Отговори
# 105
Истоиите на Валя и Тула от коя книга са, че не си спомням?
Трилогията Great Schools of Dune /Sisterhood of Dune (2012); Mentats of Dune (2014); Navigators of Dune (2016)/. Доколкото зная, не е превеждана на български език.

# 106
Супер беше епизода, много ми хареса. Имаше нужда от него и не ми стои като пълнеж, нито за момент не ми беше скучен. Актрисите на двете сестри - и младите, и по-възрастните - са топ! Много е лесно да се каже, че Валя е някакъв психопат, но при такова семейство и отношение е разбираемо защо едва не уби собственат си майка.
И според мен Просорчеството може да пасне и на Лейла.

# 107
Никой не е писал след мен, извинявам се, но пак съм аз Simple Smile

Някой знае ли как се е породил конфликта между Харконен и Атреиди? Валя права ли е като казва, че са несправедливо обвинени за нещо?

# 108
  • София
По думи на Валя - в решаващата битка срещу машините Харконите са дезертирали. След победата са били обвинени от Атреидите и затова сега си трайкат на родната неприветлива планета.

# 109
Благодаря! Поразтърсих се и историята всъщност е доста интересна:

Скрит текст:
Битката при Корин

До 88 г. BG, Лигата на благородниците почти победи мислещите машини на Синхронизираната империя под компютърния вечен разум, Омниус, който имаше само един аванпост на планетата Корин. По това време Вориан Атридес беше Върховният Башар на Армията на човечеството, армията на Лигата. Башар Абулурд Харконен, който служеше при Вориан, беше внук на Примеро Ксавие Харконен, който някога беше негов най-близък приятел. Когато Лигата, подхранвана от фанатизма на Култа към Серена Бътлър, стартира битката при Корин, за да унищожи окончателно Омниус, беше разкрит космически пръстен от орбитални товарни капсули с хора около планетата, Мостът на Хретгир. Беше снабден с експлозиви, за да се задейства веднага щом флотата го подмине.

Башар Харконен не се съгласи с Вориан, неговия командващ офицер и отказа да премине моста, не искайки да играе роля в смъртта на два милиона. Отказвайки да отстъпи от позицията си, Вориан го освободи от задълженията му и го затвори. Абулурд наруши ограниченията си и дезактивира оръжията на целия флот на Лигата. Това обаче не попречи на Лигата да постигне победа: само я направи още по-кървава.

За това той беше обявен за страхливец: първоначално той беше осъден на смърт, но Вориан предложи да бъде обявен за страхливец и изгонен от Лигата, с което вицекралят Файкан Бътлър се съгласи. Той също така уточни, че Абулурд ще запази срамното име Харконен: Вориан се закле, че завинаги неговите потомци ще плюят върху името Харконен. След това беше невъзможно да се възстанови паметта на дядо му.

Машинен превод с леки корекции оттук: https://dune.fandom.com/wiki/Atreides-Harkonnen_feud

# 110
# 111
Благодаря! Поразтърсих се и историята всъщност е доста интересна:

Скрит текст:
Битката при Корин

До 88 г. BG, Лигата на благородниците почти победи мислещите машини на Синхронизираната империя под компютърния вечен разум, Омниус, който имаше само един аванпост на планетата Корин. По това време Вориан Атридес беше Върховният Башар на Армията на човечеството, армията на Лигата. Башар Абулурд Харконен, който служеше при Вориан, беше внук на Примеро Ксавие Харконен, който някога беше негов най-близък приятел. Когато Лигата, подхранвана от фанатизма на Култа към Серена Бътлър, стартира битката при Корин, за да унищожи окончателно Омниус, беше разкрит космически пръстен от орбитални товарни капсули с хора около планетата, Мостът на Хретгир. Беше снабден с експлозиви, за да се задейства веднага щом флотата го подмине.

Башар Харконен не се съгласи с Вориан, неговия командващ офицер и отказа да премине моста, не искайки да играе роля в смъртта на два милиона. Отказвайки да отстъпи от позицията си, Вориан го освободи от задълженията му и го затвори. Абулурд наруши ограниченията си и дезактивира оръжията на целия флот на Лигата. Това обаче не попречи на Лигата да постигне победа: само я направи още по-кървава.

За това той беше обявен за страхливец: първоначално той беше осъден на смърт, но Вориан предложи да бъде обявен за страхливец и изгонен от Лигата, с което вицекралят Файкан Бътлър се съгласи. Той също така уточни, че Абулурд ще запази срамното име Харконен: Вориан се закле, че завинаги неговите потомци ще плюят върху името Харконен. След това беше невъзможно да се възстанови паметта на дядо му.

Машинен превод с леки корекции оттук: https://dune.fandom.com/wiki/Atreides-Harkonnen_feud
Ясно защо Валя говореше, че предотвратили геноцид.
В серията малки говореха за клетвата към ордена? Изглежда Валя каза нейната, когато уби Доротея.

# 112
В коментарите има забавна закачка. Харкони става Старкони.

# 113
Гледахте ли новия епизод?Не знам как в два епизода ще разплетат всичко.Тула се показа като достойна сестра на Валя,хареса ми епизода.

# 114
Мисля, че засега си плетат кошницата за няколко сезона, няма начин всичко да се разнищи за 2 епизода.

# 115
Края на серията някак не ми беше ясен. Но серията беше определено различна, имам чувството, че нещо липсва. В предните серии не беше така.
Но иначе задкулисни игри да искаш. Просто сериалът не е така динамичен, иначе ако го сравним с ГОТ, последният би дишал праха на този по интриги.

# 116
Новата серия.
Скрит текст:
Имаме си лицетанцьор в уравнението.

# 117
Какво се случи накрая? Нещо не разбрах, защото гледах на руски Sad

# 118
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Каква беше тази последна сцена, кой е това според вас? Доста си постлаха за втори сезон, то толкова бавно тече действието, че реално почти нищо не се случва.

# 119
Теодосия беше това.
Доста мъчителна изглежда промяната, не бях останала с такова впечатление от книгите.

Общи условия

Активация на акаунт