В момента чета ... 92

• 41 391
  • 712
  •   1
Отговори
# 555
  • София
200 книги за човек, който работи това не ми се струват много. Имайте предвид, че се ползват различни техники,  когато имаш да четеш много. Разни практики от типа Бързо четене с разбиране, където се четат конкретни фрази и т.н на страницата. Случайно попаднах в подобен час за подрастващи и беше изключително любопитно, как учат тийновете да четат мега бързо и да вадят, и помнят за 2-3 мин основния замисъл. Мисля, че Либерика се казваше. Също хората четат по различен начин, имам приятелка, която чете много бързо, но в описателните места не се задълбочава. Не и е особено важна обстановката с всички дребни детайли, фокусира се върху случката. Но тя си е и с такъв темперамент де Simple Smile Аз например, обичам да си представя всички детайли и чета всичко, без да пропускам и думичка. Освен това бройката на книги също е само цифра, аз например приключвам годината с 40 книги, но с 22хил стр, моя близка приключва с 51 книги и 18хил стр, та тези 200 книги са съвсем постижими Simple Smile.

Тази книжна година за мен беше изненадващо вълнуваща и очаквам поне до юни 2025 да е все така, защото киндълът е зареден с доста препоръчани заглавия. 2024 имам предимно 5-ци в ГР.

# 556
И аз намирам 200 книги за приемливо, ако това ти е работата. На мен ми звучи като работа-мечта... 😁

51 книги е моята равносметка, като средната дължина на книга ми е 530 страници, което е добре, прочетох няколко тухлички по 900-1000 страници.
Goodreads ползвам от близо 12 години и честно казано е отличен помощник в читателския ми живот. Годишните предизвикателства са ми голяма мотивация, следя накъде съм, следя коментари, ревюта, рейтинги. Тъй като напоследък чета и основно поредици, там си следя последователноста на поредиците и т.н.
Интересна година имах аз, открих абсолютно нов за мен жанр, в който продължавам да експериментирам и ми е добре. Simple Smile През 2025 съм си запланувала доста мащабно четене на Летописите на Брандън Сандерсън, които са по 1000 и кусур страници, докато прочета 4те, се надавям да излезе и новия на български, т.е. вероятно поне 4-5 месеца ще ми отнемат, между тях съм подготвила и 2-3 самостоятелни от неговото творчество, така че половината година ми е заета. 😁

Пожелавам на всички една здрава и богата книжна година, с много нови преживявания в нови светове! ❤️🍀

# 557
Е, зависи какво се разбира под четене - за мен прочитане на книга е само когато я прочета изцяло. Другото е по-скоро преглед.
Ето сега започнах да чета Одисея на Стивън Фрай, която четох на английски, но малко набързо (а първите глави ги слушах - мисля около 20% от книгата) и имам чувството, че не съм я прочела истински.
Що се отнася до музиката, открих Epic: the musical, има го в Ю туб, по Коледа излезе последната глава. Пак е адаптация на Одисея, но малко по-различна.

С Фрида съм на около 30%, но не ми се четеше по празниците. Струва ми се, че тонът на книгата е прекалено мек, но знам, че има други нейни романизирани биографии, които са умишлено скандални. Така че, вероятно този вариант е за предпочитане.

Аз не обичам да използвам много социални мрежи, може би затова не се привързах към Гудрийдс.

# 558
Единственият път във времето, в който съм си броила книгите, които чета, беше в “Предай нататък книга” преди време.  Скоро се чудих какво бях чела на Олга Токарчук и ми беше харесало преди години и тези записки ми помогнаха да си спомня, но не е моето да си правя тези равносметки. Иначе, в момента чета тази книга:

Книгата хубава ли е?

Днес мисля да отида и да си купя две книги.
Като съм се спряла на Лус Габас - "Палми в снега" и Изабел Овчарова - "Слънчеви лъчи в мрака".
Някой с мнение за тези две книги?
Избрах на Изабел заради трудностите с които се сблъсквам в момента и искам малко да повдигна духа си.
А на другата ми хареса много ревюто.

# 559
Goodreads ползвам от близо 12 години и честно казано е отличен помощник в читателския ми живот. Годишните предизвикателства са ми голяма мотивация, следя накъде съм, следя коментари, ревюта, рейтинги. Тъй като напоследък чета и основно поредици, там си следя последователноста на поредиците и т.н.
Дааа.. много, много удобно!!

Иначе като правех темите имах хрумка на 1 стр. да си сложим и профилите в Goodreads, но е твърде лична информация. Намираме се и така.. винаги на лично може.

