За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 370
  • 768
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 2 017
По-скоро първо трябва да се разточи тестото на плота малко по-дебело и отгоре да се сложи тази така наречена "точилка" с релефната страна към него. Тогава отгоре да се притисне равномерно или леко да се разточи с истинска точилка.

Точно.
Такава "кръгла релефна плочка" ползваше баба ми, но не беше нейна. За Коледа мисля, че беше, правеше питка за църквата и отгоре я е притискала с нея - на релефната страна беше някаква сцена с Христос.
Веднъж като я посетих, ми даде една такава питка, което много ме учуди. Каза ми, че е направила 2 и едната може да ми я даде, а другата щеше да носи на другия ден сутринта в църквата.

# 391
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 841
Знам, че в нета има стотици рецепти, но искам нещо изпитано, бързо и лесно с кокосово мляко. Остана ми половин консерва от една рецепта, а не знам колко ще издържи отворено в хладилника. Ако в рецепта за обикновен кекс заменя киселото мляко с кокосово и после коригирам брашното?

# 392
  • Мнения: 24 870
Щом и набързо го искаш, що не забъркаш някакви палачинки с него? Хем ще си и коригираш консистенцията при нужда. Все ще станат. А за кекса може и да стане но точно киселото мляко не бих разчитала това да го замени,по-скоро накоя рецепта която е с прясно мляко. Мисля че съм виждала такива кексове. Макар че пък половин кутийка ще ти дойде малко за кекс сигурно...

# 393
  • Мнения: 24 427
Моля за помощ.
Трябва да направя солени мъфини, които да не съдържат млечни продукти....
Досега търсих рецепти и навсякъде присъства кисело или прясно мляко, има ли такова чудо изобщо?

# 394
  • Somewhere far away
  • Мнения: 5 956
С какъв алкохол  да направя тирамису? не го правя с яйца - преди го правех с един ликьор от лидл, с него ми харесва как става, но е доста голяма бутилка и не ми се купува толкова  голямо количество, при положение че ще се ползва само около 50 мл.

# 395
  • In transit
  • Мнения: 14 437
Моля за помощ.
Трябва да направя солени мъфини, които да не съдържат млечни продукти....
Досега търсих рецепти и навсякъде присъства кисело или прясно мляко, има ли такова чудо изобщо?
Заменете прясното мляко с овесена напитка.

Deathcrush, тирамису се прави с Марсала. Ако нямаш, сложи ароматен ром, коняк, бренди...каквото имаш вкъщи.

# 396
  • Somewhere far away
  • Мнения: 5 956
То хубаво се прави с марсала, но аз го правех с амарето и се получава супер. така ми харесва повече и не робувам на рецепти. питането ми беше няма ли някъде по -малка разфасовка или подходящ заместител.

# 397
  • Русе
  • Мнения: 6 350
Скрит текст:
Моля за помощ.
Трябва да направя солени мъфини, които да не съдържат млечни продукти....
Досега търсих рецепти и навсякъде присъства кисело или прясно мляко, има ли такова чудо изобщо?

https://zelen.bg/265-vegan-retsepti/47-vegan-soleni-mafini-s-shunka

Скрит текст:
С какъв алкохол  да направя тирамису? не го правя с яйца - преди го правех с един ликьор от лидл, с него ми харесва как става, но е доста голяма бутилка и не ми се купува толкова  голямо количество, при положение че ще се ползва само около 50 мл.

Понякога го правя с вишновка или бадемов аператив. Въпрос на вкус.

# 398
  • под тепетата
  • Мнения: 11 317
Има, разбира се. Аз го правя с ром от патрончетата, ако нямам друг. Те са по 200  мл. Моята рецепта е с повече от 50 мл.

# 399
  • София
  • Мнения: 12 796
Аз го правя с бадемова есенция.

# 400
  • Мнения: 7 986
Благодаря, момичета!
Тази "точилка" да я бяха именували по друг начин - килимче за точене/декорация на бисквити или всичко друго, но не точилка.
А аз реших, че нещо не схващам и има чалъм да се закрепва на обикновена дебела точилка. Точно вчера гледах такива дървени точилки със силиконово покривало като маншон, помислих си, че и това трябва да е така, но не ми беше ясно как. Въпросните не ми допаднаха, че маншонът стоеше много хлабаво върху точилката, та продължавам да търся.
За тирамисуто и алкохола - аз си замествам във всички почти сладкиши с каквото сходно имам, когато нямам 20-годишни уиски или коняк (Пейч, Мики Stuck Out Tongue Winking Eye ) - днес в тестото за Алфахорес например заместих брендито с амаретто, ама не вярвам да го провали (извън фактора готвач, но то е друга работа).

# 401
  • Мнения: 24 870
То има точилки които са направени на релефни фигурки, само дето ако искаш няколко различни трябва да си напълниш къщата Grinning А това килимче дявол знае кой и как го е превеждал че накрая да излезе така... не било компютри, ами компоти Joy

# 402
  • Мнения: 318
Здравейте! Направих малка доза баклава с лешници и стана супер. Видях в инстаграм някакъв интересен и нов за мен начин на завиване на кората и го пробвах.
 В сиропа сложих и сок от портокал, малко варих и пръчка канела, обаче те не се усещат. За канелата ми е ясно защо, много малко постоя, защото не исках да е наситен ароматът, но какво да направя, че портокалът да се усеща повече?
Искаше ми се да пробвам и едни сладки на Федон, май бяха, баклавички полети с шоколад, но друг път.
И колко време може да издържи една баклава
на ст. темп?

# 403
  • Мнения: 24 870
Само от сок няма да усетиш кой знае какво откъм аромат, особено просто малко добавено в сиропа. Обикновено остъргват от кората, ако имаш вяра че на портокала ти става за ядене, слагай така. Ако не - някаква есенция евентуално да добавиш, мисля че съм виждала портокалова и от тези малките като ампула дето са. Ти и лимон ако искаш да се усеща, няма да разчиташ само на сока от него.

# 404
  • Мнения: 318
Благодаря, natka! Да, сложих сока, защото кората е обработвана. Ясно ми е вече, ще трябва есенция да си взема.

Общи условия

Активация на акаунт