В момента чета ... 92

• 41 390
  • 712
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте! Чета Ви от известно време и най-накрая реших да се включа. Чета “Бруклин” на Колм Тойбин и засега бързо ми върви и ми е интересна. Оттук взех препоръката, благодаря.  
Имам гудрийдс от години, но не съм отбелязвала всичко, което съм прочела - забравям, не ми се е занимавало… Тази година обаче отбелязах и имам 50, но има и поне няколко готварски, които съм отбелязала, за да знам, че съм ги прочела.

# 571
Иначе, в момента чета тази книга:

Книгата хубава ли е?

На мен ми е интересна, макар че за момента авторката разказва чисто исторически как четенето на книги започва да се използва като терапия при физически и ментални заболявания. Мисля, че с този забързан живот, може да се окаже, че въобще няма да успее да се развие много това направление.

# 572
Продължавам с “Вълшебника" на Тойбин. Буря от емоции предизвиква този автор, щастлива съм, че го открих. Не ме вълнува толкова нашумялата тема за сексуалността, приемам я като факт, и минавам нататък. Магията идва от другаде. Рисува цял един свят, движещ се с бясна скорост към ръба на пропаст. Дори си пуснах четвъртата част на  Малер, 5та симфония. И не мога да чета, само слушам.

2024г за мен не беше изобилна, сaмо с 25 прочетени книги (без да броя non-fiction), и доста недочетени.
Разочаровах се от реалния ми литературен клуб, от слабите книги с които си губих времето, и ги напуснах. Толкова малко време имам за четене, а в списъка ми "Искам да прочета" има 490 заглавия. Joy Може би трябва да го редактирам.
Много харесвам Goodreads, голям помощник ми е в личната организация на книги, попадала съм и на прекрасни ревюта, ще го ползвам и по-разширено в бъдеще, предполагам.

Много нови открития и време за четене през 2025 на всички в темата!

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 11:51 от Dez

# 573
"Градинарят и смъртта" на Георги Господинов. Силно ми въздейства и имах нужда да прочета нещо такова.

# 574
  • София
За много години, литературни другарчета! BlushHug
Бъдете много здрави през 2025 година! И много интересни книги да ни намерят през годината!

Пуснах темата за гласуване:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1726063

Заповядайте да гласувате и коментирате! Grinning

# 575
За много години!
Започвам "Мъглите на Серенгети"  на Лейла Атар

# 576
Здрава, красива, спокойна и с повече свободно време за четене да е новата година!
Благодаря ви, че споделяте! Заредих си много нови книги за четене, поръчах и нови, макар че доста стари чакат.. Типично мотивиращо, като за януари. Simple Smile

Аз влизам в годината с последната книга за Себастиян Бергман - "Вината, която носим". Започнах да слушам "Продадена", Вера Ефрон (идва ми леко наивна и предсказуема, но ще свърши работа за целта си, ще я довърша). На хартия съм приготвила "Синдромът на куклата", но само я пъхнах в дрешка, сякаш ме е шубе да я почна, защото отдавна й се канех, а май ще се разочаровам (съдя по мнението на Happy Mijjj, но все пак ще се пробвам)..

# 577
  • София
О, не, в никакъв случай не се настройвай така за "Синдромът на куклата".
По скоро се настрой като за интелектуално предизвикателство.
Това, че на мен ми се опря и не успях (за момента) не значи, че и при теб ще е така.
Ще чакам да споделиш Hug

