Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 31 659
  • 852
  •   1
Отговори
# 60
Как се борите с чувството за безизходица? Когато не знаете накъде? ...
Седя, търпя но то и няма какво. Доказах се ...
А после накъде?
По принцип ако искаш да растеш нагоре или встрани трябва да добавиш нови знания и умения.
Безизходицата е абстрактно понятие, винаги има изход, но пътят към него обикновено не е магистрала, а трънлива тясна и стръмна пътека. И за да се пребориш с трудностите ти трябват оръжия, инструменти, знания, упоритост, желание, воля, търпение...

# 61
Едит: долното е валидно, ако е по инициатива на работодателя. Ако е подадено от служителя, нямаш право на намалено работно време. Не съм чувала за конкретен член по КТ за такъв казус.

Ако си в предизвестие, мисля, че имаш право на по 1ч дневно, в който можеш да си търсиш работа, най-общо казано. Дали ще скролваш из jobs-a или ще ходиш по интервюта, няма значение.

Разчупено СВ е напълно Ок, ако кандидатът се явява за creative позиция,например в рекламна агенция. Забавно не, все пак става дума за работа.

Имам въпрос към по-запознатите. Ако подадеш предизвестие без приета оферта, има ли член по КТ, който ти дава право да изискваш да отсъстваш от работа, за да се явяваш на интервюта? Беше ми попаднала публикация в LinkedIn,но не мога да я намеря.

# 62
Само, ако е по инициатива на работодателя, можеш за си тръгваш 1 ч. по-рано.

# 63
  • София
Не, нямаш право, ако е по твоя инициатива.
Ако са ти отправили предизвестие за съкращаване, имаш право на час по - малко работа.

Питах относно препоръките, тъй като си мисля, че много хора на неръководни позиции искат просто да вземат бонус, но не искат да мръднеш по- нагоре от тях.
Имам 2 случая на колежки, които са били на по- ниска позиция от мен (но не сме били в йерархия ръководител- репортуващ) и много искаха да ме препоръчват на по- ниска позиция от текущата им.
Едната даже беше казала заплатата ми и те ми предложиха нея вместо колкото поисках.
Предполагам, е намекнала и че при нас е бая токсично и хората са отчаяни като цяло.

# 64
  • Сф
Те, пък, от къде ти знаят заплатата?

# 65
  • София
Ами, ориентировъчно се знаят. Има си и официални рейнджове за вътрешните рангове.
Аз знам и конкретно на много хора, коментират си, споделят си. Не е някаква тайна да нямаш представа.

# 66
  • Сф
Аз винаги съм попадала в екипи, където всеки с живота си брани иинформацията колко взима.

# 67
  • София
Ами, при нас годишното увеличение, което варира от 1 до 6% в зависимост от представянето е рекурентна тема, всяка година има проблеми и с фишовете, дебати, писма и какво ли не. И хората, понеже като цяло са мениджърски настроени и са над дребните сметки, таблици, числа, защото те са за плебеите, си казват че са взели 4%, но това им върши или не им върши работа, някакви си еди- колко си пари. И който има втори клас, може да си реши уравнение с едно неизвестно.
Други, които не бранят така, си споделят е извънработно време и частни разговори.

# 68
  • София
Не препоръчвам по ред причини, като цяло горчив опит имам.

# 69
  • Melmak
Като съм препоръчвала никога не съм могла да имам каквато и да е дума в процеса, да не говорим за заплащане. На новите винаги се е давало повече, но каквото е, това. Имало е случаи препоръчваш някого за нещо, те междувременно харесали друг или затворили позицията и предлагат друга позиция на кандидата. Така че препоръката сама по себе си в моя опит нито гарантира наемане, нито какво заплащане ще предложат, нито дали няма да предложат друга позиция, подходяща за опита.

# 70
  • София
Не става въпрос за такъв тип горчив опит, а за прикрит здравословен проблем при ясна информация за позицията, тъпо се получи и от тогава си ми е обица на ухото.

# 71
Здравословното състояние е лична и чувствителна информация,  така че няма как да се каже на всеки.

# 72
Търговски представител не е моето. Свързано е повече с психическо натоварване отколкото физическо. Предпочитам да влача, но не и да разтягам локуми. Имам дар слово и успявам да се измъквам от какви ли не ситуации - на пътя, по магазини. Умея да работя с всякакви характери, избягвам умело конфронтации с всякакви характери. 
Много е важно търговеца да играе отбор с шофьора. Да, понякога влачат и издават стока но то е защото шофьора не успява по една или друга причина. Обикновено носят стелажи или единични бройки.

Имам познати ГТ и такси. Тоя от градския не си знае смените за утре и ги разбира следобед за утре. Бакшиша е обвързан с рента. Нямам нерви да возя хора. Дребна и слаба жена съм и не си се представям да возя пиян или наркоман. Рядко ги различавам.

Куриер - влачи се тежко. Хладилник, пералня - ако е платено куриера трябва да го качи. Имат и глоби. Обещава час на доставка, има право веднъж да го промени. Закъснее ли  - глоба 50 лв. Две глоби днес и надницата отиде. Възрастни колеги са ми казвали - Видиш ли Спиди или Еконт - направи му път като на линейка. Те са много големи джигити - нарушения да искаш.

За метрото ми е интересно какви са условията и дали е втора категория труд.

Жена с камион ... Виждам такива но коя фирма ще ме наеме? Предразсъдъците ги има ...

Много е забавно да ми обясняват как 1800 лв са добра заплата за жена пък работата е мъжка.

# 73
Не е нужна да караш такси нощем, нито да взимаш хора от съмнителни квартали. В интерес на истината, доста доходоносно си е.

Има доста жени, които карат ТИР, поне с такова впечатление съм останала.

Шофьор на междуградски частни автобуси?

# 74
  • Melmak
Поми, на всичко намираш кусур. Разбирам да си тесен специалист и да си търсиш нещо конкретно, но нека изискванията отговарят и на уменията.

Ако мислиш, че на такси се возят само пияни и наркомани, лъжеш се. Много фирми имат ваучери за такси за служителите си. Качват се младежи, които се прибират вечер от работа до към 12-1 нощес като вече няма ГТ.

Има полети, които можеш да дебнеш и денем около летище. Има хора, които ходят на работа с такси често, защото не успяват да станат.

Общи условия

Активация на акаунт