За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 23 337
  • 768
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Много моля за рецептата за печени круши със синьо сирене и орехи! Не можах да я намеря. Влязох да питам за една салата, но като видях картинката... ще правя круши.

# 211
  • Русе
Скрит текст:
Много моля за рецептата за печени круши със синьо сирене и орехи! Не можах да я намеря. Влязох да питам за една салата, но като видях картинката... ще правя круши.

# 212
  • Ст.Загора
Здравейте! Бихте ли ми казали каква е причината да се желира сока на киселото зеле в бидона. Правим всичко по един и същи начин от години. До онзи ден беше добре, но снощи с голяма изненада установихме, че буквално се е желирал с консистенция на со..л🙄
    От 10 год. правя киселото зеле без претакане , зарварям бидона и след 40 дни го отварям , винаги се получава чудесно , хрупкаво зеле . Но миналата година , след отварянето на бидона с ужас установих че самото зеле е много меко и чорбата се лигави както сте го описала . Реших си проблема като изтисках сока на 4 лимона , разбърках със саламурата, напълних един найлонов чорап със сол , сложих и корите на лимоните , сложих и 2 корена хрян , около 20 - 30гр. синап също в найлонов чорап . След няколко дни зелето се стегна и чорбата спря да се лигави , дори си затворих няколко буркана март месец.

# 213
Почиствам от семките, беля и нареждам в тавичка със съвсем малко вода и вино. По парченце масло в ямичката. Запичам, 15-на мин в загрята фурна изваждам слагам синьото сирене,  ореховите ядки и поливам с една-две лъжици балсамова редукция.
Тези са с червено вино https://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_23.html?m=0

Мики, сернистата киселина е забранена за употреба и при нас не може да се намери легално. Ползват калиев сорбат.
И ние правим зелето без претакане,  откакто сме самостоятелна къща. Хряна го слагаме в началото със зелето

# 214
  • Бургас
Аз боба вече не го кисна.
Заливам го с гореща вода и за 30 минути е сварен.
Но и боба,който вземам бързо увира.

# 215
  • Бургас
Благодаря за рецептите за крушите! 🙂
За боба - то малко като майтап, ама така го знам - така го правя. Преди години една позната на майка ми беше казала тоя трик за бързо увиране на боба и знам, че звучи абсурдно и може би не допринася с нищо, но така го правя винаги.
И така: В боба се слага една чаена лъжичка.
Една позната пита "лъжичка какво?".
Ми нищо, просто лъжичка. 😃 Така го правя аз. Но зависи от боба май. На зарзавата продават един дребен и леко начупен боб, но много вкусен и много бързо се сварява. А ми се е случвало боб от пакет да го кисна, варя... ей няма сваряване!

# 216
  • под тепетата
И аз го правя този номер.

# 217
  • на последния етаж
Замесих кайма за пържени кюфтета, но мъжът ми не може да яде пържено и трябва да ги пека. Има ли нещо особено при печенето, така че да станат сочни, а не сухи?

# 218
Не знам какви функции и режими на фурната ползваш, но аз напоследък ги пека на предварително загрята фурна на режим "грил с вентилатор" на висока температура (180 градуса), като ги слагам на предпоследната (отдолу нагоре) скара в тавичка върху хартия за печене. Много бързо стават, следи ги. Не съм си отбелязвала време и забравям, че скоро не съм пекла, но не повече от 10 минути на страна, даже след обръщане времето се съкращава наполовина. Може да ги печеш и направо на режим "грил" без вентилатор, пак става бързо - на същото ниво на скарата и на най-висока степен (при мен са обозначени с цифри от 1 до 3, не в температура, пека на 3-та). И пак ги следи, че не ти познавам фурната, да не те подведа сега. Преди печене ги намажи с четка с малко мазнина - олио или зехтин.

# 219
  • Пловдив
Как да приготвя домашно пил.филе така, че да не е сухо?

# 220
  • София

В какъв вид искаш/може да е филето в рецептата?

# 221
  • Пловдив

В какъв вид искаш/може да е филето в рецептата?
ами на хапки, напр. За др.вид готвено ястие е ясно, че ще е ок...
Правих го миналия път на хапки със сладко-кисел сос и пак станаха дърво.

# 222
Здравейте! Сещате ли се за някаква рецепта с повечко банани? Нещо тип кекс или сладкиш, но ако е възможно без твърде много добавена захар 🙄
Бананови палачинки, ако те устройват такива а не кекс, бърза закуска са.
На 1 намачкан банан слагаш 1 яйце и примерно 2 лъжици брашно или малко по-малко, може и малко бакпулвер но става и без. Брашното може и пълнозърнесто да е.
Носят също канела, ако харесвате.
В тигана съвсем малко мазнина или ако искаш може и никак, на средна степен, сипваш ги сравнително малки да са, бързо стават. Може кокосово масло да е, за още малко аромат.
Малко нямат вид заради цвета но са вкусни и ароматни.

# 223
Преди няколко дни правих пилешко филе на тиган с малко мазнина. Избягвам да пържа, но така реших. Нарязах пилешкото на по- тънки парчета и овалях в смес от царевично нишесте и обикновено брашно . Станаха вкусни и не сухи . В допълнение добавих в купичка сладко-кисел сос, който иска да си топи.

# 224
Объркваш хапките в майонеза, оставяш да престоят половин-един час. После овалваш в счукан корнфлейкс, редиш в тава с хартия за печене и във фурната.

Общи условия

Активация на акаунт