Фиброаденом - да се оперираме ли? 6-та тема

• 10 632
  • 160
  •   1
Отговори
# 75
  • Anywhere
При плътни и по-малки гърди, каквито са мойте на мамограф не се вижда нищо. Излиза плътно бяло поле. Ако гърдите са по-големи и "меки",  си има добра видимост. Още след първия мамограф рентгенолога написа да не се избира като метод за наблюдение при мен.
И да, ЯМР категорично е най-информативното изследване за гърди в момента, но е скъпо. 660лв беше миналата година в Пловдив.
Мен гърдите ме болят сериозно от овулацията до началото на цикъла. За 10 дни минават и после пак! Но имам много фиброза и няколко кисти.

# 76
Мадам тиква, на 10ти ми е прегледа.
Точният резултат от мамографа беше " фиброзна аденоза, начално изразена. Нормални лимфни възли "
С малки гърди съм, като едната винаги ми е била малко по-голяма (дясната и точно тя ме боли)...
Стискайте ми палци Hug

# 77
  • София
Интересувам се дали все пак някоя от вас все пак е премахнала фиброаденом и по друг начин освен оперивно? Визирам масажи, билки, рициново масло или пък нещо друго знам ли. Ясно ми е, че не стават чудеса, но все пак съм длъжна да попитам.
Също така виждам, че след операция почти винаги има рецидиви, което силно ме притеснява.
Има ли оперирали се при д-р Гаврилов и доволни сте?

# 78
Не знам дали ще е полезно, но имах киста в едната гърда, която се стопи почти изцяло с билките, които пиех за миома - от Билкова аптека на "Поп Богомил", но ги поръчах онлайн. Мисля че имат и по-целенасочени за гърди билки. Аз исках да попитам дали някой посещава доктор Гаврилова за профилактика и дали може да бъде надеждна профилактиката при нея?
Интересувам се дали все пак някоя от вас все пак е премахнала фиброаденом и по друг начин освен оперивно? Визирам масажи, билки, рициново масло или пък нещо друго знам ли. Ясно ми е, че не стават чудеса, но все пак съм длъжна да попитам.
Също така виждам, че след операция почти винаги има рецидиви, което силно ме притеснява.

# 79

Здравейте,
Не- няма алтернативен начин за премахване. Киста- да, но фиброаденом- не. Не прави рецидиви, по- скоро ако има склонност излизат други, нови. Веднъж премахнат- не се образува на същото място.
Аз съм оперирана от проф Гаврилов. Доволна съм много, но това беше преди почти 20 години. Към днешна дата- не мога да кажа.
Не ми е излизал нов, но имам киста, която уви отдавна не съм следила:(.

# 80
Благодаря Ви момичета! Прегледа ме мамолог - нормално е едната гърда да ме боли повече, нормално е да е по-голяма от другата. На ехографа няма абсолютно нищо - чисти са гърдите. Пожелавам ви здраве и всичко най-хубаво!

# 81
Благодаря Ви момичета! Прегледа ме мамолог - нормално е едната гърда да ме боли повече, нормално е да е по-голяма от другата. На ехографа няма абсолютно нищо - чисти са гърдите. Пожелавам ви здраве и всичко най-хубаво!
Здравей,  как точно те боли гърдата? Защото мен от поне две седмици ме боли едната гърда като ,че ли е нещо мускулно, защото е при някои движения на ръката а в тази гърда имам само кисти и правен ехограф края на декември.

# 82
При мен ме болят много неща (не само гърдата) и предполагам се отключва от стрес и тревожност. Попринцип ме боли на различни места, даже към мишницата. Болката е бодежи, тъпа или при натиск. След овулация май се засилва. Било нормално, в едната гърда имам повече мастна тъкан.

# 83
Здравейте. След операция ня 3 предполагаеми ФА, хистологията излезе като 2  бенигнени филоидни тумора и 1 ФА. Чета, че това са рядък вид тумори, някой запознат ли е? Не мога да намеря никаква информация във форума.

# 84
  • Букурещ
Здравейте. След операция ня 3 предполагаеми ФА, хистологията излезе като 2  бенигнени филоидни тумора и 1 ФА. Чета, че това са рядък вид тумори, някой запознат ли е? Не мога да намеря никаква информация във форума.

Нали пише бенингнени?!? Не търсете повече!

# 85

Нали пише бенингнени?!? Не търсете повече!
Да и аз се старая да не го мисля, но с оглед на това че съм само на 26 години ми е притеснено. Исках и да питам дали е нормално след операцията да се усеща като твърдо и уплътнено мястото, където е било образуванието?

# 86
  • Anywhere
Нормално е да усещате уплътнения там.

# 87
Здравейте. Имам нужда от съвет, тъй като най-рано след месец и половина ще мога да отида на лекар /не съм в България/.
Моята ситуация е следната: на 35 г съм, средата на декември 2024 /тоест преди 3 месеца/ бях на първи ехограф на гърди. Бяха установени само малки кисти и нищо сериозно, докторът ме изпрати по живо и здраво. Около 20ти февруари ми се появи топче в долната част на гърдата /подзърното/ - напипах го след като цял ден ме срязваше гърдата от болка. Редовно си опипвам гърди подмишници и тн, за първи път ми се случва и сякаш се появи за един ден. Топчето се появи 1 седмица след цикъл и 5 дни след дълъг полет и смяна на климата от български към тропически /съответно и стрес за тялото/. Успокоих се в началото, тъй като съм имала много скоро преглед, а и ракът уж не боли, а мен него ден доста ме сряза гърдата.  Но вече и месец си седи /вече без болка/. Може ли съвети, някой сблъсквал ли се е с нещо подобно. Някакви компреси/добавки/билки помагат ли? Аз и тях чак след месец ще мога да си добавя, но приемам съвети. Също фиброаденомът такава симптоматика ли има? Благодаря!

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:47 от MaryPop

# 88
Здравейте. Имам нужда от съвет, тъй като най-рано след месец и половина ще мога да отида на лекар /не съм в България/.
Моята ситуация е следната: на 35 г съм, средата на декември 2024 /тоест преди 3 месеца/ бях на първи ехограф на гърди. Бяха установени само малки кисти и нищо сериозно, докторът ме изпрати по живо и здраво. Около 20ти февруари ми се появи топче в долната част на гърдата /подзърното/ - напипах го след като цял ден ме срязваше гърдата от болка. Редовно си опипвам гърди подмишници и тн, за първи път ми се случва и сякаш се появи за един ден. Топчето се появи 1 седмица след цикъл и 5 дни след дълъг полет и смяна на климата от български към тропически /съответно и стрес за тялото/. Успокоих се в началото, тъй като съм имала много скоро преглед, а и ракът уж не боли, а мен него ден доста ме сряза гърдата.  Но вече и месец си седи /вече без болка/. Може ли съвети, някой сблъсквал ли се е с нещо подобно. Някакви компреси/добавки/билки помагат ли? Аз и тях чак след месец ще мога да си добавя, но приемам съвети. Също фиброаденомът такава симптоматика ли има? Благодаря!
Едва ли е нещо принеснително, но нека да не вярваме на тези глупости, че рак не боли, защото майка ми имаше рак на гърдата и я болеше. За толкова малък период еизлязло едва ли е нещо лошо. Предполагам има частни лекари където сте  защото аз също съм чужбина и решение винаги има.

# 89
MaryPop , възможно е да е възпалена киста. Аз също съм с кистозни гърди и преди 2 години ми се беше възпалила и пораснала една от тях на същото място - точно под зърното. Случайно напипах бучката под душа. Отначало не ме болеше, но за няколко седмици порасна още и все да ме боли. Даже гърдата ми се беше зачервила.  При преглед на ехограф и хирург, се установи, че е киста с размери 5/4 см. Уточнявам см., а не мм. Хирургът ми я пунктира (нищо страшно) и източи около 100 мг. течност. Прати ме за хистологичен анализ. Всичко беше ОК. След 2 седмици кистата пак набра и се наложи пак да я източват чрез пункция. От тогава съм нямала проблем. Следя редовно.
Хирургът ми препоръча да се мажа с  Прогестогел, за облекчаване на болките, заради кистите.
Вярвам, че при теб всичко ще е наред! Изчакай си спокойно часа на прегледа. Пиши какво се е оказало, ако желаеш.

Общи условия

Активация на акаунт