За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 104
  • 768
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 953
Чудех се какво щях да правя днес и не мога да се сетя, а то беше дулсе де лече Simple Smile
Добре, че се разговорихте на темата...то май съм за стаята на муните, ама влязох тука...
И домашното е доста трайно, стига да се съхрани добре и да не се озахари, държала съм го повече от месец, че и два.

# 31
  • Мнения: 24 852
С толкова захар няма как да не е трайно просто Grinning Трудно се задържа понеже е ужасно вкусно и все на нещо отива. Айде сега малко, айде после малко, то нали не е запечатана консерва ами всякога можеш да отвориш и гребнеш от бурканчето...

# 32
  • Мнения: 7 953
Веднъж експериментирах и добавих натурален шоколад на калети...то отиде по-бързо с лъжицата. Другото става доста сладко и го ползвам повече за пълнежи на тарталети в комбинация с шоколад и лешници, за слепване на бисквити и подобни. Наумила съм да правя торта Муравейник и все го изяждам преди да стигна до нея, дано да се въздържа този път.

# 33
  • София
  • Мнения: 12 253
Дулсе де Лече ,оригинално испанско има в Метро, или имаше, заредих се преди време доволно.
Изглежда така -
Скрит текст:

# 34
  • Мнения: 280
А как го приготвяте това Дулсе де лече? Сега четох два варианта - да свариш консерва с кондензира мляко или да вариш прясно мляко докато се сгъсти.
Иии третия най-лесния купуваш готово, за жалост близо до мен няма Метро. Ще проверя другите магазини

# 35
  • Мнения: 24 852
Аз с варене на мляко съм правила, лесно е но иска да си наоколо. Иначе откъм работа не е кой знае какво и откъм време май горе-долу същото излиза като да свариш консерви с кондензирано мляко. С консервите ти е точно определено количеството, което може и да ти съвпадне с това в рецепата която правиш, а може и да не. Но пък можеш да свариш повече консерви наведнъж и да си имаш готово, ако го ползваш пък сравнително често. Та и двата метода си имат предимства.

# 36
  • Мнения: 7 953
Аз го правя с домашно прясно мляко, не с консерва.
Това е вариантът, който аз ползвам:
1 л прясно мляко
250 гр кристална захар
щипка сол (добре е да е малдонска, ама нямам и ползвам едно-две зрънца морска или щипка обикновена)
1 ванилия (ако се ползва натурална, се остъргват няколко зрънца)
1/4 ч.л. сода (разтварям я, доколкото е възможно в 2 ч.л. вода).
Смесвам млякото, захарта и ванилията в по-висока тенджера (височината е важна) и слагам на сравнително силен котлон (малко над средна степен) да заври, като разбърквам да се разтвори захарта. Като кипне, отмествам тенджерата от котлона и слагам разтворената сода, млякото в този момент кипва (затова е и висока тенджерата), разбърквам да се успокои и пак връщам на котлона, но ще му трябва известно време и разбъркване да се успокои напълно, така че не го оставяй само. Вече когато заври без да кипи, но все пак силно (не трябва да намаляваш степента на котлона), го оставяш да си ври и го наглеждаш и разбъркваш през 10-15 минути (все пак зависи и от силата на котлона, и от млякото, понякога се сгъстява по-бързо). Когато започне да се сгъстява видимо, намаляваш степента на котлона и разбъркваш по-често, а накрая (последните 10 минути приблизително) и постоянно. Трябва да се получи консистенция на течен мед долу горе. Аз правя и пробата с лъжица (както при варенето на конфитюр) - като започне лъжицата да оставя диря и да се вижда дъното на тенджерата, е готово. Веднага го наливам в затоплено бурканче (после се сгъстява), но не го запечатвам, оставям го открито (на сухо място) да се охлади и после му слагам хартия за печене и капачка с винт. Идеята на хартията е да не се овлажнява и озахарява. Може и в друго бурканче да го сипеш - напр. с клипс, но да се затваря добре.

