Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 89

• 27 745
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Е всъщност плоча на втори етаж би следвало да се изолира по-лесно. Долу кой живее? Там изолирано ли е? Отопляват ли се?
Иначе аз в температурата между ламинат и дърво не бих казала, че виждам кой знае каква, много повече зависи от температурата в къщата и вида отопление, отколкото от материала.
Вариант да си сложите подово мислели ли сте?
Паркета не е ли по правилно да се реди плаващо, а не да се лепи? Иначе и двете реагират на влажност и температура.

# 496
Под нас никой не живее, празно е, но е изолирана къщата. Топлим се с климатици. Трябва да взема един термометър, за да кажа конкретно с цифри, но е топло Сега дори без да съм включила климатика, само от слънцето , но пода с паркет без пантофи е студен .Сега един познат си прави нов апартамент с каменна вата н тавана и после гипсокартон. Това е новост за която сега  научавам, правели се с цел да се изолира шум и топлото.  Защо подово отопление четох, че трябва да е с теракот, защото дървото е изолатор.

# 497
Здравейте отново и за много години!
Извинявам се, че нахлувам в темата отново с въпрос, но стигнахме до избор на диван и зациклих....
Търся препоръки за качествени и не ужасно скъпи дивани... Искаме П-образен диван (може и да търся еднорог, незнам Joy)
Какво мислите за мебелите в Айко? Бяхме и в Дантес... В айко, диван който покрива изискванията откъм големина е на цена около 2600 лв, в Дантес, пак българско производство същата големина идва към 4600... Та чуденката ми е дали качеството е едно и също или ще има резон да дадем около 5к за диван? С 3 деца сме и котка, което също е от значение както за качеството на дивана, така и за качеството на дамаската... Моля за насоки и мнения Hands Pray

# 498
  • София
Разликата е минимална между гранитогрес, подходящ ламинат с пододяща подложка и винил... При естествен паркет може и да има малко повече загуби, но пак има и съвместими с подово. Вече трябва да се види конструктивно ще издържи ли плочата тежестта, въпреки, че имало алуминиеви подложки, които спестяват тежката замазка.
Да, аз за това те питах, че долу ако е ваш етаж или роднини може да направят гипсокартон с каменна вата таван, ако няма да им смъкне безобразно нивото, вие отгоре с още малко изолация и ще се изолирате, но ако долу почне да се топли се изолирате и от топлината, която би дошла. Така или иначе без подово, няма какво да стопли един под зимата, което донякъде се решава с килими. Така или иначе и подовото далеч не значи горещ под, просто не е леден, аз пак не ходя зимата по чорапи.

За диваните - Икеа?

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:41 от Angel_Dust

# 499
Искам да попитам за ламинат 8 мм, колко мм трябва да е подложката  - XPS подложка 3 мм или 5 мм.

# 500
  • София
Най-тънката, която намериш, с дупки. Ако е за подово. Ако не, по-дебелката, а има и ламинати с вградена подложка. Ние с подово сме с такава https://mr-bricolage.bg/podlozhka-xps-mm-m-thermo-aquastop/p/1001723 имаме 8и 6мм ламинати

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:21 от Angel_Dust

# 501
Искам да попитам за ламинат 8 мм, колко мм трябва да е подложката  - XPS подложка 3 мм или 5 мм.
Ако отдолу няма подово може и 8 мм, избира се според нивата на помещенията, с които граничи това с ламината.Целта е да няма "стъпала" и да идват на едно ниво или с минимална разлика.

sunrise_67, подов климатик е част от решението, защото топлината се качва нагоре, а краката са Ви студени. Вие предполагам сте със стенни климатици и затова страдате.

# 502
Сега един познат си прави нов апартамент с каменна вата н тавана и после гипсокартон. Това е новост за която сега  научавам, правели се с цел да се изолира шум и топлото.
не е чак новост

Скрит текст:
каменната вата и другите видове минерална вата,  са преминали през периоди на спор, относно потенциалните им вреди за здравето
тези опасения са свързани предимно с канцерогенност на материалите и начина на производство
през определени периоди, в различни страни е имало ограничения или препоръки, срещу употребата на минерална вата в строителството
въпреки това, модерната каменна и стъклена вата, вече не се класифицират като канцерогенни за хората-  изследване направено "по поръчка" на производители като Knauf и други големи компании в индустрията, стига до заключение, че  са  безопасни за използване като изолационни материали, в резултат на което Международната агенция за изследване на рака (IARC), която е част от Световната здравна организация (СЗО), преоценчва материалите през 2002 г., като премахва съвременната минерална вата от списъка с канцерогенни вещества

