Instant Pot - тема 5 - мнения, рецепти и съвети

• 28 842
  • 734
  •   1
Отговори
# 480
Боб супер рядко готвя, предимно като се съберем у майка ми а там такава тенджера няма. При мен нещо не се виждам как готвя боб за един човек Grinning Но и съм се замисляла - хубаво де, ти като не го знаеш колко време ще му трябва, това ми се вижда голяма хамалогия. Нали ако не му стигне времето, трябва първо да изпуснеш парата че да отвориш и да го установиш, че евентуално пак да вдигне налягане, че после още поне веднъж така... че докато видиш че е готов. В нормална тенджера поне вдигаш капака и пробваш, а с това нещо как?
Харесва ми от време на време малка порцийка във вид на салата - с оцет и лук и там примерно една шепа за гарнитура. Приятелка ми каза че замразява готов сварен и после си е добре, та съм склонна да си сваря, примерно. Но ей тия разсъждения ме отказват от раз Grinning Един тъп боб е, да му се не види, не се очаква да е сложно Grinning

# 481
Купи си сварен боб в буркан.Blush

# 482
Намира ми се по някоя консерва и то малка че пак не ми е за наведнъж дори такава. Аз я се сетя 2-3 пъти в годината за такова нещо, я не Grinning
Но обичам да изпробвам неща и ми е гъдел - хората толкова се радват колко по-бързо им се сварява бобът в тия тенджери, пък аз не съм пробвала Joy От сравнително скоро ми е инстант потът, това предполагам стана ясно вече - играе ми се още а пък и избягвам ориз, картофи и паста, та тях ги махаме от възможните проби на ястия в него Grinning

# 483
За по-сигурно бих го сложила този боб за по - дълго да се вари, нищо му няма. Или го сложи на бавно готвене.
Моят помощник е 8 литра и никога не бих го ползвала за макарони, на котлона стават за 10 мин. и после не ми се налага да мия тази огромна тенджера. Ако има нещо, което не ми допада това е, че тенджерата е много голяма и тежка, направо казан. Заема и много място в миялната.

# 484
Моят е 5,7 литра и тенджерата си е съвсем поносима за подмятане, достатъчен ми е. А за боба - просто ще си намеря нещо друго да си играя, няма какво да се занимавам с него. Но ми беше любопитно как се справя човек с тая неизвестност с времето Grinning Ако го сложиш за прекалено дълго пък ще стане на каша, поне при нормално варене е така. Де да знам, може пък под налягане да не е така, щом някой писа по-нагоре че картофите не се разварявали да се разпадат...

# 485
Отдавна си готвя боб само в тенджера под налягане. Без накисване, едрия го държа 1 час и половина, по-дребния - 1 час и 15 минути, после отварям и овкусявам. Става перфектен!
В Пота още не съм го правила, но подозирам, че на високо ще трябва да го държа макс 1 час.

# 486
  • 1st floor
Боб готвя с предварително накисване от два часа до цяла нощ или когато там се сетя. 20 минути високо налягане с естествено освобождаване са му достатъчни. Като аз го харесвам малко преварен даже. Напоследък купувам традиционния боб на Крина и у нас много се харесва. Последно го готвих с пуешки бутчета.

# 487
Накиснат с една смяна на водата- на соте, после 20 минути на високо налягане е готов. Готвя веднъж седмично салатен домашен боб.

# 488
Не накисвам боба, но сменям веднъж водата, като слагам малко (1 каф. лъж., за 300гр боб) сода. Слагам всичко (сол, подправки, лук, морков). После на високо налягане за 15 минути, естествено освобождаеане.
В слоу кукъра по същия начин ставаше за 2 часа (слоу кукъра ми е от Лидл).
Харесва ни по този начин и в двата уреда.

# 489
  • European Union
Вчера готвих боб. Обикновено го накисвам, но сега бях забравила. Пуснах го на 10 минути под налягане. После смених водата, добавих му лук, моркови и домати и го пуснах на 2 часа бавно готвене. За днес не остана.

# 490
  • Сливен
Аз боба го готвя на високо налягане 45мин и после го оставям да спадне само.Накиснат е една нощ.Купувам от един и същи производител от пазара,пробвах с по-малко време ,но не се сварява.

# 491
Аз боб готвя на високо налягане, 25 минути, естествено освобождаване, не сменям вода. Накисвам сутринта в 7.00 часа, преди работа и като се прибера в 18.00 часа, го измивам хубаво с топла вода и слагам зеленчуци. Бобът е насипен, египетски от кварталния зеленчуков магазин.

# 492
  • Sofia
Аз купувам боб на Брей. Готвя го 20-25 мин без накисване без подправки и после още 25 с морков, сол, чушка, лук скилидка чесън, олио, джоджен и босилек. После слагам половин консерва домати на кубчета и още 3 мин за доматите. Не запържвам боба и не слагам червен пипер. ММ го обича светъл

# 493
  • София
Боб киснат 12 часа го готвя 7 минути високо налягане с естествено освобождаване. Става мозък без да се разкашква. Бобът е насипен (египетски). Много е вкусен, ако ви попадне, пробвайте го.

# 494
Ей заради такива неща ми беше чуденето, те боб с боб не си приличат Grinning
И аз предпочитам да съм го накиснала и да му хвърля първата вода, заради което чат-пат се намръщвам на консервите, но за 2-3 консервички годишно ще си затворя очите вместо да му се чудя и да го дебна.

Общи условия

Активация на акаунт