За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 161
  • 768
  •   1
Отговори
# 90
  • Русе
  • Мнения: 6 344
Скрит текст:
https://bnt.bg/news/yahniya-s-grah-i-syomga-i-bavno-gotveno-tele … o-334620news.html

Днес в предаването правиха  бавно готвено телешко месо.
Някой знае ли от 9 степенен котлон на колко трябва да  сложа яденето, че да се готви 4 часа?

GeryGG,
Така се прави и много по-вкусен родопски клин, на тиган от колкото на фурна.

Това е рецепта за узбекска чорба /шурпа/. Вари се на бавен огън около 3 часа. Става вкусна и ароматна. Това относно технологията.

# 91
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 702
Купих грамадни гъби от Лидл и съм чувала че ги пълнят с нещо и запичат Simple Smile Кажете с какво да ги напълня, че съм забравила Simple Smile

# 92
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Купих грамадни гъби от Лидл и съм чувала че ги пълнят с нещо и запичат Simple Smile Кажете с какво да ги напълня, че съм забравила Simple Smile
1. С няколко вида сирена по избор, нарязани на кубчета
2. С кайма запържена и кашкавал настъган
3. Само с кашкавал и масло
4. Със синьо сирене

# 93
  • Мнения: 32 295
Как се пече цяло парче ребра (около 1 кг е), за колко време и на какви градуси? Вече е овкусено и покрито с фолио. В тавата има и едри гъби, малко картофи в единия край. Трябва ли да слагам и малко вода на дъното или зеленчуците ще пуснат достатъчно?
Как да съхранявам тънки вафлени кори и фунийки (домашно приготвени в уред за тънки вафлени кори)?

# 94
  • Мнения: 24 862
С наситнен бекон, наситнени пънчетата и към края и някакво сирене да се разтопи отгоре - поне аз с това бих напълнила големите гъби. Сол, пипер и малко мащерка също ще има де. Бързо стават във фурната или в еърфраера.
Крема сирене с още някакви неща също става. Абе почти всичко става, те носят.

# 95
  • Мнения: 5 189
Вълшебници, как се ползват тези форми за сладки?





Аз изрязах, както например със сърцето от снимката, но нищо не стана:



Мислех, че може би отгоре се отпечатва, но не става, защото образът е обърнат Simple Smile

Ето, този подарък и той е такъв.


С него отпечатах отгоре после, но не мисля, че това е идеята, а?

# 96
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Рошличка, тези форми са страшно неудобни за ползване. За да се отпечата образа трябва да натиснеш до дъно. За такива релефни си вземи от Пепко или Синсей с бутало формички.
Имам подобни на Декора и ми излизат нервите с тях. Едната е заек, другата кошница. Кошницата успявам да я изрежа правилно, като леко набрашнявам формата, за да се отлепи лесно тестото, но заека обикновено излиза без уши прилича на яйце с очи. Joy
Скрит текст:

# 97
  • Мнения: 7 964
Забелязала съм, че зависи и от текстурата на тестото. Това за меденки ли е?
Принципно би трябвало да натопиш формата и с нея да изрежеш фигурката. При печенето известна деформация винаги има, но все пак би трябвало да се запазят в основни линии формата с детайлите.

# 98
  • Мнения: 24 862
На тези снимки на Рошличка ми изглежда просто че тестото е било твърде тънко за тая формичка, то изобщо не стига до "дъното" че да се отпечата и релефът от него, а само контурът е изрязан. А че са куци да вадиш тестото от тях - куци са, спор няма Grinning

# 99
  • Мнения: 5 189
Забелязала съм, че зависи и от текстурата на тестото. Това за меденки ли е?
Принципно би трябвало да натопиш формата и с нея да изрежеш фигурката. При печенето известна деформация винаги има, но все пак би трябвало да се запазят в основни линии формата с детайлите.
За меденки, да.

Ама таз форма е дебела/дълбока 1-2 см.
Да, тестото ми е доста по-тънко, примерно 0,5 см

Да "натопя", в смисъл, без да го разточвам, а направо да мушна формата в топката тесто, така ли??

# 100
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Не, разточи го да е дебело колкото е формата, примерно 1см. Потопи острата част на формата, не тази, която си показала на последната снимка в брашно и натисни докрая. Така ще се отбелжи, дано и да се отдели цялата, без да се счупи.

# 101
  • Мнения: 7 964
Навремето имах едни сравнително дълбоки формички (но все пак по-плитки от тези на Рошличка) за детски бисквити - с катерички, мечета и още нещо. За тях правехме специално тесто и лесно се работеше и отделяше от формите, но не беше за меденки. Евентуално ще го потърся и може да се пригоди просто на вкус, макар и не по състав. Помня, че го бях записвала в тетрадка като "Детски бисквити", дано е така, че оттогава са минали повече от 32-33 години...       

# 102
  • Мнения: 32 295
Рошличка, и аз те съветвам да си купиш формички от Пепко, струват 2,50 лв по спомен 6-7 формички. Супер лесно се работи с тях.🙂

# 103
  • Мнения: 9 629
Аз ще дам по-нетрадиционна идея - ако преди да режеш натиснеш формичките в какао? Ще имаш отпечатъка, дори да няма особен релеф. Не съм пробвала, по-опитните да кажат дали няма да се получи.

# 104
  • Мнения: 7 964
Рошличка, намерих тестото за детски бисквити, наистина така беше записано, ти може да добавиш малко подправки за меденки, ако искаш да постигнеш вкуса им, но без мед, че не знам как ще се промени консистенцията.
Детски бисквити:
Продукти:
3 яйца, 1/2 ч.ч. олио (ползвала съм чаши от 200 мл тогава), 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.л. амонячна сода (така е било по рецепта, но аз никога не ползвам амонячна сода, а съм замествала със сода бикарбонат, само не помня дали съм я гасила с оцет - в меденките не я гася, защото медът играе тази роля), 2 ванилии, брашно за твърдо тесто (не съм го мерила и не съм отбелязала тогава колко долу горе е отивало, но сипвай на части и добавяй повече при месенето, за да усетиш дали тестото е твърдо.
Не се ползва миксер, първо малко се разбиват яйцата с бъркалка, добавяш в тях олиото, ванилиите и други подправки, содата и брашното - първо забъркваш тестото в купа и когато стане годно за месене, го прехвърли на плота върху брашно и го омеси до гладко твърдо тесто. Остави го малко да си почине завито и разточвай. По рецептата пише да се разточва с дебелина 5 мм, но ти гледай твоите формички, може по-дебеличко. Най-добре първо направи проби с малко тесто и различна дебелина.
Личи си, че рецептата е от старите, защото не е в грамове и милилитри, не е подробно описана, но щом съм я правила като млада мама (синът ми ми казваше тогава "малката мама" Simple Smile, че спрямо баща му съм му изглеждала дори и на него дребосък)  и излизаха много сполучливи бисквити, ще стане.
Съжалявам, че нямам скорошен опит с тях да те упътя повече, но както казах, съм ги правила, когато синът ми беше 2-3-годишен, а минаха години оттогава.

Общи условия

Активация на акаунт