Отговори
# 90
Епизода беше много "женски" Simple Smile Поне така ми се стори. Синът ми и мъжът ми направо заспаха. Изобщо не разбраха Тула. Някои детайли при сестрите също са ми зловещи. Отделят бебето, за да няма привързаност. Мисля че в предния епизод го споменаха. Не разбирам им и защо ракела е харесала Валя. Едва ли е само заради характера й.

# 91
  • София

Скрит текст:
И все пак Тула показа капчица състрадание и не уби малкия Атреиди. Момченцето. И ето, че този род ще продължи да съществува, а този и акт на милосърдие ще коства живота на последния Харконен в Галактиката хилядолетия по-късно.

Няма. И Пол, и сестра му са 50% Харконен.

Да, да, просто изключих най-очевидното. Тяхната собствена кръв. Те остават последни и да, 50% от тях е Атреиди по бащина линия и 50% Харконен по майчина линия.
Иначе там после стана егати и извратеното кръвосмешение. Лито се взе със сестра си Ганима, така ли беше? Те нали начертаха 'Златната пътека' за най-доброто за бъдещето на човечеството. А имаха ли деца? Май имаха син, ама не помня вече. Отдавна съм ги чел и само веднъж. Докрая ли им продължава кръвната линия?

# 92
П.с. Пропуснах да си кажа колко ми хареса символизмът със Салусанския бик и Тула, това си беше добро сценаристко решение, за да разкрият по още някакъв начин “упадъка” на Тула.

7Vivi7, какво символизира Салусанския бик?
Определено подчертаха тази сцена.
[/quote]

По принцип е доста трудно да бъде привлечен и символизира трудностите за Атреидите, като в същото време го ловуват, организират си бикоборства и т.н. Биковете са описани доста по-впечатляващи и смъртоносни в книгите (с много рога, два мозъка, направо чудовищни), а по време на лов ги примамват с миризма на гнилоч, а символизмът в епизода беше, че тази гнилоч вече е пропила в Тула вследствие на това, което току що е извършила. Между другото тя много добре знае какво привлича конкретно това животно, дори го обясни по-рано в епизода. Мисля, че отчасти и затова пожали момчето, не искаше да става още по-гнила отвътре.

# 93
Да се разпиша и аз. Серията я определям като средна хубост. Наясно съм, че без миналото, определило мотивацията на Валя, Тула и атреидите, сериалът ще е някак неизяснен за зрителите, които не са чели книгата, но според мен мястото ѝ не беше тук. Като част от първа или дори втора серия, спомените на двете харконки щяха да са по-лесно смилаеми. Но цяла серия само за миналото им е прекалено. Валя Харконен се очертава като амбициозен водач с мисия, но Тула е по-опасната, прекалено е обсебена от миналото. Ще я свърши някаква неочаквана дори за сестра си и ще ѝ провали плановете.
Скрит текст:
Както върви, нищо чудно Лайла да стане нещо подобно на Алия и от там да се появи забраната нетренирани деца да се превръщат в свети майки. Ако подправката я съживи, предсказанието ще важи и за нея - два ръти роден/а, втория път от подправка.
Да, да, просто изключих най-очевидното. Тяхната собствена кръв. Те остават последни и да, 50% от тях е Атреиди по бащина линия и 50% Харконен по майчина линия.
Иначе там после стана егати и извратеното кръвосмешение. Лито се взе със сестра си Ганима, така ли беше? Те нали начертаха 'Златната пътека' за най-доброто за бъдещето на човечеството. А имаха ли деца? Май имаха син, ама не помня вече. Отдавна съм ги чел и само веднъж. Докрая ли им продължава кръвната линия?
Джесика е харкон само по линия на баща си Владимир, но от кой сой е баба Мохайъм не се знае или поне аз не помня. Лито 2 се жени проформа за сестра си Ганима, но дори да искат, не могат да имат деца, защото той вече няма плътски желания и е трансформиран в човек-червей. За баща на децата ѝ е определен Фарад'н Корино /бившия годеник/.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 04:46 от Аниш

# 94
Ако не бъркам, дядото на Пол беше убит от салусански бик. И по тази линия има символизъм.

# 95
За мен Тула е силно привързана и обичаща семейството си до степен на обсебеност плюс и отношението им към Атреидите. Явно много силно обича щом и Лайла реши да не погребе. Но тук може да има и нещо друго освен привързаност и обич към момичето, което е отгледала.
А Валя - чудесна актриса е младата версия, чак на моменти има голяма прилика в мимиките на възрастната Валя.
Образите на двете са доста интересни за психоанализа, но е факт че развиват и правят Орденът силен минавайки през трупове и манипулации. Че двете са безкруполни ни се изясни, но вървят двете заедно.

# 96
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
За мен от двете по-опасната е Тула. Валя е фанатик, твърдо решена да запази властта си и да наложи вярванията си. Тула я води лоялността към семейството и дълбоката омраза към атреидите. А, омразата може да бъде голям източник на енергия и мотивация. Тула за мен е способна на неща, за които на Валя не биха и хрумнали.
Иначе актрисата, играеща младата Валя наистина е топ попадение за каста.
На някой друг този епизод не му ли носеше много силно вайба на Гот и по-специално Старките с техния Зимен хребет?

# 97
Jess, липсва ти ГОТ😊
Толкова години сме го гледали, още толкова ще виждаме прилики в други филми. Влезнал ни е под кожата

# 98
Даа, трети епизод имаше много ГоТ елементи, цветовете бяха като в Зимен хребет, а малкият атреид беше визуално почти едно към едно с Рикон Старк. Младият Ори много ми напомни и на Роб Старк, също толкова идеалистично настроен.

# 99
  • София
На някой друг този епизод не му ли носеше много силно вайба на Гот и по-специално Старките с техния Зимен хребет?

Заради Марк Ади/Робърт Баратеон, нали   Stuck Out Tongue
Иначе и на мен този епизод ми дотегна, можеше и по-кратко да разкажат историята на Валя и Тула, предвид, че са само 6 епизода.
Мина ми през ума, че Тула забременя от Атреида и вероятно е родила Лайла тайно?!?
Тогава Лайла също е наполовина Харкон, наполовина Атреид.

# 100
Лайла не е нейно дете.
Да, крал Робърт и лова бяха прекалени ...но явно нужни за историята на Тула, която няма да е второстепенен персонаж.
Все пак можеше да покажат малко от двореца. Много едностранчив епизод беше

# 101
  • София
Мина ми през ума, че Тула забременя от Атреида и вероятно е родила Лайла тайно?!?
И на мен ми мина, но го отхвърлих, понеже тогава Лайла няма как да е пра-пра-внучка на Ракела.

# 102
Иначе и на мен този епизод ми дотегна, можеше и по-кратко да разкажат историята на Валя и Тула, предвид, че са само 6 епизода.
В книгите Тула се разминава със смъртната присъда за убийството на атреидите, защото е бременна, но това не спира Вориан Атреидски да търси отмъщение. Какво става с детето и дали изобщо се е родило - не зная. Но в сериала изглежда така, все едно в емоционален план Лайла е заместила нероденото/убито дете на Тула.
Скрит текст:
Интересното е, че в книгите майка Ракела е представена като внучна на атреидите.

# 103
Шестте епизода, дали не са само въведение към героите и сюжета? Искам да кажа, че се чувства като акцент на по-голяма история, а не като самата история.

# 104
  • София
Истоиите на Валя и Тула от коя книга са, че не си спомням?

Общи условия

Активация на акаунт