За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 23 326
  • 768
  •   1
Отговори
# 510
  • In transit
Мики,  в твоята торта Шварцвалд мога ли да заменя захарта с кафява  и ако да, същото количество ли да ползвам?
 Предполагам, че е напълно възможно, но нямам време за грешки и предпочитам да питам.

Може, разбира се. Само да не е от Мусковадо-то на мултипак, че освен твърдите топчета се оказа и доста по-сладка от другите. Grinning
Тъмната Демерара е хубава, за мен и мисля, че е със сходна сладост спрямо бялата. Ако не си сигурна относно сладостта на тази, която ще ползваш, сложи 10-20 г повече.

# 511
  • Sofia
Кубратова, не знам защо, но изглежда не са съвсем едно и също, та гледам, че май ги комбинират бяла и кафява.  
Мики, тя и бялата според мен не е еднакво сладка. Simple Smile Смятам, че например Сладея (нея купувам аз) е по сладка от Захира.

За Бъдни вечер мога ли да сготвя едновременно сарми, чушки с ориз и чушки с боб в гювеча?
То въпросът е в зелето и чушките (особено пък ако са сушени), които не се сваряват за едно и също време...  Та чушките  да ги добавиш  може би около 15мин.  след сармите.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 09:37 от Morena

# 512
  • In transit
Морена, съгласна съм, но когато има какао в блата се намалява усещането за сладост леко, затова казах, че не е проблем да сложи 1 с.л. повече, ако иска.

# 513
  • Sofia
Морена, съгласна съм, но когато има какао в блата се намалява усещането за сладост леко, затова казах, че не е проблем да сложи 1 с.л. повече, ако иска.
Аз общо говорех, не  конкретно за рецептата ти. Simple Smile

# 514
  • In transit
Морена, а аз не съм се разсънила още добре. Joy

# 515
  • Sofia
Морена, а аз не съм се разсънила още добре. Joy
Кафенце не пиеш ли... ето малко към него от мен. Simple Smile Квасен ябълков сладкиш.

# 516
Мики, Морена, благодаря!
Имам тъмна Демерара, ще сложа нея, а може и да смеся, правила съм го често.
То не ми е толкова до сладост, ами ми се иска консистенцията да се запази и да е кадифена.
 Сегашната захар почти на всички марки е много по-сладка от тази, която ползвахме навремето - дали защото е тръстикова, а не от захарно цвекло, не знам. Забелязвам го по конфитюрите и сладката - ако си спазвам количеството на захарта от старите рецепти, направо не се ядат от сладост. В същото време да се чудиш и с колко да намалиш, за да не дойде прекалено малко...
В главата ми е една комбинирана торта от блата на Шварцвалд, трюфел крем, който вече е готов от вчера и в хладилника, домашни череши Амаретто,  много печени лешници и за капак домашно дулсе де лече под шоколадовия крем. Украсата ще е семпла, че е за рождения ден на сина и трябва да е мъжка, там ще карам на импровизация.

# 517
  • Sofia
Мики, Морена, благодаря!
Имам тъмна Демерара, ще сложа нея, а може и да смеся, правила съм го често.
То не ми е толкова до сладост, ами ми се иска консистенцията да се запази и да е кадифена.
...
Точно,  не  толкова до сладоста или вкуса им  ги комбинират... ефектът им е различен, без да съм сигурна какъв точно. Например в бисквити, май бялата придава хрупкавост, но в кексово тесто например, не се сещам и може би тогава е за вкус най вече, от кафявата разбира се. Simple Smile

# 518
  • Русе
Кубратова, ето идея за торта където можеш да вложиш част от белтъците. Сравнително лесна е направа.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post_8.html

# 519
Да, кафявата захар създава по-дъвчаща текстура, така че не са напълно заменяеми. На практика обаче не е болка за умиране да се заместят. М.б. наистина демерарата вече е по-осезаемо различна.

# 520
Благодаря, Пейч! Тази рецепта вчера си я отворих  и със сигурност ще се прави, впечатли ме. Сега проблемът ми е по-скоро времето, което ме притиска, но се надявам след Коледа пак да се занимая с новогодишните сладкиши и торти, а идват и именните дни, така че ще има поле. Надявам се, че ако ги замразя дотогава, няма да е проблем да ги вложа и в тази торта.   

# 521
  • Sofia
... Сега проблемът ми е по-скоро времето, което ме притиска, но се надявам след Коледа пак да се занимая с новогодишните сладкиши и торти, а идват и именните дни, така че ще има поле. Надявам се, че ако ги замразя дотогава, няма да е проблем да ги вложа и в тази торта.
Белтъци (за разлика от жълтъците)  траят дооста в хладилника, що да ги замразяваш, все пак е друго...

# 522
... Сега проблемът ми е по-скоро времето, което ме притиска, но се надявам след Коледа пак да се занимая с новогодишните сладкиши и торти, а идват и именните дни, така че ще има поле. Надявам се, че ако ги замразя дотогава, няма да е проблем да ги вложа и в тази торта.
Белтъци (за разлика от жълтъците)  траят дооста в хладилника, що да ги замразяваш, все пак е друго...
Знам ли...държала съм до седмица, ама сега ще мине повече време и се чудех дали ще е проблем да не ги замразявам.
Ако могат да издържат повече, ще го избегна.

# 523
  • Sofia
Държала съм ги по повече. Simple Smile

# 524
Дами купих си пилешко филе, но няма да правя хапки. А мисля да го разцепя и да го запеча в тава. Но не знам вкусно ли става, ще има и подправки но нещо доп слага ли се?
Мислих за  сметана или нещо друго, вид като сос?
Ще го печа но без картофи, защото половинката не иска.
Дано се включите

Общи условия

Активация на акаунт