# 37
  • София
  • Мнения: 12 253
А как го приготвяте това Дулсе де лече? Сега четох два варианта - да свариш консерва с кондензира мляко или да вариш прясно мляко докато се сгъсти.
Иии третия най-лесния купуваш готово, за жалост близо до мен няма Метро. Ще проверя другите магазини

https://gustapro.bg/bg/product/dulce-de-leche-klasiceski-burkan- … ustapro-529000010
Ето тук го има и можеш да поръчаш.
Не бих се занимавала с варене на консерви, не мога с часове да го наглеждам, не съм такъм тип човек и винаги избирам най-лесното, аз поръчвам, когато нещо ми трябва.
Но може и да вариш и ти пускам как се вари -

Как се прави млечен карамел или Дулсе де лече (Dulce de Lache)
Maria Miteva-Christou10.11.201032
https://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-mlechen-karamel-dulce-de-leche/
Мария е много добре обяснителна  и според нея няма  никакъв проблем, давай.

# 38
  • Мнения: 5 189
Аз купих такова:

Има го в добре заредени хранителни магазини (в смисъл, не само във вериги от типа лидл, билла и т.н.)
Сложих половината в домашни бонбони и сега се чудя за какво да ползвам другата Grinning

# 39
  • Мнения: 7 953
За торта "Муравейник", че да ме изпревариш, не знам защо се туткам  Simple Smile
Или за Алфахорес, за други бисквитки, за пълнеж на тарталети, ама отгоре сложи ганаш от тъмен шоколад за баланс на сладкото...въобще за много работи.

# 40
  • In transit
  • Мнения: 14 429
Скрит текст:
Аз купих такова:

Има го в добре заредени хранителни магазини (в смисъл, не само във вериги от типа лидл, билла и т.н.)
Сложих половината в домашни бонбони и сега се чудя за какво да ползвам другата Grinning
Това бисквитено руло с карамел е чудно. Yum

# 41
  • Русе
  • Мнения: 6 336
Скрит текст:
Аз купих такова:

Има го в добре заредени хранителни магазини (в смисъл, не само във вериги от типа лидл, билла и т.н.)
Сложих половината в домашни бонбони и сега се чудя за какво да ползвам другата Grinning

Увий във фолио да не влиза въздух и в хладилника. Има голяма трайност.
Ето един сладкиш.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_23.html

# 42
  • Мнения: 316
Здравейте!
Утре ми предстои да правя еклери, които обаче ще се ядат в сряда. Да ги пълня утре или в сряда - колко време преди сервиране? В хладилник ли да съхранявам изпечените или на стайна температура? Просто мисля, че няма да успея да ги направя в сряда и да се ядат в същия ден… затова бих искала да си помогна предварително, макар и с ден. Няма да ги нося никъде, вкъщи ще се консумират, ако има значение. Благодаря предварително за помощта!

# 43
  • Мнения: 8 067
Скрит текст:
Аз купих такова:

Има го в добре заредени хранителни магазини (в смисъл, не само във вериги от типа лидл, билла и т.н.)
Сложих половината в домашни бонбони и сега се чудя за какво да ползвам другата Grinning
Пай Банофи
Ябълков тарт с toffee     

Lemoncupcakes, спокойно можеш да си ги направиш утре. Ако ги напълниш ги дръж в хладилник, в противен случай и на стайна температура е добре.

# 44
  • Мнения: 7 953
Здравейте!
Утре ми предстои да правя еклери, които обаче ще се ядат в сряда. Да ги пълня утре или в сряда - колко време преди сервиране? В хладилник ли да съхранявам изпечените или на стайна температура? Просто мисля, че няма да успея да ги направя в сряда и да се ядат в същия ден… затова бих искала да си помогна предварително, макар и с ден. Няма да ги нося никъде, вкъщи ще се консумират, ако има значение. Благодаря предварително за помощта!
Черупките може да ги направиш и днес, съхранявай ги обаче покрити, защото много се изсушават на въздух и при пълнене може да се трошат. Аз ги пълня и 2-3 дни по-рано, но вече ги държа на студено, в най-добрия случай - в хладилник. Тогава не ги покривам, защото от крема може да се размекнат прекалено много черупките, зависи и колко е гъст кремът, но пак си има риск.

Общи условия

Активация на акаунт