# 578
И тук в тази тема да Ви пожелая вдъхновяващи книжни 12 месеца! Hug
Аз чета "Сивият вълк" №19 от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш на Луиз Пени. Любима поредица! Много се привързах към героите. "Срещам" се с тях с удоволствие, като стари приятели, въпреки  че има моменти, в които поредицата ме дразни, но като цяло надделява усещането за приятно и уютно четиво с любими герои!
Гудрийдс, понеже беше споменат от по-напред в темата... и аз го ползвам. Първоначално изобщо не бях активна, то и сега не че съм чак толкова активна, но доста по-добре от преди.
Намирам го за полезно. Не само заради ревютата, от които винаги чета по няколко мнения с максимум звезди и също няколко  с минимум. Но накрая винаги решавам въз основа  на това, което чувствам. Книгата е удоволствие за мен, дали чета или слушам винаги се наслаждавам. Ако ли не отминавам. Не съм много щедра на петици, не защото съм  Скрудж, а защото просто не съм ги почувствала като такива. Средната ми оценка за миналата година беше под три, сега е три.
В Гудрийдс намерих много интересни и неизвестни книги за мен. Моята "Искам да чета" е с около триста заглавия.  Обикновено залагам 100 заглавия за предизвикателство, по принцип ги изпълнявам , макар и миналата година да прочетох 80, основно по здравословни причини не четох повече, макар че взех една книга с мен дори в болницата и след операция, като се посъвзех отново четох. Та с тази графа  "Искам да прочета" почти три години мога да запълня.  И постоянно добавям нови заглавия, но това е нещо хубаво разбира се. Simple Smile
200 книги съм чела и слушала общо само по времето на Ковид кризата, когато бях вкъщи. Иначе тази година 140 прочетох. Доста от тях бяха малко над триста страници и затова бързо се справях с тях. От тях, за да е точно не само четох, но и слушах, ползвам ReadEra на телефона си, от което има възможност и за слушане , не само за четене. На български е много забавно. Как бърка някои от ударенията, но честно казано аз съм свикнала и не ме дразни.  Преди това ползвах друга програма, от която гласът Гергана беше много механичен.
Надявам се все по-усъвършенстван да бъде гласът в тези приложения. Дори мога да кажа, че някой път го предпочитам, защото дори и актьори, които съм чувала да четат е имало такива, които въобще не е било моето.
Много големи адмирации за хората, които се занимават с подобни приложения, които дават достъп на хората с нарушено зрение до книгите, както и на такива като мен, които просто обичат да слушат да им четат, защото малко ми напомня на грамофона на баба и дядо, а и също естествено, за да си опазя зрението, заради честото използване на компютър и телефон.
 Гудрийдс го ползвам и като начин за напомняне дали съм чела книгата или не. По принцип рядко забравям книга, ако не съдържанието, поне графично корицата ми "говори". Но веднъж преди време взех една книга на Агата Кристи, която няма да казвам за милионен път колко харесвам, но ... та чета я аз и на половината от нея се сетих... О, боже аз съм я чела вече! Но електронна и старо издание. Не че е оправдание, но забавно ми стана.
Също подобна ситуация се случи в любимата ми библиотека. Много обичам да ходя там! Преди ходих с една приятелка, но вече не сме в един и същи град. Та както и да е сега ходя сама там, дамите са много любезни, ако имам нужда от нещо. Разглеждам си аз фентъзи романи, нещо бях в настроение за такъв иначе съм всеяден читател и обичам експериментите. И  на няколко крачки от мен, пространството не е голямо, но има мнооого книги... та на няколко крачки две приятелки гледат една книга в "Любовните романи". И едната пита другата:
"Тази чели ли сме я?!"
А другата отговаря: "Не знам, не си спомням".
Предната: "Ама погледни нещо корицата, анотацията не ти ли е познато?"
Другата дама каза абсолютно не...
Много бяха мили. Не им проговори тази книга и това е. Какво направиха?! Ами все пак не я взеха.  И книгата не им проговори и те се врътнаха.
Затова приложение като Гудрийдс на мен ми е много полезно.

# 579
  • София
През последните 3 години успявам да чета по средно 36 книги годишно (1 книга на 10 дни). За мен е ОК, независимо, че преди четях значително повече. Важното е книгите, които чета, да си струват, и вие много ми помагате в това да се ориентирам.

Започвам година с "Видеоти" на любимеца ми Сергей Минаев.

# 580
Миж, разбира се! Nature Boom Даже ме заинтригува..

eovin***, сигурно от библиотеката четеш 19-та за Гамаш. Електронно все така липсва 17, а пък 18 е налична.. И аз си ги бутам, макар и повече по навик понякога..

# 581
50 Shades of Purple, да от библиотеката я чета. Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 16:49 от eovin***

# 582
На шведска книга съм, която на български е преведена от английски. Вероятно за по-бюджетно решение. Авторски дебют е на Клас Екман. Заглавието е Способни хора. Горещо препоръчвам, ако ви попадне тази книга или се чудите за нея - да не я четете.
Ще се огранича до този коментар, че ми се иска да запазя празничния и позитивен дух на темата.
Ще я довърша за наказание, че все се лакомя за нови открития, а после ще се възнаградя с приятния Крис Клийв и Злато.

# 583
Добре че предупреди за "Способни хора", имам я от известно време, но щом така я похвали, остава за далечното бъдеще.
"Детският влак" от Виола Ардоне започвам.

# 584
Чудна е Детският влак. Това е от книгите, които разцъфтяват на финала. Харесвам я повече от Олива Денаро.

Общи условия

Активация на акаунт