Стани богат - тема 26

• 19 321
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
Енимълс, да. Имаше бг римейк, май на Емил Димитров?

Смътно си спомням началото
Едно момче от Ню Орлиънс
само остана в нощта..

# 31
# 32
  • Другата България
Във връзка с последните участници ми попадна това:

Ако подозирате, но не сте сигурни, че:
- Габриел Гарсия Маркес е жена.
- Ерих /и/ Мария Ремарк са семейство.
- Пабло Неруда е някаква забранена руда в Еквадор.
- Хосе Ортега и Гасет са трима братя.
- Мигел де Унамуно е прочуто шимпанзе на име Мигел.
- Ошо е Гошо с печатна грешка.
То Вие не се нуждаете от доказателства. Самият факт, че сте чували тези имена... предизвиква дълбок респект. Останалото е незначителна подробност...

# 33
  • Пловдив
На мен аритметиката с 12-те дни ми е лесна, а те - голямо смятане, което при НК може и да е театрално, де.

# 34

Ха, този вариант редовно го пеехме в автобусите по ученическите екскурзии, даже не знаех, че е на Е. Димитров.

Наборите сигурно си спомнят – пълен автобус с ученици, които през повечето време пеят разни сърцераздирателни или хумористични песни. В онези времена се вярваше, че когато човек пее, не му става лошо по завоите. Може да е било градска легенда, а може и да е било вярно, защото рядко спирахме, понеже на някого му е прилошало. Simple Smile

# 35
Точно, и за мен това е лагерна песен и не знаех, че е на Емил Димитров.  Наскоро и за една друга лагерна песен разбрах, че е по стихове на Дамян Дамянов.
https://www.goodreads.com/quotes/442865

# 36
  • Пловдив
Да, и аз така - мислех я за ученически фоклор по мелодията на оригинала.
Не го знаех и това за вярването относно повръщането. Аз си повръщах, ама пък не знам дали в онези моменти съм пееля.

# 37
Един участник в Последният печели каза, че авторът на Фантомът на операта е граф Монте Кристо. Сетих се заради вица по-горе.
Трябва непременно да се запише и в Стани богат.

# 38
  • Пловдив
А на какво се дължи според вас това, че в последователни дни задават подозрително съвпадащи въпроси при Кънчо и при Камен? Този за Стамен Григоров в ПП ден преди СБ го хванах и аз, рядко гледам иначе ПП, но тук съм чела и за други съвпадения. И не е например рожден ден на Григоров, не открих да е годишнина от нещо или да се е вдигал шум около него преди месеци, а и те едва ли снимат предаванията за една дата едновременно двете предвания - коя ще е причината за съвпадането тогава? Flushed

На мен от смешката само за Хосе, Ортега и Гасет ми хареса, другите ми се видяха изсилени, но за друг може да не е така.

# 39
Много често съвпадат въпроси, мисля, че всеки ден има по нещо. Но въпросите в ПП са повече, вероятно за двете предавания идват от подобни източници, затова се получава така.

Чувала съм навремето (в разни предавания) Отофон Бисмарк, Дъртанян, Мисиписи, Манджалапраз Неру (това може и да е било шега), така че не знам какво е пресилено.
За Ошо съм сигурна, че много хора не знаят какво е това.

# 40
  • Пловдив
Ошо трудно се бърка с Гошо, защото първата буква се забелязва, не се пропуска с поглед. Пресилено не в смисъл, че всички знаят кой е примерно Ерих Мария Ремарк, а че няма да го сбъркат по тоя начин. Иначе ясно, че мнозина не знаят какво е Ошо. И аз не го знам какво точно е, само като дума съм го чувала от 30+ години, защото тогава се появи вкъщи някаква книжка за Ошо, с един китайски чичко, нарисуван на корицата. Май че брат ми я донесе отнякъде, или баща ми, не знам. Не съм я чела.
Като казах за книжката - една приятелка беше видяла книга със заглавие "Естествен чигун" (пак някаква такава китайщина) и го прочела "Естествен чугун".
За "Дъртанян" на мен любимото ми е "...и тримата му с китари". А Отофон ми хареса. Sunglasses

П.П. Ама и аз съм шматка. "Ушу - път към здраве и хармония" беше книгата. Цъкам в Гугъл Ошо - цъ, не е тоя. Ама и него съм го виждала. И не знам кой е.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 23:26 от Магдена

# 41
Ошо е индийски гуру, направил си секта в САЩ (Нетфликс имат документален сериал). Понастоящем не е жив. Май се казваше Раджеш някой си... Има доста неприятни неща, свързани с това, но интересното е, че много хора и досега го почитат и уважават, а философията му си съществува. Освен книги и в момента се продават неща, свързани с него (примерно карти за гадаене, вдъхновени от Ошо и т.н.).
Секретарката му (Лила, Лалита или нещо от този род) е жива и си има дом за психично болни в Швейцария. Много противоречива личност, съдена заради това, че е отровила язовир (май със салмонела - не съм сигурна) и е планирала убийството на местни политици. Ошо се отрича от нея и твърди, че няма нищо общо с тези неща.
Тя категорично не е духовна и казва, че никога не се е интересувала от духовност, а го е следвала, защото е била влюбена в него.

# 42
Цитат
Зле е интелектуално-демографската ситуация у нас, доста зле даже.
Моят прочит на ситуацията е следната:
* Предварително се извинявам, че в случая не е по същността на Стани Богат, но така или иначе е важно да се отбележи(без оффтопик).

Коренът на този процес започна през 40-те години, с избиването на голяма част от интелектуалния елит.
За щастие, тяхното поколение(както и по-будните от средната класа и част от по-адекватните хора от работническата класа, масово родени между 1900- 1930-те години) все пак успяха да съхранят "семката" и точно поради тази причина децата и внуците(сиреч, родените между 1930-1970-та) им, сформираха(особено поколението родени през 50-те и 60-те години) и т.нар. Втори български елит за 20-ти век.

* Тук трябва да отбележим и добрата работа на държавния апарат(Соц. има и големи плюсове, няма как да се отрече), че буквално е мобилизирало всички ресурси за благото на народа през 70-те и началото на 80-те години.
Не съм живял в тези времена, но като легитимен лакмус за спокойствието, благоденствието и т.н., съдя главно от т.нар. ракурс и послания в българската музика, кино, изкуство и т.н. през тези години.

За съжаление, тук някъде започна и процесът на интелектуален регрес, понеже голяма част от техните деца(на т.нар. Втори български елит) емигрираха през 90-те години и началото на 21-ви век, т.е. изнесоха този т.нар. читав генофонд навън(в САЩ, Германия и т.н.).
И така в един момент, тук се оформи/остана доминираща среда с по-ниско интелектуално качество или с други думи масови средняци(тройкаджии/четворкаджии, казано метафорично, немалка част от които и с лоши семейни модели и т.н., които пряко и косвено предадоха и на техните поколения) от родените между 1970-1985/ година, чиито деца(и самите те донякъде, главно родените 1970-1975) - пък израснаха, формирайки мирогледите си в т.нар. Преход, масово пропит с пошлост, балканска диващина, изостанала ориенталщина, "мутренски подражания" и т.н. в редица аспекти, с което бавно, но сигурно резултатът е налице, достигайки и до поколението на родените между 1975-1980/5 , чиито деца или т.нар. Z- генерация, масово не знаят на кой свят се намират, зомбирани с промиващото влияние на новите технологи(и сексуални идеологии, имащи за цел точно разпад на семейните ценности, духовната и интелуктална деградация) и т.н.

И към всичко това, като добавим и т.нар. "шведски въпрос"(паразитен де юре на много нива и като мащаби), простата сметка(на база и естественият човешки жизнен цикъл), показва че някои процеси(по деградацията и дори заличаването в някакъв смисъл) са необратими, което всъщност е и целта на световния елит(за определени държави).

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 06:24 от Soleiblanc

# 43
Нали не мислиш сериозно, че в другите държави положението с младите е по-добро? Народът затъпява не само в България.

# 44
Права си, така е навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт