Какво ви говори за липса на вкус и възпитание

• 10 043
  • 296
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
За ламборгини и слупена къщурка бих се смяла и аз, това е явна липса на разумност в харченето - макар че наистина кои сме ние да кажем кое е разумно за Пешо, все има някакви общоприети червени линии. Wink
Обикновено обаче нещата са някъде по средата и почва лют спор това дали е на гол тумбак чифте пищови, или е разумно преценяне секи сам. Wink

# 196
  • София
Това с колите на лизинг пред панелните блокове е класика със своето обяснение. По същата причина тия същите хора ще спят за 12000 във Велинград, вместо в Ню Йорк, Париж или Лондон, защото в техния блок и тяхната страна ще им се възхитят, ще им пуснат Бяла роза и няма да се чувстват като нисък клас богаташи, които и сервитьора презира.
За някои неща е нужно да са скъпи, други не. Как ли пък няма да си купя тениска от 200 лв, за ми е пропорционална на цената на обувките. Или пък как ли няма да говоря с човек ако знам, че в момента ми каталогизира и осчетоводява гардероба наум Simple Smile

# 197
  • По света и у нас
На нивото на съответната класа, към която те се определят. Към това ниво трябва да се придържаш.
Бъди си чалга звезда, сложи си силикон - но не ми се развявай из метрото защото си смешна. Купи си един стар Мерцедес и си го карай, но не се излагай като се качваш в метрото. Джука в метрото е много смешно, даже трагично.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 18:44 от PriMadonna

# 198
  • София
На нивото на съответната класа, към която те се определят. Към това ниво трябва да се придържаш.
Бъди си чалга звезда, сложи си силикон - но не ми се развявай из метрото защото си смешна. Купи си един стар Мерцедес и си хо карай, но не се излагай като се качваш в метрото. Джука в метрото е много смешно, даже трагично.
От това, което пишеш излиза, че има само две класи – новобогаташите и останалите.
За останалите, все едно какви пари имат, никога не е било срамно да си в метрото, рейса, пеш, на колело и прочее. Цяло лято през деня съм на място с бунгала-бараки, каравани и там има само крупни собственици на големи бизнеси и шефове на големи фирми, звезди от всякакви сцени, професори и прочее. Баничарницата там не е ремонтирана от 65-та година сигурно. По твоята логика тия хора направо да се бесят.

# 199
Не бих се чудила, защо хората си купуват скъпи вещи и как си харчат парите. За нас снобарщина (евентуално), за тях тривиално ежедневие.

Ако е тривиално ежедневие, добре, ама тук в темата масово гладни кокошки просо сънуват. Разбирам да търсиш скъпи чанти на намаление, но да ти отговарят на стандарта, да не ти се налага да ги изгладуваш. Всеки се радва на намаленията и добрите сделки, примерно си купуваш дреха/чанта за 100, вместо за 150, обаче си наясно, че и 150 няма да те катурнат, просто има приятен гъдел, че спестяваш някаква сума. А тук се гледат някакви чанти, които никога няма да си ги купят, ама разглеждат. Това, че си купил жилище на цена, на която има коли, или кола на цена, на която има чанти, съвсем не те прави платежоспособен и със стандарт за подобни вещи, защото хора, дето си ги купуват наистина, обикновено имат повече от една чанта и кола на тези цени, не изплащат кредит за единствената си кола и чанта.

# 200
Отдавна не само чалга звездите имат силикон и 'джуки'..доста момичета имат 'разкрасителна' интервенция нерядко преди да станат абитуриентки - как тези жени се виждат през собствените си очи е страшно, и за мен е като епидемия това психическо разстройство, при което все повече жени изпитват въображаема грозота, поради неспособност да се харесват каквито са..

# 201
Какво значи да изгладуваш чанта? За мен е съвсем естествено да се лиша от нещо маловажно, според моите критерии, за да си купя нещо важно, пак според моите критерии.
А тези, които си купуват скъпите чанти, не избират между чанта и екскурзия, ами избират между чантите от съответния клас и между екскурзии до различни екзотични дестинации. Нямам предвид само нашата действителност.

# 202
  • France
Винаги съм си носила храна от вкъщи в офиса вместо да ям навън. Може да се каже, че буквално съм си "изгладувала" скъпите покупки. Но на мен това ми е начина на живот.

Това ме напомня едно момиче, което се възмущаваше на колежка за абсолютно същото. Носила си кутии за обед, а пък си купувала чанти и обувки. Въпрос на избор.

# 203
  • По света и у нас
Бояна, и да ме дисектираш и да сегментираш това което ти обяснявам и да го дъвчеш и извърташ, за да се почувстваш по-добре, няма как да избягаш от фактите.
Ако все още не си разбрала за какво става дума значи нещо мисловните ти възможности куцат. Ако пък не искаш да го видиш това говори за теб.

Никой не хули новобогаташите, старобигаташите, редовните хора или бедните хора, хулим тези които не могат да се видят отстрани.

