Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 31 645
  • 852
  •   1
Отговори
# 45
Бих оставила забавата и разчупването за интервюто.

# 46
В сферата на маркетинга, копирайтинг и писане на съдържание кандидатствам. Има резон за разчупени СВ според мен, но не съм била никога от страна да търся хора и се зачудих как би се приело
Обикновено тези които търсят хора са оттегчени сухари и по-скоро ще се подразнят от "различното". По-добре представи допълнително "нещо разчупено" под формата на презентация, портфолио или клип отделно от CV-то. Така ще имаш необходимото и за HR-а и за маркетинг отдела, които ще решават.

# 47
Предложеният за Еконт и Спиди - там също не е леко. Особено сега по Черния петък и Коледа ги пръскат. Още преди пандемията трудно си разнасяха пратките по това време на годината. Сега вече всеки се отчупи да пазарува онлайн и куриерите имат страшно много работа. Да, получават добри пари, но работят до късно. Мисля, че и в другото време от годината също са натоварени, но не колкото сега. Реално лекото и мекото с висока заплата всеки търси.

# 48
Самата работа на куриер, търговски представител и подобно предполага мъкнене на пратки, кашони и подобни. Затова се назначават повече мъже.
За жена шофьор ГТ или такси евентуално, но и там не е леко.

Другият вариант би могъл да е да кара ТИР, но пък и там си е тежко.

# 49
Има търговски представители, които не мъкнат. По принцип търговския представител трябва да предложи, покаже продукта, евентуално да уговори количества, да пусне заявка и после доставчиците на фирмата да ги доставят на клиента. Така са фармацевтичните фирми, Кока Кола също мисля са така, може би бирените компании Каменица, Загорка и други фирми за бързооборотни стоки. Търговския представител си обикаля с колата, търгува и продава, но за това се искат и друг вид умения. При тях също не е лесно. Гонят ги за таргети, резултати, защото после няма бонус, както за тях, така и за тези над тях - супервайзор, мениджър и тн. Иначе поне до някъде може да има израстване от търговски представител към супервайзор на район, мениджър на регион или директор. До последното не е лесно да се стигне, но не и невъзможно.
Иначе има и търговски представители, които мъкнат. Това е, защото фирмата спестява от доставчици и както търговеца обикаля по обектите, що пък да не метне два кг захар (например). Та и там не е винаги лесно. Общо взето няма лесна работа. Може би само депутатите 😃

# 50
Търговският представител е позиция, която е свързана с търговски умения и там книжката е просто изискване за длъжността, т.е. те шофират активно, но не им е основното за длъжността.
Доколкото разбирам съфорумката иска основно да шофира. Освен такси, ГТ или камион не знам какво друго може да е. В последното обаче може да има влачене на товари.

# 51
Абсолютно. Ако шофирането е основното, то в много редки случаи може да е приятно и без мъкнене на тежки товари.
Може би най-лесно ми се вижда каране на метро. Трябва само да спазваш точен график. Не се блъскаш в трафика, на топло си зимата, на хладно си лятото. Не те занимават пътници, не мъкнеш нищо. Обаче там трудно се влиза. Приятел изкара курса (не знам дали е точно курс, защото си беше като училище). Каза, че заплатите са добри, условията също. След всеки курс имаш почивка в депото. Имат и някакви бенефити. Спазва се графика и работното им време. И сега чака да се освободи място и да му се обадят (междувременно си работи в неговата сфера). Чака вече може би 2 години за място. Та и там не е лесно да се набуташ.

# 52
Може грешно да съм разбрала, но останах с впечатлението, че Поми Е търговски представител тип мъкнещ и затова иска да сменя.
Какво ще рече разчупено св? Не е баш по европейския или на Джобс или е оформено като венчелистче (примерно)? Не мисля, че от втория тип ще са приети където и да е, дори в сфери, предполагащи креативност.

# 53
  • Melmak
Аз също мисля, че соул хубаво предложи такси. В йелоу има доста жени, случвало ми се е да ме возят. Може да взимаш дневни смени, ако нощем те е страх. Важно е да умееш да ставаш сутрин рано, за да хванеш закъсняващите за работа хора.

Само не знам документално как е, изисква се документ, че можеш да возиш хора (лаишки казано, един таксиджия ми обясняваше веднъж в трафика, не помня как се казваше документа).

# 54
  • Somewhere far away
то и по европейския вече е доста остарял стандарт за св

# 55
  • София
По темата за разчупените CV-та - за мен няма проблем да е разчупено, но по-важно е да е добре структурирано, лесно да се чете, шрифта да не ме изморява и т.н. Празен лист, който аз да изпиша за мен не е оригиналност, а мързел, съжалявам. Подберете си цветовете да са пастелни и да не дразнят очите, да е контрастно и по-леко се чете тъмни букви на светъл фон. Избягвайте вадиочи от типа на флуоресциращи цветове и от сорта. Всякакви революционни идеи - цветенце с ключови умения, безбожна шарения, неподходяща снимка, как си прекарвам деня и прочее тъпотии - препоръчвам да се избягват. Както и силно серифните шрифтове, защото по-трудно се четат.

По темата за препоръките - те са добре дошли на повечето места. Разбира се, не гарантират нищо, но спестяват работа на ХР. Все пак, аз препоръчвам със свито сърце, защото често аз съм видяла човека в една светлина, но той си показва рогцата в друга. Препоръчвала съм хора за по-високи позиции от моята, препоръчвала съм за всякакви. Сега нямам право, за да не влизам в конфликт на интереси.

Колкото до позициите с шофиране. Много хора могат да шофират => това не е умение, което би се котирало много високо. За да се взема по-висока заплата, човек трябва да има компетенции или да умее неща, които малко хора могат. Та в този ред на мисли, препоръчвам на Поми да помисли какво я отличава като силни страни от масата и да наблегне на това. Търговски представител е една не лоша идея, но тук е въпроса дали и как тя се справя с уменията за преговори, презантационните умения, успява ли да влияе на хората, така че те да поискат вътрешно да направят това, за което тя се бори. Шофирането е просто умение, с което тя би се преидвижвала от точка А до точка Б. Просто трябва да си прецени наистина силите и да се концентрира да кандидатства за позиции, където може да се отличи от масата. Дори да говорим за позицията - касиер в супермаркет, то позитивност, усмивка и умения за комуникация биха я отличили.

# 56
Към общините има Патронаж, който разнася храна на потребителите. Караш си пикапчето  от адрес до адрес и подаваш канчето с храна, което е не повече от 2 килограма.Държавна работа, почиват си на всички празници, отпуски, болнични и други благинки.

# 57
то и по европейския вече е доста остарял стандарт за св
Ами то по принцип идеята на тези шаблони май е да визуалира що е то структура и какво точно се търси като информация. Примерно пишеш какво си учил, но нямаха нужда да изпадаш в подробности по семестри.
Отделен въпрос е, че хората по някаква причина оставят графи, които не могат да попълнят. Като например - няма книжка, обаче вместо да изтрие графата с книжката, писал НЕ и я оставил.

# 58
  • Somewhere far away
точно това ме дразни там- има прекалено много графи и те кара да описваш всичко в подробности. излишно е .

# 59
Разчупено СВ е напълно Ок, ако кандидатът се явява за creative позиция,например в рекламна агенция. Забавно не, все пак става дума за работа.

Имам въпрос към по-запознатите. Ако подадеш предизвестие без приета оферта, има ли член по КТ, който ти дава право да изискваш да отсъстваш от работа, за да се явяваш на интервюта? Беше ми попаднала публикация в LinkedIn,но не мога да я намеря.

Общи условия

Активация на акаунт