Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 31 745
  • 852
  •   2
Отговори
# 705
  • Melmak
Някои позиции са ремоут, но само за държавата. Важно е къде си данъчно задължена, в случая в България.

Правиш си фирма и ти плащат брутно възнаграждение, а ти си плащаш данъци и осигуровки сама тук. Да, по-скоро е като възложител, не точно работодател.

# 706
  • 🌊
Или казваш договора ти да мине през фирма посредник

# 707
Чувала съм за подобни случаи в международни фармацевтични компании. Странното за мен е, че те имат представителство в Бг, но въпреки това използват този сценарий. Може би им допринася за по-добри статистики 😆

# 708
Допринася за по-бързи промени (съкращения основно), защото тогава я няма защитата на кодекса на труда.

Вариантите за работа (законно) към чужда фирма са 3 - ти си регистрираш фима и сключвате B2B договор, те си регистрират дружеството в България и те наемат или ползвате фирма посредник, която се занимава само с това employer of record е термина.
И трите зависят от това съответната компания да се съгласи на това и да не предпочете да си наеме човек в страна, където вече оперират. Освен това трябва много да се внимава какво ще пише в договора за отпуски, повишения и прекратяване, защото КТ няма да играе.
Първият е най-изгоден за единичен работник. За да открият те офис трябва да имат планове да се разрастват в България. Фирмите посредник съответно удържат комисионна и за само един човек ще е по-неизгодна от колкото за цял екип.

# 709
  • София
И аз да допълня - когато говорим за Б2Б договор, това са т.нар. контрактори. В случай на стагнация са първите договори, които се режат. С този договор, както и Бойко е написал, фактически няма закрила по КТ, понеже Б2Б договорите са по ЗЗД. Разбира се, Б2Б договорите имат и плюсове - при собствена фирма човек сам може да реши как да се осигурява, понеже постъпленията не са заплата, а плащане за извършена работа.

Колкото до по-малкото обяви и по-ниското заплащане - извинете черногледството ми, но по-зле ще става. Навсякъде се говори за свиване, рязане на бюджети и т.н. В момента моите наблюдения са, че всякакви назначения се правят изключително предпазливо, когато е повече от абсолютно необходимо. Критериите са значително завишени, заплащането - ако може да е по-малко, супер.
Като цяло - за да има растеж на заплати, трябва да има растеж на икономиката. За момента има само спадове и кризи.

# 710
Благодаря на всички. Общо взето потвърждавате това, което чух от близък. Звучи ми все по-приложимо за сфери на дейност, където по-често има фрилансърска практика например, за мен определено не важи. Май няма да го бъде. И наистина по-вероятно е да искат просто наемни отношения работодател-служител. В този смисъл ми става все по-неясно защо посочват като опция целия ЕС, но все там.

Иначе Слънчезара, сега видях как не съм дописала по погрешка, имах предвид "по-малко обяви или много по-ниско квалифицирани" по-скоро, не за заплащане, защото на малко места е посочено. Например имам 10-12г опит в определен тип сфера и дейности, а визирам обява, която изисква такъв опит обаче 1-2 години. Реално покривам изисквания и език, кандидатствах, фирмата не е голяма и тромава, 1 месец няма обратна връзка. Искаха просто СВ без някакви сложни въпросници или мотивационно. Обяснението ми е само, че съм им твърде квалифицирана, не знам Satisfied Unamused  Та по същата линия се въздържам да подавам примерно за офис сътрудник, може и да ме викнат, ама това го работих преди 15г и то в изцяло англоговоряща среда, оттогава само надграждам.   НО ще си отбележа, това което споделяш за тенденциите напоследък, благодаря!

# 711
  • София
Мога да подкрепя напълно мнението на slunchezara! Не, не е черногледство, а реалност.

# 712
В този смисъл ми става все по-неясно защо посочват като опция целия ЕС, но все там.
За позиции, които са трудно за запълване, фирмите нямат проблем да работят с контрактори. Дали директно с теб (твоя фирма) или посредник, за тях е едно и също. През посредник е по-лесно, но по-неизгодно за теб. Ако все пак разликата в заплатата спрямо предлаганото в България е достатъчно голяма, то ще си заслужава не зависимо как.
А отделно "целия ЕС" може да означава и просто, че предлагат опции за релокация.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 22:53 от bboiko

# 713
  • София

Иначе Слънчезара, сега видях как не съм дописала по погрешка, имах предвид "по-малко обяви или много по-ниско квалифицирани" по-скоро, не за заплащане, защото на малко места е посочено. Например имам 10-12г опит в определен тип сфера и дейности, а визирам обява, която изисква такъв опит обаче 1-2 години

Мис Каприс, нормално е ако имаш 10-12 г опит в дадена сфера, а те търсят с 1-2 да не те повикат, защото:
1. Вероятно работата не изисква толкова опитен служител, а е по-скоро повече съпортваща роля;
2. Ти като служител с толкова опит ще очакваш съответните нива на заплащане, които не могат да си позволят (заделен бюджет) или няма нужда да си позволяват (ролята не изисква толкова високо ниво на старшинство).
3. ХР-а или там човекът, който гледа обявите - решава, че си на зор, спешно ти е или си се изпокарала с всички Grinning, защото иначе човек с 10-12 г опит не би кандидатсвал за позиция начално ниво.

Тоест - аз не виждам нищо странно Simple Smile

Виж, ако си работила нещо преди 15 години, или кандидатстваш за нещо, за което не отговаряш на 100%, но е различно от опита ти, то по-скоро имаш шанс да те повикат - просто искаш да смениш, защото сферата ти е писнала или търсиш нови предизвикателства.

Ако искаш нещо в повече конкретика - пиши на лично, чета ги и отговарям.
Желая успех.

# 714

Иначе Слънчезара, сега видях как не съм дописала по погрешка, имах предвид "по-малко обяви или много по-ниско квалифицирани" по-скоро, не за заплащане, защото на малко места е посочено. Например имам 10-12г опит в определен тип сфера и дейности, а визирам обява, която изисква такъв опит обаче 1-2 години

Мис Каприс, нормално е ако имаш 10-12 г опит в дадена сфера, а те търсят с 1-2 да не те повикат, защото:
1. Вероятно работата не изисква толкова опитен служител, а е по-скоро повече съпортваща роля;
2. Ти като служител с толкова опит ще очакваш съответните нива на заплащане, които не могат да си позволят (заделен бюджет) или няма нужда да си позволяват (ролята не изисква толкова високо ниво на старшинство).
3. ХР-а или там човекът, който гледа обявите - решава, че си на зор, спешно ти е или си се изпокарала с всички Grinning, защото иначе човек с 10-12 г опит не би кандидатсвал за позиция начално ниво.

Тоест - аз не виждам нищо странно Simple Smile

Да допълня нещо - в подобни ситуации е добре да подготвиш мотивационно писмо, дори да не си изисква в обявата, в което по подходящ начин да обясниш мотивите си да кандидатстваш за позиция, за която явно си свръхквалифицирана. Защото в противен случай четящият наистина ще заподозре нещо гнило и няма да стигнеш до интервю.

# 715
Като стана въпрос за контрактори, търся точно такива позиции в чужбина, като допълнителна работа. Пускам през LinkedIn. Иска ми се да намеря, но е трудно. Платформите за фрийланс са пълни с индийци и филипинци и е почти невъзможно. Става въпрос за счетоводни позиции.

# 716
Относно фирмите, които могат да са посредници при дистанционна работа от чужбина - това ХР агенциите ли са или друг тип фирми?

# 717
Здравейте! Нормално ли е при кандидатстване за работа в кол център да искат да минеш детектор на лъжата?

# 718
  • Сф
Да, зависи с какво се занимава кол центърът. Имала съм няколко приятелки, които са минавали.

# 719
Не ми изглежда особено нормално, освен ако работата не е свързана с доста конфиденциална информация за самите клиенти, които ще се свързват с кол центъра.

Общи условия

Активация на акаунт