За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 158
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
  • софия
  • Мнения: 31 083
Никога не съм я правила в тенджера. Още я мисля. Правя питки за 2 къщи и съм силно затруднена.
Ползвам рецептата откакто я пуснахте, но никога не съм спазвала точно всичко. Действам по усет. Слагам съд с вода на дъното на фурната.

# 646
  • София
  • Мнения: 12 256
Никога не съм я правила в тенджера. Още я мисля. Правя питки за 2 къщи и съм силно затруднена.
Ползвам рецептата откакто я пуснахте, но никога не съм спазвала точно всичко. Действам по усет. Слагам съд с вода на дъното на фурната.
Вода не е необходимо да слагаш, не пречи, но няма смисъл в тази рецепта.

# 647
  • Бургас
  • Мнения: 24 830
Питанка за ТИКВЕНИК !
Как става по-хубава плънката - ако тиквата е сурова или ако се запържи в олио с канела, орехи....?

# 648
  • София
  • Мнения: 12 256
Питанка за ТИКВЕНИК !
Как става по-хубава плънката - ако тиквата е сурова или ако се запържи в олио с канела, орехи....?
Предпочитам сурова, въпрос на избор, но така повече ми харесва

# 649
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Скрит текст:
Нямам никаква идея от готварски технологии, но бих премесила сега и оставила на студено. Не знам какво друго може да се направи.

И аз имам въпрос за тесто: мога ли да замеся днес тестото за утрешната питка (Болярска, с яйца и мая) и да го оставя на хладно (на балкона или в хладилника)? Не знам защо, но заради яйцата нещо ме притеснява.
Няма какво да те притесняват яйцата. Всички френски бриоши са с много яйца и най-хубави стават, като се оставят да пренощуват в хладилника. Дори не е нужно да оставяш тестото на стайна температура за повече от 30-40 минути, защото няма да може да го събереш после в хладилника. Докато се охлади достатъчно, продължава да втасва.
На сутринта го вадиш, директно както е студено може да си го оформиш, след това втасва и печеш.

Според мен това зависи от количеството мая и предвидливо подбрания съд.  
Пък второто,  зависи от темературата на хладилника (има разлика дали е на 3-4 или на 5-7градуса)  и после на помещението. Simple Smile  Студеното тесто е по трудно за работа ( и може да се разкъс глутенът при невнимание), подобно на нискохидратираното.    Така изглежда моето след хладилника и докато се стопля довтасва и се поотпуска, като става иделано за работа.  

Скрит текст:
Така е за маята, затова казах, че ако го остави да втаса първо навън, после ще продължи да си втасва...Аз винаги слагам по-малко мая в хляб, бриош, козунаци, пици, никога колкото пише на опаковката, но тъй като Звънче не е писала каква рецепта ще спазва, предположих, че ще е с нормално количество мая.
За съда е хубаво да се сложи в кутия с добре затварящ се капак, най-добре в отделението за плодове, защото там температурата трябва да е най-постоянна.
За студеното тесто също съм съгласна донякъде, грешката ми е, че изхождам от моята позиция, т.е винаги ползвам силни или сравнително силни брашна за дълго втасване, както е необходимо всъщност и не ми се е случвало да се разкъса тестото, дори се оформя много удобно, въпреки, че е по-жилаво и стегнато.

# 650
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
zvanche, значи не захлупваш питката (както е иначе по рецепта)?
Аз се притесних от това и взех друга рецепта, но пак дадено 300мл вода и 500гр брашно, обаче за да стане нелепкаво трябваше да добавям още, поне 50-100гр може би отидоха.

marcheva, пак въпрос за месенето - колко време долу-горе отнема с миксера? Ако не става хубаво, да стои по куката, трябва ли да се добавя още брашно, докато се омеси хубаво тесто?

# 651
  • Бургас
  • Мнения: 24 830
Направих го със сурова тиква.
И преди съм правила, но нямам никакъв спомен каква беше разликата.

Благодаря ти,Марчева!

# 652
  • София
  • Мнения: 12 256
zvanche, значи не захлупваш питката (както е иначе по рецепта)?
Аз се притесних от това и взех друга рецепта, но пак дадено 300мл вода и 500гр брашно, обаче за да стане нелепкаво трябваше да добавям още, поне 50-100гр може би отидоха.

marcheva, пак въпрос за месенето - колко време долу-горе отнема с миксера? Ако не става хубаво, да стои по куката, трябва ли да се добавя още брашно, докато се омеси хубаво тесто?
Показала съм го и ако си отворила рецептата щеше да видиш, как тестото е "почистило" стените на купата. около 10 минути на средна скорост. Брашно повече не се добавя! Това е напълно достатъчно

# 653
  • Мнения: 17 187
Питанка за ТИКВЕНИК !
Как става по-хубава плънката - ако тиквата е сурова или ако се запържи в олио с канела, орехи....?
Предпочитам сурова, въпрос на избор, но така повече ми харесва
и аз предпочитам със сурова тиква и  само с олио и захар, без разни добавки.

# 654
  • Sofia
  • Мнения: 22 670
Питанка за ТИКВЕНИК !
Как става по-хубава плънката - ако тиквата е сурова или ако се запържи в олио с канела, орехи....?
Разбрах, че  е свършило вече, ама и аз ползвам сурова, парченцата от настъргването ги изяждам, докато я объркам с подправките и орехите. Simple Smile

# 655
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
marcheva, видях снимката и точно затова питам. ✌

# 656
  • софия
  • Мнения: 31 083
zvanche, значи не захлупваш питката (както е иначе по рецепта)?
Направих я в тенджера с капак. Няма разлика с тази, която си пека в тавичка без капак. Все така е хубава. Доза и половина разделих на 2. Правих я с пълнозърнесто брашно.
Скрит текст:
Светла Бъдна вечер!

# 657
  • Мнения: 1 101
Аз я пекох без капак, получи се, ставаше за ядене Flowers Four Leaf Clover

# 658
  • Бургас
  • Мнения: 24 830
Само да ви кажа, че тиквеника е станал страхотен!

# 659
  • Мнения: 1 486
Имам кутийка рикота, в какво да я вложа?  Не ми се ще да е нещо сладко.

Общи условия

Активация на акаунт