в надценени апартаменти, та затова се обаждаме тук да се чува и друго мнение, иначе става ехо-камера.

Парите за наем са грешни пари, щом можеш да си позволиш свое, и го казвам като наемодател.
Не е винаги така, просто въпрос на математика.
Това го казваш, защото апартаментите, които си купила по 100к сега са 200к. Нищо не пречи тренда да тръгне обратно, и ако си купила нещо за 200к, което сега струва 100к тогава пък ще казваш, че по-добре да го беше наела за 800 лева на месец, отколкото да го купуваш.
То като с биткойнърите - сега например, когато се качва, много вокално се изразяват по техните си форуми каква велика инвестиция е, но пък имаше няколко периода, когато падна с 20, 30, 50 и даже 80% май имаше спад преди няколко години, и тогава стават много тихи. При следващия спад сигурно ще се умълчат, и пак ще се изявяват когато пак се качи.
При имотите волатилността не е толкова голяма, разбира се, но логиката на всички човешки дела си е както от памтивека, даже и в Библията го пише, всичко е на цикли - 7 изобилни години, после 7 бедни години. Може да не са 7, а 17, но не мисля, че същността на нещата се е променила.

# 477
Малко си ги насосваш нещата.
При китайската планова икономика никой не им купува паянтовите призрачни апартаменти.
В българската такава, хората ги купуват.

Имиграция в София има. И от чужденци и от бивши емигранти. Не вярвам сляпо на ютубъри. Просто казвам, че и много други виждат това, което и аз виждам.

Не е винаги така, просто въпрос на математика.
Това го казваш, защото апартаментите, които си купила по 100к сега са 200к. Нищо не пречи тренда да тръгне обратно, и ако си купила нещо за 200к, което сега струва 100к тогава пък ще казваш, че по-добре да го беше наела за 800 лева на месец, отколкото да го купуваш.
То като с биткойнърите - сега например, когато се качва, много вокално се изразяват по техните си форуми каква велика инвестиция е, но пък имаше няколко периода, когато падна с 20, 30, 50 и даже 80% май имаше спад преди няколко години, и тогава стават много тихи. При следващия спад сигурно ще се умълчат, и пак ще се изявяват когато пак се качи.
При имотите волатилността не е толкова голяма, разбира се, но логиката на всички човешки дела си е както от памтивека, даже и в Библията го пише, всичко е на цикли - 7 изобилни години, после 7 бедни години. Може да не са 7, а 17, но не мисля, че същността на нещата се е променила.
Напоследък повече се печели от биткойни и акции, факт.

Но както казваш, волатилността при имотите е по-малка. Това за някои хора е решаващ фактор. Оттам и "грижата" е по-малка. При акции и биткойни всеки ден имаш +1 десетки хиляди. Това създава един стрес, дето накрая и да останат "нагоре" и да си на голям +, пак чувството и изхабените нерви остават.
Освен това, при пробив в изчислителната мощ, биткойните се обезценят.
Сега, може и при имотите да се появят роботи, дето строят без пари, летящи коли, с които да летиш до зад Ботунец над кратерите, ама всеки си преценява. Аз лично разчитам на имотите, дори и при последните цени. Имам приятел, иска да продаде 1 наследствен апартамент и да налее всичко в биткойни. А през живота си не е купил ни един. Вкусове всякакви.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 10:14 от dany1

# 478
За чужденците, абсолютно не е вярно. София и изобщо източна Европа е предпочитано място за живеене. Не на всеки, но на все повече западняци.
Моля обаче уточнявайте, като имате предвид чужденци, че мислите бежанци или руски имигранти, защото звучите като хора, говорили с 0.00001 % от по-развити страни случайно засечени живеещи в България. Миграцията между европейските и няколкото по-развити световни страни е временна, посока по-висока заплата или по-добри условия за живот - инфраструктура, благоустрояване, законодателство, което се спазва, общ език, лесно намиране на работа. Всички примери на чужденци, които имам от по-развити държави пътуват, работят, забавляват се, но се завръщат по родините си да се установят за постоянно. И всички предпочитат местния климат пред 40 градуса жега, защото нали, климатът …

# 479
  • Бургас
Пак казвам - ако мъжът ми ме изгони внезапно и никой наемодател не ме ще с куче - щото такива сме БГ хазяите, лоши, върху биткойна ли ще живея?
А сега поне имам няколко алтернативни покрива над главата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт