Стани богат - тема 26

• 19 335
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Нали не мислиш сериозно, че в другите държави положението с младите е по-добро? Народът затъпява не само в България.
Да, нито сме особени с нещо (лошо, както обичаме да се изкарваме), нито сме в група, нарочена от световната конспирация. А и горе ЧС писа - в никое поколение младите не могат да знаят всичко, което знаят старите (за лично мое голямо съжаление, защото така много знания и спомени се губят), но пък знаят други неща - няма как само да трупат все повече и повече знания, без нещо да пропускат. Няма къде да ги сложат. Wink
Това е само един от елементите на "колко са невежи младите", не е цялото обяснение, но също е фактор.

# 46
Тази теория, че знанието се обновява, е валидна само ако приемем, че човечеството непрекъснато прогресира. И то е прогресирало непрекъснато от Ренесанса насам.
Обаче в някакъв момент може да започне стабилен упадък и да тръгне все надолу.

# 47
  • Пловдив
Променя се, трупа се, не знам за прогресира в по-тесен смисъл.
Винаги е възможно и изпростяване, разбира се, нищо не го изключва.

# 48
А, но сега нещата са различни, защото имаме цяло поколение (и то в по-развитите страни - ние догонваме), което счита, че не е нужно да знае да пише (буквално - преди няколко години имаше известен куриоз - родител на дете от елитно училище в САЩ открива, че въпросното дете - пораснал тинейджър не може да пише ръкописно - станало ясно при попълване на някакви документи). Отделно - не е нужно (според тях, а вече и според много учители) да се знаят основни неща от география, история, математика и т.н., освен ако човек не специализира в съответната област, защото може да се пита Гугъл.

# 49
А, но сега нещата са различни, защото имаме цяло поколение (и то в по-развитите страни - ние догонваме), което счита, че не е нужно да знае да пише (буквално - преди няколко години имаше известен куриоз - родител на дете от елитно училище в САЩ открива, че въпросното дете - пораснал тинейджър не може да пише ръкописно - станало ясно при попълване на някакви документи). Отделно - не е нужно (според тях, а вече и според много учители) да се знаят основни неща от география, история, математика и т.н., освен ако човек не специализира в съответната област, защото може да се пита Гугъл.

Дяволът е в детайлите и те са именно тук - какво е "основни неща"?  По биология и география, че и химия и физика, се учат много неща, които са далеч отвъд категорията "основни". Респективно никой не помни нищо. А ако вместо това наистина се преподаваше базата, тя щеше да се помни. Спомням си, че учителят по биология в НЕГ (немец, хер Шунке) систематизираше уроците в десетина точки и искаше те да се знаят. Според мен много напредничав подход.

# 50
На много хора заради днешните технологии им е прецакана способността за концентрация за по-дълго време, която е нужна за по-сложни мисловни дейности, за прибиране на "файла" в дълготрайната памет, не умеят да извличат информация сами, а трябва наготово да се изсипва нещо. При четене на книга протичат по-сложни процеси, нужно е въображението да работи, за разлика от гледане на видео. Те дори и дълги видеа нямат търпение да гледат, колкото и пасивно да е поднесена информацията.
Аз лично се усещам, че съм си я загубила способността за концентрация, не е като преди да мога да чета 2 часа, без да прекъсна (то и рядко имам възможност, без някой друг да ме прекъсне, но това е друга тема), чета 15 минути, после прецъквам да видя какво има из нета. Какво да говорим за хора, които през целия си съзнателен живот са били заобиколени от технологии и не са имали възможност или нужда дори и в началото активно да получават информация и да се концентрират.

# 51
Да се чете два часа без прекъсване е едно, но неотдавна четох, че Нетфликс така правели новите си филми, че се предвижда хората, които ги "гледат" да могат да си гледат в телефона по същото време.

Базовите неща са базови неща - примерно в едно американско риалити предаване за торти трябваше да правят торта като Земното кълбо и крайното произведение беше много интересно - беше синьо и сферично и имаше някакви произволни зелени острови напляскани тук-там... Естествено трябваше да го правят наново, като този път направят континентите да изглеждат нормално. Сега, не казвам, че трябва да се знаят наизуст формите на континентите, но горе-долу поне трябва да може да си ги представи човек, да знае колко са и как са разположени един спрямо друг.

# 52
Според мен знаят континентите, ама са искали да им  е лесно, да е просто стилизиран намек за Земята.

# 53
Съвсем се отклонихме от темата, но куриозът, споменат от pppqqq, ме подсети за истинска случка с приятелка, която констатира, че внукът ѝ   / 9-10 клас/ не може да умножава. И го учила да умножава. Дете с приличен успех! Ползвал калкулатор и не се затруднява да научи нещо, а и вероятно учителят въобще не е разбрал.

# 54
Е то ако не изглежда като Земята, няма как да се познае, че това са имали предвид. И в детските книжки е стилизирано, но основната форма е запазена.

# 55
  • София
По-горе бе споменато (Солей, ПиКю х3) и днес съм сигурен, че напр. в оня период на Л.Живкова (но не за нея иде реч), когато ни "развиваха" първо "всестранно", а после редуцираха до "многостранно", средностатистическия "учащ се" (без най-глупавите или най-мързеливите, т.е. "двойкаджиите" и по оценки и по развитие) преминаваше през много, много посоки на знанието и битието. Вярно, прошнуровани и предложени от системата, и да: сетне излизаше, че една част  от "специалистите по всичко" са "спецове по нищо"... Но (нека да е лично, освен в семейството ми каквото съм получил) това също ми е "наляло" в главата доста по-широк светоглед от познанията за света. И не ми е попречило - с годините - в няколко области да стана относително добър "специалист".
Днес из мрежата чета примери как добре подготвен (прим.) британски доктор също не знаел кои са премиер-министрите му назад из времената. Ама се оказва, че знае кой е Шекспир, а и доста повече извън медицината (не само за крикета Simple Smile) . У нас излизащото с дипломи поколение не знае ни за Стамболов, ни за Елин Пелин. Но знае кои са Азис и Галена.
Понеже си дискутираме тук на базата на гледаното в СБ: давнашната "крилата фраза", че широката специализация води до тясна профанизация изобщо не е безалтернативната констатация - но умишлено ще се огранича само с чуденката "отишлите в СБ къде мислят, че отиват? Чукча-писател наистина ли мисли, че ще му дадат поне 5000 лв щото издава поезия? Или понеже ще помогне с парите на читалището си?"

Съгласен съм, че новите технологии дадоха и отнеха. Но, според мен, ама имам предвид и нагласите/стереотипа, свързани с възрастта - за придобиване на навици могат да се постараят и в семейството, но и в самата система. Някои държави започнаха да забраняват телефони в училище, нали. Значи - става. Хубаво е аз като родител да мога да обясня да децата си, но ако не успявам, нека държавата ми помогне - ако ще и с принуда. Нали "западняците" имат правилата ("принудата") като нещо, което влиза във възпитанието и поддържането на социалната среда?
С жена ми имахме от първите "Алкатели" още от първите години на 90-те, ала и днес четем книги. Обаче, направо съм щастлив, че и младият господин все още попрочита нещичко - вечер от телефона си.

А отделно, съвсем извън "конспирациите", свързани с България и българите, с развитието на науките във времето, вече и някои довчерашни аксиоми не изглеждат тъй непоклатими. По света и у нас по-масово
- или на новото не се дава път и се осмива (най-малко - оставя в ъгъла);
- или неортодоксалното познание се обявява за конспирация и смахнати хипотези на писатели-печалбари
(М.Пицути в книга още преди >10 г. пише, че лечение на видове рак има, но фарма-мафията скоро няма да ги допусне. Дори "самоубива" лекари и учени. Но хайде, "бла-бла", такива конспирации са далеч от родната ни образователна система, която успешно се бори школата да произвеждат нискограмотен обслужващ персонал.)

В тази връзка ви подхвърлям една стара, но вярна книга. В нея (ако прочетете анотацията; който не е попадал на книгата) тезата не е точно, че "извънземните са ни създали", поантата е тъжна - човечеството регресира, въпреки прогреса в технологиите.
Скрит текст:

примерен линк към книгата с анотация и няколко любопитни коментари на БГ-дарвинист, БГ-креационист и БГ нормални "съмняващи се"; за съжаление - практически не обсъждат книгата, но са извадка за видове и нагласи в мисленето.
https://www.bard.bg/book/?id=555&show_all_comments=on#book_comments_heading
и любопитно четиво от "Култура", 2002 за пропукващия се научен институционализъм - още преди 20 години:
https://newspaper.kultura.bg/bg/article/view/7154
И съм съгласен, че между "основни" и "базови" неща има разлика. Но кой я определя - за мен - е по-важното и отговорното.
(Извинявам се за дългото мнение.)

# 56
  • Пловдив
Цитат
...ще се огранича само с чуденката "отишлите в СБ къде мислят, че отиват? Чукча-писател наистина ли мисли, че ще му дадат поне 5000 лв щото издава поезия? Или понеже ще помогне с парите на читалището си?"
Тук си прав.
Но все пак да подчертаем, че девойката с Белчо и Сивушка - стига наистина да не са го учили в училище - в това отношение като чукча състезател не се различаваше от останалите статисти Wink в предаването, които с нищо не блестят, но и с нищо особено не се излагат. Пък останалия миманс не го коментираме, освен в стил: "ох, пак ли скука".
Заахкали ми някакви из Фейса, че тая била пратила зайците да орат на браздата. И кога точно ги е пратила? Ти, булка, знаеш ли кой е Стаматко? Стаматко е раче от една книжка от моето детство. И ако не знаеш и предположиш, че е котарак, кво излиза, че си пратила котарака в реката? Сълза Младенова знаеш ли коя е? Или отец Никодим? Що така не си чела целия Елин Пелин, ами само това, което си учила в училище, а? Ами Габриела коя беше не го е учила.
Това - при условие, че не го е.
А за къде си мислят, че отиват, съм съгласна. Аз що не отивам - щото после може и за мен да питате къде съм си мислила, че отивам. Wink

-----

Цитат
или неортодоксалното познание се обявява за конспирация и смахнати хипотези на писатели-печалбари
Че то това си е открай време така, кое му е новото?
За тоя Пицути с хипотезата му, между другото, съм съвсем съгласна, че е смахнат или печалбар, както и за множество подобни. Wink

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 12:39 от Магдена

# 57
  • София
На 21 ноември БПЦ чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. За първи път се е празнувало официално като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построява в Константинопол църква, посветена на чудото с Богородица.
Скрит текст:
На Въведение Богородично гребен не се взема в ръка, жените не шият, не плетат, ножиците се връзват и не се отварят, за да бъдат затворени челюстите на вълка, хлябът не се реже с нож, а се разчупва, тъй като острите предмети се асоциират с вълчите зъби.
Мъжете не обличат нова риза, а жените не перат, защото според поверието този, който носи дреха ушита, изпрана или облечена за първи път на Куцулан ще бъде изяден от вълци.
На обяд или на вечеря семейството се събира заедно на трапезата. На този ден обичаят е като на Бъдни вечер масата да не се вдига, а остава цяла нощ да престои. Според поверието Богородица влиза да хапне от трапезата и да благослови дома и семейството.
Имен ден имат наречените Вълчо, Вълко, Въльо, Вълю, Вълкан, Вълкадин, Вълчан.
През 1766-а във Филаделфия е открит първият театър в Северна Америка. През 1916-а след попадане на морска мина в Егейско море потъва корабът близнак на Титаник – лайнерът Британик. От 1300 души екипаж и пасажери загиват 30.
Ражда се Волтер (1694). А на Дж.Р.Р.Толкин му се ражда син (точно преди 100 г.) - Кристофър (отишъл си през 2020). От 1996-а днешният ден е и Световен на телевизията.

А часът е едва 17:55

И са точно Сандвичеви острови - не знаех, че са Хаваите, но знаех, че такива има.

# 58
Това не спада ли към базовите географски познания?
Даже Кънчев каза, че Джеймс Кук е тръгнал от Хамбург, за да провери как ще реагира. И той е на това мнение.

# 59
  • София
Залагам "корелация" между компютъра и актьора (за читалището му) - 5000 лв. Ако покаже над базови познания, 10. Да видим.

с Върколака (но не гледам такива филми; добре че е от новите, та още помня прочетено)

Общи условия

Активация на акаунт