За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 22 603
  • 768
  •   1
Отговори
# 735
  • При децата ми
Има ли тема за трапезата на Нова година?
И да попитам: Как правите домашна майонеза? Донесоха ми домашни пресни яйца и искам да направя майонеза за руската салата? Какъв колбас слагате на руската салата? Дали ще се получи добре със сварено пилешко месо?

# 736
  • Бургас
Има, Хриспа, заповядай !
https://www.bg-mamma.com/?topic=813628.420

# 737
Какъв колбас слагате на руската салата? Дали ще се получи добре със сварено пилешко месо?
Харесваме със шпеков. И с пилешко месо ще стане.
Майонезата правя от 250-300 мл олио и 2 яйца, лимонов сок, сол Simple Smile и с пасатора.

# 738
  • При децата ми
Ами нямам конкретна рецепта. Ще ги намажа с горчица, сол, червен пипер. Ще сложа едро нарязани кореноплодни (морков, целина) и лук. Ще ръсна черен пипер и мащерка, ще сипа малко бира.
Слушах Манчев - каза, че хмелът от бирата отпускал месото, а виното го стягало и с бира ми е по-ненатрапчив вкусът.
Слагам в чугунката и оставям във фурната през нощта на 150-160° за около 4-5 ч. Сутринта от соса и зеленчуците ще направя нещо като грейви, а месото ще раздърпам и полея с него или оставя за индивидуално ползване. За вечеря ще мушна месото във фурната да се запече с малко масло.
Всичко си е моя измислица. Майка прави шпиковано, но на мен ми е писнало и много мразя да гоня черните пипери из месото.

Доб. За гарнитура към месо харесваме и глазирани моркови на фурна.

Това звучи добре и вкусно. Нямам чугунка обаче... Дали ще стане в друг съд за готвене?
 И още нещо: Как приготвяте глазираните моркови?

# 739
  • софия
Скрит текст:
Ами нямам конкретна рецепта. Ще ги намажа с горчица, сол, червен пипер. Ще сложа едро нарязани кореноплодни (морков, целина) и лук. Ще ръсна черен пипер и мащерка, ще сипа малко бира.
Слушах Манчев - каза, че хмелът от бирата отпускал месото, а виното го стягало и с бира ми е по-ненатрапчив вкусът.
Слагам в чугунката и оставям във фурната през нощта на 150-160° за около 4-5 ч. Сутринта от соса и зеленчуците ще направя нещо като грейви, а месото ще раздърпам и полея с него или оставя за индивидуално ползване. За вечеря ще мушна месото във фурната да се запече с малко масло.
Всичко си е моя измислица. Майка прави шпиковано, но на мен ми е писнало и много мразя да гоня черните пипери из месото.

Доб. За гарнитура към месо харесваме и глазирани моркови на фурна.

Това звучи добре и вкусно. Нямам чугунка обаче... Дали ще стане в друг съд за готвене?
 И още нещо: Как приготвяте глазираните моркови?
Да. Ако имаш глинен гювеч или друг съд с капак. Месото става вкусно от бавното готвене.
Морковите ги правя пак с рецепта на око. Почистваш, режеш по дължина. Правя марината от зехтин, малко мед (кафява захар), балсамов оцет, сол. Хубаво овалваш морковите и им ръсваш прясна мащерка. Пека на вентилатор на около 200 градуса. Разбъркваш няколко пъти. Важно е да са на 1 ред, за да се запекат хубаво.
Доп. И чесън на цели скилидки! Само леко смачкани с люспата. Печеният чесън става върховен.

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 12:56 от zvаnchе

# 740
  • При децата ми
Да, имам и се сетих за него, но все пак да попитам. На 160 градуса ли трябва да пека?

# 741
  • Бургас
По идея на кварталната кръчма направих следната торта:
Ред бишкоти
ред кис. мляко със заквасена сметана и захар
ред малини
ред бишкоти
Най-отгоре трябва да поръся хубаво с кокосови стърготини. Кога да го направя - преди поднасянето утре вечер или сега, преди да я сложа в хладилника?

# 742
Ако направим аналогия с тирамису, по правило то се поръсва с какао преди сервиране. На мен лично ми харесва повече, когато е поръсено при приготвянето и какаото се е поело леко в крема.

# 743
  • Sofia
По идея на кварталната кръчма направих следната торта:
Ред бишкоти
ред малини
ред бишкоти
Най-отгоре трябва да поръся хубаво с кокосови стърготини. Кога да го направя - преди поднасянето утре вечер или сега, преди да я сложа в хладилника?
Зависи дали ги искате поомекнали кокосовите стърготини или хрупкави. Simple Smile
А може и малко предварително да наръсиш и още малко преди поднасането... за различни текстури.

# 744
  • BG-DE
Здравейте, имам един въпрос, в момента готвя свински пържоли с гъби и сметанов сос на фурна но погрешка вместо сметаната за готвене съм сипала сладкарска за разбиване неподсладена 😒 Ще станат ли и с нея или да излизам за нови продукти?

# 745
И мен ме вълнува дано някой ни каже, бях тук за друг въпрос. Е станаха 2  въпроса,имам прясно мляко отворено то си е цяло без малко. Но имам и сметана + нишесте.
Мислих си да сваря и да направя нишесте, но сметана да добавя ли? И заслужава ли си, моята сметана е сладкарска. Освен това има и банан.....

# 746
  • In transit
Здравейте, имам един въпрос, в момента готвя свински пържоли с гъби и сметанов сос на фурна но погрешка вместо сметаната за готвене съм сипала сладкарска за разбиване неподсладена 😒 Ще станат ли и с нея или да излизам за нови продукти?
Никакъв проблем. Тя е просто с по-голям % масленост.

# 747
  • BG-DE
Много благодаря Flowers Hibiscus

# 748
  • In transit
Хриспа, ако държиш на домашна майонеза, но те е страх от цели яйца, сложи само жълтъци. По-вкусна става.

# 749
За кокоса, аз процедирам по същия начин, наръсвам и прибирам в хладилника, при сервирането ръся още.
Имам нужда пак от вашата помощ. Искам да си направя тиквички с млечен сос, сосът ок, но тиквичките не искам да са пържени, ако ги панирам с яйце и галета и изпека във фурната ще станат ли?

Общи условия

Активация на акаунт