В момента чета ... 92

• 42 002
  • 712
  •   1
Отговори
# 180
Да, бисер си е книгата.
Започнах На лов за дребна щука от Юхани Карила.  Още съм съвсем в началото, но щом се развива в любимата Лапландия - спечели ме от от първата страница. Трябваше да я планирам за декември.
Има страшна притегателна сила книгата, но нямах време за повече.

# 181
Страхотен анализ на Фоенкинос, който много харесвам!
Стефан Брайс - книгата "Творецът на ангели" ми стана още по-интересна:)

# 182

Здравейте! Някой да е чел нещо от тази авторка? Предната поредица и е от 4 или 5 книги за Тъкачната вила.

# 183
  • Русе
Прочетох "Сезонът на осите" на Елиса Ферер. Една трийсет годишна жена, разказва на своето малко Аз за миналото на семейството, трудностите и препятствията, през които е преминала. В книгата няма нито едно изречение пряка реч, нито едно. Малко затормозяващо е, но сюжетът не беше лош и исках да разбера, как ще се развие действието.
Днес довърших "Хотел Ирис" на Йоко Огава. Роман за обсебващият стремеж към подчинение от една страна и безропотно и безволево покорство от друга.
Сутринта посегнах към друга книга, но смених с разказите на Карабашлиев от "Не толкова кратка история на самолета", които не съм дочела.

# 184
Имам още 100 с. от На лов за дребна щука, но от прочетените 200 мога да кажа, че за мен това е книга, която заслужава признание, а авторът трябва да е носител на Нобелова награда за литература.
Да ме прощава Юн Фосе с неговата Трилогия, но това, което е направил Юхани Карила е шедьовър и ярко изпъква. Дано бъде оценен подобаващо.

Северна красота, сила на мисълта, супер хумор, прекрасни изрази… изключителна книга. Във Финландия си е традиция при лов на Полярно сияние да се запали огън по средата на бялата пустош и да се разказват страховити и чудновати предания. Точно така се чувствам в тази книга. Уютно, приказно и с внимание към всеки детайл.
Много ми напомня на две любими други книги, но тази е по-добра. А пък преводът… ами това си е вълшебство в чист вид.
Благодая на Rayna за препоръката и на Calabria за изключителния жест.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 22:44 от Аня

# 185
  • София
Благодаря, Аня! И аз отдавна съм и хвърлила око и най-накря се появи в Столична библиотека, та си направих резервация.
Ще дам шанс и на "Чамкория".
А "Времеубежище" го зарязах, отначало тръгна добре, но после имах чувството, че се повтаряше едно и също..

# 186
Дидка, Чамкория как ще я четеш - в двата отделни тома или изданието, обединяващо ги в един? При втория вариант има съкращение на романа.
Дай шанс, не се плаши от началото.
Щуката също е особена, но аз мисля, че е чудесна литература.

# 187
  • София
Мисля, че имам двата тома (така де, брат ми ги има, т.е. имам достъп до тях). Simple Smile

# 188
Щуката е толкова хубава, че ми я откраднаха, поне аз така разбирам да не върнеш взета за прочит книга близо година. Много хубав коментар, Аня, а преводът е наистина брилянтен!
*sve*,
в момента чета "Обучение в покорство" и е точно същата - никаква пряка реч, нито едно изречение, но макар че я чета по-бавно, ме увлича и не ме изморява. Но е тегава като цяло, емоциите са в минорната гама на примирението и неизбежността на отхвърлянето. И все пак като че ли ще е от най-смислените книги, които са ми попадали напоследък.

# 189
Днес в библиотеката открих "Конклав". Учудих се, че е налична при този шум около филма. Нямам спомен някой да я е коментирал. Та я започвам с големи очаквания, но да видим.

# 190
Привет!
"Раждането на Римската империя".Искам да я подаря на сина ми.Ако някой я е чел, може ли да сподели впечатления?

# 191
Поръчах Щуката за мен покрай подаръците книги за близки
Нямам търпение да я прочета след последните мнения тук.

"Хотел Ирис" я прочетох, не ми хареса за разлика от The Memory Police, която много, много ми хареса.
"Времеубежище" започнах и зарязах.

Довечера ще си чета "Шлеп в пустинята"

# 192
Щуката е толкова хубава, че ми я откраднаха, поне аз така разбирам да не върнеш взета за прочит книга близо година. Много хубав коментар, Аня, а преводът е наистина брилянтен!
*sve*,
в момента чета "Обучение в покорство" и е точно същата - никаква пряка реч, нито едно изречение, но макар че я чета по-бавно, ме увлича и не ме изморява. Но е тегава като цяло, емоциите са в минорната гама на примирението и неизбежността на отхвърлянето. И все пак като че ли ще е от най-смислените книги, които са ми попадали напоследък.

Точно за това книги не давам . И аз така съм си патила ... Нямат никаква съвест тия хора направо в чудо се виждам .

# 193
Ами аз ще си я купя пак някой ден. И все се каня да не си давам книгите, обаче не мога да преодолея желанието да ги споделям с тези, на които съм сигурна, че ще харесат. Щото иначе да си седи в библиотеката и да не се чете, няма особен смисъл.

# 194
  • София
А защо директно не си я поискаш?
Така и така, вече повече от година ми я държиш. Била била така любезна/любезен да ми я върнеш?

П.П. Честно казано, не мога да си представя да съм в подобен дискомфорт и да си мълча само заради доброто си възпитание. Това си е травма Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 17:02 от Happy Mijjj

Общи условия

Активация на акаунт