За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 23 191
  • 768
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Благодаря ви!

Морена, моят свекър опитва да прави греяна ракия на Бъдни вечер и все я изпуска да заври и съм запомнила един вкус на захарен сироп, с които вдигаме наздраве. За това се зачудих кога се маха от котлона!

Благодаря на всички ви!
Не! Не трябва да завира, горещо до точка на кипене, това означава след като се появят мехурчета по стените на съда се следи и малко след като обърне един път, ама малко, течността се сваля от котлона,  градусите трябва да са около 85 -90,  но не повече при 100 градуса вече ври , не искаш да пиеш сок, а да остане алкохола, нали това е идеята,  затова не трябва да завира

# 556
Благодаря ви!

Морена, моят свекър опитва да прави греяна ракия на Бъдни вечер и все я изпуска да заври и съм запомнила един вкус на захарен сироп, с които вдигаме наздраве. За това се зачудих кога се маха от котлона!

Благодаря на всички ви!
Не! Не трябва да завира, горещо до точка на кипене, това означава след като се появят мехурчета по стените на съда се следи и малко след като обърне един път, ама малко, течността се сваля от котлона,  градусите трябва да са около 85 -90,  но не повече при 100 градуса вече ври , не искаш да пиеш сок, а да остане алкохола, нали това е идеята,  затова не трябва да завира
Аз наобратно.  Трябва да заври. За кратко и за малко .

# 557
Мики, а може ли да споделиш кой е този учебник, от който цитираш инфото за яйцата?

# 558
  • София
Мики,благодаря за вниманието.
Има ли сурови бадеми в Лидъл?
Има, да.

# 559
  • Русе

# 560
Скрит текст:
Мисля да направя лозови сарми с булгур и гъби, обмислям да сложа и малко стафиди в плънката. Трябва ли плънката да е сготвена или само да я запържа?

Аз май само два пъти съм правила сарми- в едните ориза беше останал хрупащ, а в другите се разкашка.
За лозови сарми е хубаво ориза да е почти готов, ползвай такъв, който не се разварява много, например дългозърнест или Басмати. Запържваш го с лук или праз лук, гъбите, ситно нарязани, добавяш булгура в твоя случай и същото количество вода. Т.е ползваш чашата, в която си измерила булгура. Оставяш да покъкри, слагаш аромати и задушаваш на бавен огън. След като се охлади плънката я ползваш за сармите, така няма да се накъсат и ще се сготви добре плънката. Сложи им повече мазнина, иначе стават сухи, а лозовите, че и зелевите обичат мазнината за да станат вкусни.

Птица с пружина, с кедрови ядки правя лозовите и с лимон. Много ги обичам, а наскоро гледах едни турски със сироп от нар, ама сигурно за след празниците ще ги пробвам.
[/spoiler]

В едната рецепта, която видях също пишеше да сложа цяла чаша вода докато готвя булгура, а след като ги навия още 2. Стори ми се нещо много и затова реших да питам и тук.
Мики, мерси ще следвам твоите препоръки.
А къде да ги готвя, във фурната в тава или на котлона в тенджера? Колко време горе-долу ще им трябва?

# 561
Ракията не трябва да завира. По-добре е с карамелизирана захар според мен, медът е безсмислен, защото губи всички полезни свойства, а не дава чак такъв аромат и вкус.

# 562
Уау! Много полезно и интересно! Благодаря, Пейч!

# 563
  • София
Скрит текст:
Благодаря ви!

Благодаря на всички ви!
Не! Не трябва да завира, горещо до точка на кипене, това означава след като се появят мехурчета по стените на съда се следи и малко след като обърне един път, ама малко, течността се сваля от котлона,  градусите трябва да са около 85 -90,  но не повече при 100 градуса вече ври , не искаш да пиеш сок, а да остане алкохола, нали това е идеята,  затова не трябва да завира [/spoiler]
Аз наобратно.  Трябва да заври. За кратко и за малко .
А защо да завира, да се загуби алкохола ли

# 564
  • зад кестените
Моля за рецепти,за лозови сърми и пълнени сухи чушки но да могат да се консумират от човек със гастрит .

# 565
  • Пловдив
Здравейте!
Ще правя рецепта с друга марка фини кори, която оригинална е с фини кори на Белла. Някой ако може да ми помогне с отговор колко броя фини кори има в пакета на Белла?
Благодаря!

# 566
  • Sofia
Здравейте!
Ще правя рецепта с друга марка фини кори, която оригинална е с фини кори на Белла. Някой ако може да ми помогне с отговор колко броя фини кори има в пакета на Белла?
Благодаря!
То и при една марка не са всеки път еднакъв брой корите, варират.  А тази информация я няма на пакета, само грамаж...  
Понеже аз слепвам корите по две и така ги навивам с плънката, ако ми остане една кора, слепвам я като я сгъвам наполовина и добавам плънката и завивам.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 10:02 от Morena

# 567
  • In transit
Мики, а може ли да споделиш кой е този учебник, от който цитираш инфото за яйцата?
Италиански е, не е показаната книга от Пейч. После ще видя точното заглавие и ще ти пиша.

Морковелка, аз ги готвя на тих огън на котлона. Не трябва да се варят на силен огън, защото може да се разгънат. Във фурната готвя само зелеви сарми, пак бавно готвени, че стават разкошни на вкус.

Кикито, вече са ти писали, че има сурови, до бадемовото брашно и другите сладкарски неща стоят.

# 568
  • Sofia
... Морковелка, аз ги готвя на тих огън на котлона. Не трябва да се варят на силен огън, защото може да се разгънат. Във фурната готвя само зелеви сарми, пак бавно готвени, че стават разкошни на вкус.
Така, така... и аз слагам върху сармите/чушките чиния - дупълнителна застарховка. Simple Smile

# 569
  • In transit
Морена, ама това не се ли подразбира? Joy Мислех да го пиша и се отплеснах. Винаги сарми, като правя на котлон и чушки, покривам с чиния.

Общи условия

Активация на акаунт