В момента чета ... 92

• 42 003
  • 712
  •   1
Отговори
# 195
Аз не живея с дискомфорт, за добро възпитание пък съвсем не претендирам, сетих се заради дискусията в темата къде е моята 😀 Да, хубава е книгата и си заслужава да се прочете, купи или задигне.

# 196
Преди време бях в такава ситуация, чаках чаках ... накрая най-любезно помолих да ми я върнат защото съм обещала книгата и на друг желаещ да я прочете,но ми "върнаха" друга книга ,която не беше моята аз директно казах,че моята книга е еди коя си,но извинението беше ,че покрай преместването в нов апартамент явно се е изгубила.... въпреки това продължавам да давам книги за прочит и се е случвало да ми ги върнат в състояние, което е далеч от това в което съм я дала.🤷‍♀️

# 197
Щуката е с доста фантасмагории, включващи митични същества и свръхестествени случки. Риск си е, аз само да си кажа.
За мен е истинска находка.

# 198
  • Пловдив
Това с невръщането на книги ми припомни така една невърната ми от детско-юношеския ми период. Не помня заглавие и още повече ме е яд. Беше с черни твърди корици и нещо ярко имаше, красиво издание беше, но уви.

# 199
Еееее, стига с Щуката сега 🙃 нетърпелива съм.

Като дам книга и не ми я върнат я купувам пак 🙂

# 200
Еееее, стига с Щуката сега 🙃 нетърпелива съм.
О, има защо! Дано сега не те пренавием, но едва ли - всичко има вътре - и хумор, и мистерия, и човещина, но най-вече любов към живота във всяко негово проявление. Освен всичко друго, книгата е пример за толерантност, която е естествена и логична, за нуждата да сме свързани, защото само така сме по-силни. Чудна!

# 201
Заинтригувахте ме с "Щуката". Гледах я преди седмица-десетина дни на намаленията, тогава не я поръчах. Но днес след коментарите не се сдържах.

Започнах "Ноември" на Морнщайнова. Съвсем в началото съм, но започна обещаващо.

# 202
  • Berlin
Прочетох Химикът на Стефани Майър, категорично “не” съм.😅 Даже по-едно време не можех да повярвам какво чета - героят (единият) изведнъж хареса химичката, ей така, някакси прочувства желание и да я закриля и да е до нея, нищо, че тя го измъчваше преди пет минути, досещате се на какво замирисва вече.😂
Както и да е, сега съм на Зимните хора, Дж. Макмеън и си оправям вкуса. Определено ми харесва, макар че засега има три линии, дали не и четири и ми е малко миш-маш да ги следвам, но това е стилът на авторката. Трета нейна книга чета, засега не ми е омръзнала, макар че хващам повтарящи се мотиви, не ми пречи.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 19:13 от abs

# 203

По принцип не съм почитателка на този жанр, но тази книга ми харесва (засега).

# 204
Завърших "Черната далия" на Джеймс Елрой и не съм много впечатлена. Историята за Елизабет Шорт и нейното убийство винаги ми е била интересна и очаквах много повече от книгата. През 1947 год. тялото й е намерено осакатено и разрязано наполовина. Разказът е от гледната точка на полицай Бъки Блайхерт, който заедно с неговия партньор Лий Бланшард стават част от разследването. За съжаление прекалено много време се отделя на тях двамата и техните мании, отколкото на самата Далия. В първите 80 страници, които спокойно могат да бъдат съкратени до 5-6, ако не изцяло отрязани, дори тя не се споменава. Цялата книга е базирана на вероятности, защото и до днес не се знае, кой е извършителят. Стилът на писане не е лош, но на моменти е пресилен и има прекалено много жаргонни изрази, което е натоварващо. Общо взето не е най-добрата криминална книга, която съм чела.
Интересен факт, на който съм попадала, е че майката на самия автор е била изнасилена и удушена, когато той е бил само 10-годишен, а убиецът й остава неразкрит. След случилото се авторът става обсебен от криминални романи.
Преди години бях гледала игралния филм с Джош Хартнет и Скарлет Йохансон, и доколкото си спомням, и той не беше нищо особено.

# 205
Здравейте!
Навън времето е лошо и какво по-хубаво от това да се сгушиш с хубава книга?!  Разбира се винаги е време за хубава книга, но сега особено. Като дете много обичах зимата, също като другите сезони, но някак с напредване на годините не е точно любимото ми време, най-вече защото липсва често слънцето и топлината навън. Но пък книгите я правят по-поносима и те пренасят на място и в различно време и после ти става едно слънчево на душата.
Тази година си мислех, че няма да имам 5*. Вече съм споделяла, че прочетох много хубави книги, но все по нещо им липсваше...или аз съм станала по-цинична, но това е друга тема. И сега за моя радост почти една през друга наредих две петички. Това са книги, които докоснаха дълбоко душата ми, да простете за клишето, но точно така го чувствам. Някои от тях са ми и много близки заради тематиката/ преживяванията на героите. Слагам впечатленията си за тях в скрит текст, защото има спойлери.
Първата с пет звезди е  "Градинарят и смъртта"- Георги Господинов.
Скрит текст:
Тази книга е книга изповед, за това, какво е да загубиш близък човек. Болката, скръбта, която никога не минава, която дори след години в някоя случка или спомен се промъква и ти ти причинява отново болка, заради липсата. Никога не ни се иска да пуснем хората, които обичаме. А що се отнася до родителите, нещо което аз знам за съжаление от първо лице, то точно както коментира автора сякаш губим опора и криле. Те знаят и най-доброто и най-лошото за нас. И да ги видиш как се смаляват от болест, как са безпомощни и засрамени от своята немощ също ранява. Но както те са били силни за нас, когато сме имали нужда така и ние трябва да се съберем и да бъдем силни за тях, да държим ръцете им, да им говорим, дори безсмислици. Сълзите пред тях нищо не помагат, защото им причиняват допълнителна болка. Знам какво е и да влизаш , за да видиш дали дишат още, да спиш на пресекулки, отчаяната нужда и безпомощност когато не можеш да направиш нищо, за да помогнеш, да облекчиш болката, сблъсъка с липсата на елементарна човечност и емпатия у докторите и институциите. Не знам дали се предпазват така или наистина е липса на елементарно поне възпитание, но е още по-болезнено такъв сблъсък.
Знаех какво ще бъде като прочетох тази книга. Но не съжалявам. Плаках много, но и се усмихвах много. И то точно заради това, с което авторът беше избрал да се измъкне на болката, а по-точно хубавите спомени. Споделените с нас читателите случки с баща му, показват точно обичта му, доверието, топлината съществуваща между тях. И точно така съм постъпвала и постъпвам и аз. Някой беше казал: "По-добре е да си обичал и загубил, отколкото никога да не си обичал" .
И това е абсолютната истина за мен. Спомените за това, че си бил обичан безкрайно те топлят и ти дават сила да продължиш напред.
Моите родители са ми дали обич. Аз давам това на света. И дори и шамарите от живота, макар да са ме направили по-предпазлива малко, все пак не са ме отказали от това да давам добро и обич. И няма да се спра и винаги ще съм благодарна за това, че съм ги имала, за обичта, подкрепата, уроците и топлината.
Тази книга е точно с такова послание за мен.  И се радвам, че я прочетох. Обичта, добротата не са даденост, не се знае колко врем ще ги имаме в живота си хората, които ни ги даряват и трябва винаги да ги ценим!
Следващата петичка е "Мъглите на Серенгети" - Лейла Атар.
Скрит текст:
Толкова хубава и трогателна книга! Да, тя е любовна история и да има и моменти на клишета, но и е някак компенсираща с останалата част на фабулата. Точно така трябва да се пишат такива книги!  Първо ми хареса мястото на действие и как го описва авторката. Толкова образно беше. Все едно се разхождаш из Саваната в Африка. Животни. Място, което е едновременно безкрайно красиво и жестоко. Различни хора и обичаи.  Отделно главните герои се борят със своите демони заради загубата на близък човек от трагичен атентат. Понякога, а всъщност много честа, както ни показва авторката в тази книга всичко в живота е свързано и срещаш хора, които трябва да срещнеш и научаваш уроци, които ти помагат и те изграждат като човекът, който е писано да станеш, само да имаш сила да поемеш нататък.  Главните герои излизат извън зоната си на комфорт, заради спасяването на деца албиноси, това а и загубата на близък човек ги обединява. Научих толкова много неща за хората албиноси.  За преследването им, защото се вярва, че са магически и да пишеш кръвта им или да имаш някаква част от тялото им дава сила, успех и богатство.
Пътуването на героите ги изправя пред различни изпитания, както душевни, така и физически, а също така ги завежда на невероятни места.
Чрез книгата се срещнах с Масаите, за които съм чела и преди, но за които и  научих още някои нови неща.
И всички изпитания , които преживяха завършиха по толкова трогателен начин. Прекрасна книга!
И още за две книги съм с усещането, че ще се окажат петички, но хайде да ги завърша и после ще споделя.
Хубав ден и приятни книжни моменти!

# 206
Продължавам аз с том 2 на Чамкория. Досега гледах за билети за постановката. Има билети за януари, но няма да успея да се класирам. Не намирам информация за програма след януари, но ще следя. Има ли някой, който е чел книгата и гледал постановката? Много съм се ентусиазирала. Надявям се да си заслужава.
*
eovin***,
Как ти обичам мненията. И за мен Градинарят и смъртта е превъзходна. Толкова искрена, толкова лична, толкова истинска. Обезсмъртен е градинарят. Много достойно, много синовно.

# 207
Аня, Hugс теб имаме сходно усещане за не малко книги забелязала съм го. И хъм.. разбърка ми плановете книжни,  за което много ти благодаря с мнението ти за "На лов за дребна щука“ от Юхани Карила. Така ме заинтригува и имам едно такова пърхащо усещане в стомаха, точно като предчувствие за влюбване докато четях мнението ти. Мисля, че ще се окаже  много моя тази книга. Довършвам една кримка и я почвам. Hug
Миж, а и още няколко от хората пишещи тук, но основно вие двете имате такова "лошо" влияние върху мен. Продължавайте в същия дух! Благодаря!
Ей, така ми е слънчево и хубаво на душата след среща с прекрасна книга.  Понякога, добре де много често хората, които обичам искат или не чуват моите въодушевени излияния за книжните  ми вълнения. Ама са ми свикнали и си ме обичат. Мазохисти са, какво да ги правя.

# 208
Милата ти, толкова топла, толкова емоционална. Подозирам, че Поща за госпожа Бромли от Стефан Брайс би ти харесала. Дали я чете вече?
За щуката пак да предупредя, особена е, но е и мъдра, и хубава, и въобще… да си я чете и да си мисли човек.

# 209
Не, още не съм я чела Поща за госпожа Бромли от Стефан Брайс, но нататък ще я погледна.
А що се отнася до Щуката...аз обичам различните книги, мен това ме вдъхновява често. Сигурно защото и аз съм си малко нещо Нещотърсач още от Пипи.

Общи условия

Активация на акаунт