За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 366
  • 768
  •   1
Отговори
# 375
  • София
  • Мнения: 12 257
Продават в Кауфланд, Билла и Берёзка. Точно карамелизираното кондензирано мляко, вареното. Има и неварено, бяло.
Дулсе де Лече продават ли в големите вериги и изобщо от къде може да се закупи
Не, Ябълкова, не си разбрала, едното е сгушенка  консерва - варено карамелено мляко, но има огромна разлика с Дулсе де Лече, прави разлика, объркваш я.  На единствено място, никъде не съм срещала до момента другаде, Дулсе де Лече се продава в Метро, само там и струваше около 8 лева. стъклено бурканче.
Мога, Ябълкова, да ти снимам и двете за да направиш разликата, но след това няма какво да ги правя отворени, не ми трябват в момента. Пуснала съм тук снимка на Дулсе де Лече, намери  през Гутъл  и ще видиш разликата. С най-добри намерения съм. Сгушенката консерва наистина има  изразен карамелен цвят, но Деулсе-то е като шоколад, а и с шоколадов вкус.

# 376
  • Мнения: 7 986
Аз не знам каква е технологията на фабричните млека, но когато съм правила домашно дулсе де лече, правих и вариант с какао - има вкус и цвят на шоколад, карамелът се усеща по-слабо, консистенцията и на двете е еднаква - зависи колко съм го сгъстила.  Допускам, че в това от Метро има какао, щом има вкус на шоколад или не? Не съм му чела етикета.
Домашното ми харесва повече и готово (както и да се казва) купувам рядко, да има резерв, когато не мога да приготвя домашно.

# 377
  • Бургас
  • Мнения: 1 761
И имат ли вкус/аромат на портокал?
Марчева, благодаря ти! 🙂 Винаги съм мислела, че е едно и също.
Аз правя локумки с газирана напитка портокал.

# 378
  • In transit
  • Мнения: 14 437
Dulche di leche и Сгушенка са едно и също нещо. Едното е с произход Латинска Америка, другото Русия. И двете представляват карамелизирано варено  мляко. При нас е известно и по двата начина, заради близостта ни с Русия, но целия свят му казват Дулче ди Лече.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche

https://www.24kitchen.bg/articles/retsepta-za-dulce-de-leche

https://berezka.bg/bg/product/2524-kondenzirano-mlyako-vareno-chnya

Класическото Dulce de leche е универсална съставка, която придава вкус на всяко ястие. Този сладък и кадифен крем, произведен чрез карамелизиране на млякото, е истинско удоволствие за вкусовите рецептори.
Източник: https://gustapro.bg/bg/product/dulce-de-leche-klasiceski-burkan- … vfAxoCAAIQAvD_BwE
Друг е въпросът, че понякога в дулче ди лече добавят какао за по-шоколадов вкус, но това е допълнение, не основна рецепта.

# 379
  • София
  • Мнения: 1 393
Моля, за съвет!
Забърках 2 яйца с повече от 1/2 коф. кисело мляко - мислех да ги използвам за заливка за мусака, ама след това се промениха плановете.
Какво да ги правя? Няма сол в тях..

# 380
  • Мнения: 24 870
Да допълниш до рецепта за някакъв солен кекс или съответно мъфини пак същите? Някакви тиганици също лесно ще станат, с малко сода и брашно, евентуално и сирене пак.
Аз с такава смес застройвам супи, но малко изхвърляне ще дойде да наготвиш супа за целта Grinning

# 381
  • София
  • Мнения: 12 796
Моля, за съвет!
Забърках 2 яйца с повече от 1/2 коф. кисело мляко - мислех да ги използвам за заливка за мусака, ама след това се промениха плановете.
Какво да ги правя? Няма сол в тях..

Мързелив царевичен хляб

Пица без мая

Тиквени палачинки

# 382
  • Sofia
  • Мнения: 22 672
Моля, за съвет!
Забърках 2 яйца с повече от 1/2 коф. кисело мляко - мислех да ги използвам за заливка за мусака, ама след това се промениха плановете.
Какво да ги правя? Няма сол в тях..
Може и да е късно, ама...  настърган кашкавал и/или сирене и на филийки и печени.  Или за баница.  Или с накой и друг зеленчук за бухти.

# 383
  • София
  • Мнения: 12 257
Dulche di leche и Сгушенка са едно и също нещо. Едното е с произход Латинска Америка, другото Русия. И двете представляват карамелизирано варено  мляко. При нас е известно и по двата начина, заради близостта ни с Русия, но целия свят му казват Дулче ди Лече.
=======....................
Да, по своята същност са еднакви, но имат и разлика, даже и вкусови,  едното, руското, което е с по-добри показатели : - пълномаслено мляко 48%, твърди млечни частици - само 1 % това е сухото мляко и вече стабилизатори
Скрит текст:
Скрит текст:
и
испанското съдържа : захарна вода, пълномаслено мляко на прах 22 % ,глюкоза и фруктозен сироп , обезмаслено мляко  т.е. сухо мляко 5 %
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето защо имат разлика и във външния вид, едното е по карамелено ,това е руското и по шоколадово е испанското, но по своята си същност са почти еднакви, с кое предпочитам да работя - испанското, но е въпрос на избор.

# 384
  • Русе
  • Мнения: 6 350
В Берьозка също има четири вида кондензирано мляко, поне аз толкова съм засичал.. Последното е шоколадово.
Първото нормално със захар /има и без захар/, второто е карамелизирано, третото е шоколадово и четвъртото с кафе. Изключително съм доволен от качеството и досега само тях съм ползвал.
   

# 385
  • Мнения: 7 986
Сега да не ми се смеете, но как точно се ползва тази "точилка" - обвива се налична дървена или как? И има ли някакви неудобства при ползване в сравнение с дървена релефна?

https://sladkohobi.amisega.net/index.php?route=product/product&p … 84&product_id=777

# 386
  • Sofia
  • Мнения: 22 672
Сега да не ми се смеете, но как точно се ползва тази "точилка" - обвива се налична дървена или как? И има ли някакви неудобства при ползване в сравнение с дървена релефна?

https://sladkohobi.amisega.net/index.php?route=product/product&p … 84&product_id=777
И на мен ми стана любопитно... никак не ми хрумва как... Simple Smile

# 387
  • Мнения: 10 772
По-скоро е подложка за точене, не точилка

# 388
  • под тепетата
  • Мнения: 11 317
И размерите и са странни.

# 389
  • София
  • Мнения: 12 796
По-скоро първо трябва да се разточи тестото на плота малко по-дебело и отгоре да се сложи тази така наречена "точилка" с релефната страна към него. Тогава отгоре да се притисне равномерно или леко да се разточи с истинска точилка.

Общи условия

Активация на акаунт