# 204
Бъди си чалга звезда, сложи си силикон - но не ми се развявай из метрото защото си смешна. Купи си един стар Мерцедес и си хо карай, но не се излагай като се качваш в метрото. Джука в метрото е много смешно, даже трагично.
За останалите, все едно какви пари имат, никога не е било срамно да си в метрото, рейса, пеш, на колело и прочее.
Вече е проява на добро възпитание и вкус да се преместваш от точка А в т. Б с "метрото, рейса, пеш, на колело и прочее", в най-лошия случай електрическа кола.
Защото мислиш за другите хора и за планетата. Сам човек в дизелова или бензинова кола (дори и най-скъпата) е минимум егоистично. Същото е и за къмпингите vs скъпи хотели.
Дрехите са в  топ  5 на замърсяващи индустрии. При тях основното е да се носят дълго - изхвърляш едва след няколко кръпки. Затова е и снимката с обувките, които са като клошарски  - отговаря на новия добър вкус. Просташко е да си сменяш често гардероба - отрича се и евтината бърза мода, и целият ти гардероб да е последна колекция на марките. Марковото е по-приемливо, защото се смята за качествено и може да се носи дълго. Но също много добре се приемат стари запазени немаркови дрехи - те даже са уникати.   
Та така - доброто възпитание и вкус също се променят.

# 205
  • По света и у нас
А не е просташко да си сложиш силикон който ти трови тялото с някви гадости,  но е просташко да ползвам кола?
Или етично ли е да дадеш 3000 за чанта и да имаш куче за което плащаш към 10000 на година за доктори и застраховки и манджа и фризьор, пък като видиш циганче на улицата да не му дадеш 5 лева.

Сега дискусията ще завие към етичните философии. Аз не съм тръгнала да анализирам чак дотам нещата, анализирам ги от друг ъгъл.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 19:29 от PriMadonna

# 206
  • София
Бояна, и да ме дисектираш и да сегментираш това което ти обяснявам и да го дъвчеш и извърташ, за да се почувстваш по-добре, няма как да избягаш от фактите.
Ако все още не си разбрала за какво става дума значи нещо мисловните ти възможности куцат. Ако пък не искаш да го видиш това говори за теб.

Никой не хули новобогаташите, старобигаташите, редовните хора или бедните хора, хулим тези които не могат да се видят отстрани.
Виж, мисловните ми възможности здраво куцат, защото имам криза на Базедова болест и от хиперфункцията на щитовидната жлеза се получава мозъчна мъгла. Но това е бг мама, разбирам какво ми казваш, ти не разбираш, че освен парвенютата друг не си мери средата с предмети.
И специално за теб имам една много сладка история. Стоя си на морето на сърф бара и са ми дали хирургическа игла и сериозен неунищожим конец, с които си зашивам кожените дръжки на любимата ми плажна чанта. Минава малолетното ново гадже на един от възрастните сърфисти и ме пита какво правя. Казвам и, а тя само не се разплака и вика "Горкичката". Сега като те чета си мисля, че спокойно можеше и да си била ти, но ако си се невротизирала в годините. Но пак ми е страшно забавно. Забавно беше и на всички останали.

# 207
  • София
Аз се сетих как веднъж на Градина един от дългогодишните служители разказваше как най-богатите като дойдат на къмпинга, се събуват и обикалят боси дори и през трънака - толкова им липсва да шляпат боси и по бански навсякъде.
Затова мисля, че богатите хора, които сами са си избачкали парите, не си мерят придобивките. Но от друга страна виждам и че без да са парвенюта и маниаци по логата, много от тях не се стискат за скъпи (и стилни!) покупки и не го намирам за осъдително. Имат - дават.
Замислям се, че стилът е по-скоро набор от елементи в поведението, а не чанта, палто, обувки.
И нещо, което намирам за крайна липса на вкус - липсата на самоирония. Хора, които не могат да обърнат щекотлива ситуация на майтап и не могат понякога да се надсмеят над себе си, винаги се оказват лоша компания, сприхави са, завистливи, дребнави, комплексирани.
Един колега се чудеше как така имам iPhone и си нося обяд в кутия. Парирах го, че събирам парички за новия iPhone и затова така... не е повдигнал въпроса повече.

# 208
Силиконът в тялото на някоя дама не трови ежедневно въздуха в града, както това прави една кола. В същото време, всеки може да си ползва колата или силикона, щом не нарушава законите.

# 209
Примадона, ти в САЩ ли живееше? Там е оазиса на парвенютата. Слоевете са ясно разграничени в обществото именно чрез притежания.
Тук не е така. И в Европа като цяло не е така. Най-богатите могат да предпочетат да са с чанта Сен Лоран, но да хапват в евтино бистро и да си седят по пейките на някой готин парк. После да се придвижат с метрото до бутика на Живанши, примерно.
Тук разслоението не е така явно и задължително.

Общи условия

Активация на акаунт