Весело посрещане на новата година и по-книжна да е при това основно с приятни находки!

# 560
  • Den Haag
Весело посрещане на нова година! Моята равносметка за тази година няма да я споменавам, че ме е срам:). За жалост последните 2-3 години нямам много време за четене, чета предимно вечер в леглото и бързо заспивам след няколко реда.
Пожелавам си следващата година да имам повече време за книгите и да съм по-често сред вас, както преди години:).
Goodreads използвам от 14 години и ми е супер удобен. Имам си папка за всяка година и добавям книгите които чета там, както обичам да чета ревюта за книги, да добавям книги за четене, да се връщам понякога на дадена година и преглеждам какво съм чела, какво четат приятелите ми и т.н моя любим дневник Simple Smile

# 561
И аз харесвам много Goodreads. Следя поредиците, следя какво четат хора с подобен на моя вкус, както и такива с напълно противоположен, защото ми пестят време и пари за някои книги, на които се чудя (е, аз също не се доверявам сляпо, но обикновено разбирам, че тактиката работи, ако все пак реша да прочета някоя от тях). Отбелязвам също започнати и недочетени, за да не се излъжа втори път, когато мине повечко време и съм забравила какво съм чела. Приключвам годината със 76 прочетени книги, 91 в списъка за четене и средна оценка от моя страна 3,1. Прочетох много хубави произведения тази година, но има поне 5, на които съм лепнала една звезда.
Весело посрещане на Новата година! TadaNature SparklesChampagne

# 562
Ако следите само подобни на вашите вкусове и приятели с такива, не си ли мислите че може да пропуснете нещо интересно или нещо ново и различно, което би ви харесало. Simple Smile
Не мога да си пресдтавя да чета все едно и също или подобно или все с едни хора да обсъждам.

# 563
  • Den Haag
Ако следите само подобни на вашите вкусове и приятели с такива, не си ли мислите че може да пропуснете нещо интересно или нещо ново и различно, което би ви харесало. Simple Smile
Не мога да си пресдтавя да чета все едно и също или подобно или все с едни хора да обсъждам.
Аз не следя само подобни книги на моите вкусове, добавям я, ако ми се вижда интересна и ми заинтересува Simple Smile. Обичам да чета различни стилове Simple Smile. Понякога ме влече едно, а друг път друго Simple Smile

# 564
Тази година ми е много слаба. С 37 прочетени книги съм. Но път прочетох интересни заглавия. Очакват ме още интересни книги като,, Женският кръг на лейди Тан,,,,, Моя вина '', очаквам и,, Грехът на монаха,, и новата на Мария Цикалова, 20 - Тина класики като Югрум река, Скарлет, Отнесени от вихъра, Бурята, Тътени, И стана ден, Илинден и др. Мисля януари да се отдам на коледни книги, а февруари само на класики. Пожелавам си/ни да имаме повече време за четене и по - голям брой книги. Като цяло по - голяма част от прочетените книги са ми електронни, а хартиените са десетина.

# 565
  • Mostly in my mind
Щом вашата е слаба, май аз да замълчи освен...12 месеца, 12 книги. Колкото толкова. Blush

# 566
  • Пловдив
Лолита, не се бутай за приз, аз съм прочела май под 10 книги 🤣 тази година ми е най-слаба.

# 567
Ох, помислих си, че само аз съм с много малко бройки. Като цяло от 2019 е така, все по-зле става при мен. А най-лошото е - от близо 5 години нямам книга, която да ми е за пълни пет звезди.

# 568
Моите са може би по една на седмица, но някои са малки книжки (прочетох цялата поредица за съдията Ди в началото на годината - те са тънки, не ги чета за първи път, но повечето не ги помнех), а новите, които съм прочела, са десетина.
Не знам дали ще мога да се сетя за всички нови (нови за мен, искам да кажа), след като не съм ги отбелязвала... Три за съдията Бао (и не довърших четвъртата, но все някога ще стане), две на Котаро Исака, една на Мишел Бюси, Стивън Фрай, четох няколко на Агата Кристи, които не бях чела преди (за инспектор Батъл, разказите за Харли Куин и още една-две - може би само те са 6-7, но пак малки книжки). И май четох някаква биография (нямам предвид Фрида), но в момента не мога да се сетя чия.

# 569
Миналата бях прочела 65, тази ми е двойно по - слаба. С коя книга мислите да започнете новата година?
Аз мисля с някоя поредица на Рина кент или на Даниел Лори. Не съм чела техни книги до сега.

Общи условия

Активация на акаунт