Нашите орхидеи – тема 45

• 27 211
  • 749
  •   1
Отговори
# 735
Не щат! Растат само на корени гадинките, два корена пускат и ги издължават до безкрай. Тези може би ще ги насадя както са си на цветоноса.

# 736
  • Мадрид / София
Това е идея, да ги сложиш в чашки, така както са на цветоноса.

# 737
Един неуспешен експеримент. Това е най-голямата кашпа, която успях да намеря. Надявах се, че ще е достатъчно за едно растение, да си кротува вътре. Явно не е било достатъчно,  орхата е тръгнала да бяга. 

# 738
  • Бургас
Много дълги корени на вън. Ако не си я пресаждала отдавна може да се помъчиш да я върнеш в саксията.
Аз се чудя тази какво да я правя в керамична тежка кашпа и пак е готова да се катурне, , на палма се мисли.
Вчера една с много едри листа и корени - бяла, пресадих в 17-ка пласмасова саксия. Дано не тръгне настрани и нея да събаря.

# 739
Един неуспешен експеримент. Това е най-голямата кашпа, която успях да намеря. Надявах се, че ще е достатъчно за едно растение, да си кротува вътре. Явно не е било достатъчно,  орхата е тръгнала да бяга.  

Присъединявам се към мнението, че проблем е че кашата е пластмасова, а не керамична. По размер цветето си е за саксия 12. Но си иска вадене и оглед. Мисля че може и да няма много хубави корени в саксията. Аз бих я ревизирала и при саденето изправила и подпряла с пръчки.

Мая,
Очевидно растението е голям калибър и си проси по-голямата саксия. Аз в такива случаи слагам и малко камъни на дъното. Хем дренаж хем стабилност.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 10:22 от _re_ge

# 740
  • Карлово
Аз в такива случаи слагам и малко камъни на дъното. Хем дренаж хем стабилност.
В саксията или в кашпата слагаш камъните? В кашпа висока съм слагала, за да повдигнат саксията, но в саксия не съм се сещала.

# 741
Нямам представа какво е в саксията, тя е с дупки и корените са прорастнали вече сериозно. Изобщо не мисля да се занимавам с долната част, ще отрежа пънчето над корите и рестартираме.
Жалко, защото по принцип и е време да вади цветонос сега, но не ми се гледа в тоя безобразен вид повече.

# 742
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Преди време гледах как пресаждат орхи с такива дъъъълги корени.
Въртяха ги и корените бяха като спирала вътре в саксията. Май никога не съм го правила. Не е имало с какво.

# 743
У нас най-много растат на корени, не знам на какво се дължи. Като пресаждам все ги начупвам, колкото и да внимавам Confused но не ги жаля, пускат си нови.

# 744
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако беше от Козлодуй, все някой щеше да каже "от радиацията е" Simple Smile Simple Smile Simple Smile но не си, значи е от водата. Simple Smile

# 745
  • Карлово
Ааа, от водата, ами тя радиоактивната вода, не беше ли някъде из България?

# 746
Ей това беше в саксията

А това остана след операцията. Чудя се дългите дали да ги резна, или все пак да опитам да ги навъртя в саксията.

# 747
  • Бургас
Имала е доста живи корени, можело е да отчупите горната част, а долната да си остане в саксията и да пусне бебе след време евентуално.
Аз днес съм детектив мисля, че убих една памуклийка в пазвата на едно ново листо, после май още една в едно ново растение от Германците и имам съмнение, че от там са дошли. След два месаца,чак сега виждам това чудо. Обтрих с клечка за уши и спирт, само камфоров отких в къщи сега сядам да чета с кои инсекти да ги "гощавам" и изтрепя. Моспилан, Децис, Актара причетох в Плант бг.

# 748
Аз в такива случаи слагам и малко камъни на дъното. Хем дренаж хем стабилност.
В саксията или в кашпата слагаш камъните? В кашпа висока съм слагала, за да повдигнат саксията, но в саксия не съм се сещала.
Да , на дъното на саксията. Ще направя снимка на някои от орхидеите. Помолила съм племенниците ми като ходят на игра да сбират по няколко камъчета в джоба и после да ми носят. Правят го си удоволствие. Мия камъните в съдомиялната и после ги използвам при пресаждане. Преди ползвах миди, но свършиха, че много саксии много нещо.

Ето снимка

Преди време гледах как пресаждат орхи с такива дъъъълги корени.
Въртяха ги и корените бяха като спирала вътре в саксията. Май никога не съм го правила. Не е имало с какво.
Точно така се прави. Полагат се краищата на корените на дъното на саксията и после се върти самата саксия за да се навъртят корените. става лесно и естествено и се побират доста корени . Това е голям трик при пресаждане. Освен това орхидеите не обичат кроените им да са под дъното. Затова дори при пресаждане се вижда как точно под дъното винаги има нещо като "вакуум" рядко има корени.

Ей това беше в саксията

А това остана след операцията. Чудя се дългите дали да ги резна, или все пак да опитам да ги навъртя в саксията.

Флоксче, аз бих посадила и двете част. Долната има много много голям шанс да пусне кейкита. Ако си я метнала в коша бързо я вади. Горната с навиване на корените ще се помести екстра в саксията.

Имала е доста живи корени, можело е да отчупите горната част, а долната да си остане в саксията и да пусне бебе след време евентуално.
Аз днес съм детектив мисля, че убих една памуклийка в пазвата на едно ново листо, после май още една в едно ново растение от Германците и имам съмнение, че от там са дошли. След два месаца,чак сега виждам това чудо. Обтрих с клечка за уши и спирт, само камфоров отких в къщи сега сядам да чета с кои инсекти да ги "гощавам" и изтрепя. Моспилан, Децис, Актара причетох в Плант бг.

НА предната страница съм писала моята епопея с памуклийките. Споделила съм и инсектициди. И при мен така поне 4 месеца уж нямаше нищо от една нова, която даже обработих три пъти. Обаче, както казах, видиш ли същество, значи вече имаш сериозни поражения по колекцията. Аз примерно в разгара на борбата намерих на съвсем различни места - два отделни цветарника, което означава че някак и при поливането, контактно  се местят не само локално да си се разпространяват.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 18:32 от _re_ge

# 749

Общи условия

Активация на акаунт