Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 31 663
  • 852
  •   1
Отговори
# 75
Сега нали има и една компания, не се сещам за името, но е като ВИП такси. Колите им са луксозни, шофьорите облечени делово. Не знам само дали автомобилите са лични.

Едит - Волт премиум такси се казва

# 76
  • Fairbanks, Alaska
Самата работа на куриер, търговски представител и подобно предполага мъкнене на пратки, кашони и подобни. Затова се назначават повече мъже.
За жена шофьор ГТ или такси евентуално, но и там не е леко.

Другият вариант би могъл да е да кара ТИР, но пък и там си е тежко.
При ТИР единственото леко е да возиш контейнери. Взимаш контейнера от един пристанищен терминал и го закарваш на друг такъв. Единствените ти усилия са да стегнеш 4 фитинга, който държат контейнерите да не паднат при завой. Нямаш товарене на ръка или други такива. Днес товарих палети с чипс-в логистиката имаше шофьор на ТИР, който товареше с палетна количка палетите. Ама те са леки и лесно се товарят.

# 77
Ама съм виждала тираджии със спукана гума, ужас е. Особено зимата. И затова може би солидарни колеги често спират да помагат. 45 кила мадама ще загине ако и се наложи.

# 78
Виждала съм в една работа жени шофьори на камион, които обаче пътуваха заедно с мъжете си през Европа /всеки с по 1 камион и движат заедно/. Сама жена дори в БГ и мен ми се струва Х. Масово по пътища, паркинги, граници са мъже, някак...

# 79
Ние разтоварваме контейнери по 25 тона, с чували по 60 кг.
По 7-10 бр./ден.
Шофьорите само карат и носят документи. Нищо не пипват друго.

# 80
Имам дежа вю. Шофьорските мераци на Поми сме ги дъвкали вече. Коментарите бяха абсолютно същите. За всичко имаше оправдание, че не е нейното. Има и такива хора. За всяка работа имат оправдание. Иначе всички искаме на работата лекото и на баницата мекото, ама няма. Баба, Бог да я прости, казваше - и в тоалетната да идеш, трябва да се напънеш.

# 81
Във връзка с препоръчването на познати, какви бонуси дават във вашите фирми?
В предната компания през 2022 имаше голям бум на назначаване, в един момент бонусът беше 2500 долара за препоръчан човек, който успешно си е минал изпитателния срок. Имах колега, който вкара 7-8 човека, много добър източник на доход беше тогава. В сегашната фирма, 500 долара. Явно доста различни политики съществуват.

# 82
Нямаме такива бонуси. В никоя от фирмите, в които съм работила досега, не е имало.

# 83
  • Melmak
Сега не знам колко дават, преди е имало случаи ако е спешно, и 1800€, иначе по спомен около 400-600-800€.

# 84
  • Mars Hotel
Между 2000 и 3500 лева бруто е при нас, зависи от позицията.

# 85
  • София
От 2 до 3к. Според мен не е правилно да има бонуси, за да могат хората наистина да препоръчват подходящи кандидати и да не се блазнят от парите, които ще вземат, защото масово това е мотивът.

# 86
  • Melmak
Това, че някой е препоръчан не го прави нает. Решава мениджъра, а неподходящи кандидати може да кандидатстват и сами през обява.

Имала съм случаи и на отхвърлени кандидати, не наемат поголовно всеки с препоръка.

# 87
  • София
Знам, това не променя мнението ми за масовите мотиви за препоръка.

# 88
  • Melmak
Е, ако няма финансов мотив за какво да се занимава човек? Евентуално ако някой много близък е в нужда и търси работа, бих помогнала. Обаче да се занимавам без да има бонус, абсурд. Понякога хората очакват да им помогнеш с разказване за фирмата, за позицията, да им видиш си ви-то. Въобщеее това време не е безплатно. 😁

# 89
Именно, бонусите съществуват защото в противен случай едва ли някой ще си направи този труд, като нека не забравяме, че препоръчващият носи и известен репутационен риск ако препоръчаният се издъни.

Общи условия

Активация на акаунт