моето мнение е, че докато е възможно индустриални играчи като Knauf да финансират изследвания, минерална/ каменна вата, ако мога , бих ги избегнала

аз съм сложила Акустична текстилна постелка , Акустична изолация за подове и стени с подобни, не идеални но подобни свойства, но напълно биоразградима , и неканцерогенна

чат gpt помагa за данните:

# 503
Благодаря за съветите, да след като се отказах от отопление с термопомпа и подово , се насочих към подовите климатици, и след време  ако пак ми е студено да ползвам пелетна камина за две - три стаи. Утре ще проверя с термометър топлината тук където живея в момента, в югоизточна България съм още не съм включила климатика в16:45. Просто искам да направя всичко ,което може да изолира и да се държи топлината. За каменната вата и на мен ми стана чудно, че за вътре я използват , сега гледах клипчета отдавна е ,явно аз сега научавам. А за външна изолация пак познат ми каза,че в София само това се ползвали , не знам дали е вярно , при нас слагат стиропора по строежите виждам това .

# 504
  • София
Не знам с тези климатици ако не правите 28градуса в помещенията, надали има от какво пода да се затопля. Което не значи общ студ, просто не се ходи бос. При майка ми с центално парно и паркет, в блок, с живущи и отопляващи се от вс страни също не мога зимата да шляпам боса... В апартамента ни с радиатори на ток, също... Да, в апартаментите помещенията с плочки са още по-студени на под, но дървото топло не е. Те не случайно килимите съществуват в интериора, не само за красота.
коркът също е материал, който можеш да обмислиш, почети повече, дали за подложка дали за настилка, но е с много добри изолиращи свойства и е естествен материал, ако не харесваш ламинати.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:59 от Angel_Dust

# 505
Да права сте , Angel_Dust, харесвам ламинат и паркет. Да явно не е за бос и навсякъде е така, сега говорих с позната с вътрешен топъл апартамент и паркет и у тях е така. Просто ще подсиля мерките за затопляне и дебели килими за зимата , тя е и кратка. Благодаря ви много.

# 506
Благодаря !Това за фибран под плочата за първия етаж, ами за втори етаж какво може да се измисли? Сега живея на втори жилищен етаж с паркет отопление с климатици и пода не е особено топъл.

Коркова настилка. Но тя просто няма да се усеща студена на допир, което не е малко, но иначе винаги си трябва изолация.
Фибранът е много плътен и не поддава, ако над него има друга настилка.

# 507
Благодаря за съветите, да след като се отказах от отопление с термопомпа и подово , се насочих към подовите климатици, и след време  ако пак ми е студено да ползвам пелетна камина за две - три стаи. Утре ще проверя с термометър топлината тук където живея в момента, в югоизточна България съм още не съм включила климатика в16:45. Просто искам да направя всичко ,което може да изолира и да се държи топлината. За каменната вата и на мен ми стана чудно, че за вътре я използват , сега гледах клипчета отдавна е ,явно аз сега научавам. А за външна изолация пак познат ми каза,че в София само това се ползвали , не знам дали е вярно , при нас слагат стиропора по строежите виждам това .
Термо помпа и подово, няма такъв благодат.
Само първо добра изолация и дограма и после другите неща.
Отворен апартамент, в смисъл отворено пространство и вратите не затваряме. Приятно топъл през деня. Помпата се включва в 10.30 вечерта и работи до 5.30 сутринта

# 508
  • София
Ние помпата не я спираме изобщо, тя си се включва и изключва когато реши, в смисъл при достигане на зададена Т на водата и/или при достигане желаната Т в стаите. Но да, с подово, поне за нас комфорта и топлината са несравними.

# 509
  • София
sunrise _67, ако решите да слагате по-сериозно изолация XPS на пода, само ще е в плюс, но това няма да доведе до усещане за топлина на ламината.
В апартамента преди години сложихме 50 ММ, като целта беше повече шумоизолация (проблемни съседи отдолу, постоянни среднощни купони). Е, шумът само се притъпи. Но ламинатът пак се усеща студен.
Разбира се върши и своята роля като изолация, долу вече доста години никой не живее, за да разчитаме някой да ни топли. Ние сме краен апартамент, имаме и вътрешна изолация на външните стени, топлим се с два климатика и никога не сме имали зимна сметка повече от 90-110 лв.

Общи условия

Активация на акаунт