За и против небоядисаната прошарена коса

• 8 209
  • 190
  •   1
Отговори
Здравейте! На 65+ съм, боядисвам си косата (с боя – брюнетка; в естествен вид – „дама каро“ със зелени очи и някога светлокафява коса), но напоследък имам силното желание да си оставя косата естествена, силно прошарена е, но не съвсем побеляла. Дори не знам защо толкова ми се иска да си оставя косата небоядисана, интуитивно е. Отделен е въпросът как ще се издържи израстването и отпадането на боядисаната коса (може би с перука). Не знам дали така няма сама да саботирам себе си като външен вид и дали повече грижи за кожата на лицето, лекия грим, фигурата и дрехите ще компенсират прехода към естествения вид на косата ми. Прическата ми е на черта с бретон, средно дълга коса. Силно се колебая, което означава, че засега няма да го предприема, но желанието и въпросът остават. През повечето време от месеца се налага да се гледам с нееднаква коса - с порасналите корени, което ми създава неприятни емоции; боядисвам се през 20 дни, но само за около седмица косата е напълно боядисана,  после порастват корените и се чувствам зле, като се погледна, а и това твърде много фокусира вниманието ми върху косата, може би за сметка на други козметични грижи. Пробвала съм с други цветове, но при тъмнокафява боя 4.0 разликата между боядисана и новоизраснала коса е най-малка и поносима. Моля за мнения за и против естествено прошарената или боядисаната коса в третата възраст.

# 1
  • Down south
Твърдо "НЕ" за сива/избеляла коса.
Хубав цвят, красива  прическа и бяла усмивка, правят една дама да изглежда стилна и изискана. В огледалото и очите на околните.

Съпругата на баща ми е мой чудесен пример.
Винаги поддържана.

# 2
Аз много харесвам естествено побеляваща коса. Харесва ми човек да остарява естествено, красиво и достойно,  Хелън Мирън ми е любимка.
Имай предвид, че косата ще е много по светла като фон на лицето ти от сегашното кестеняво. Помисли дали ще ти подчертава цвета на лицето, или ще "избледнееш" и ще трябва да добавяш цвят с нещо друго - грим, дрехи.
За периода на израстване е най-красиво да я подстрижеш късо, стига да ти отива. Избираш си някоя мега мадамска и изпипана прическа, с нея ще грейнеш.

# 3
В съвременния изискващ свят не е приемливо жена да си запустне косата.
По скоро се консултирайте със добър колорист, сменете цвета, да е лесен за поддръжка. Не мисля че с ествесвени сиви коси, ще имате самочувствие. А то е важно за дама а 65.

# 4
За себе си не бих се оставила с небоядисана коса, стига да нямам алергия. На 20 дни обаче е много често. Моя близка мина постепенно към русите тонове се боядисва много по рядко.

# 5
Ако аз стигна 65+, мисля че бих си оставила косата естествена. Би ми било страшно досадно да се занимавам с бои, на мен дори на 20 дни ми се вижда доста нарядко. За да е хубава косата и с равен цвят трябва да се боядисва буквално всяка седмица. На 65-70 години аз лично не бих си го причинявала.
Може да отидете при колорист да ви свали натрупаната боя и да ви боядиса в сивата гама. Така ще избегнете прехода от тъмна до сива коса. Това ми се струва най-добрия вариант. Аз не бих се подстригвала драстично, къса коса не ми отива и не харесвам по принцип.
Ако не ви допадне новият цвят или ви омръзне да ходите със сива коса, винаги може да я боядисате отново.

# 6
За мен също твърдо не. Всеки човек трябва да се поддържа постоянно, независимо от възрастта, във всеки аспект. Баба ми се боядисваше и над 80 г.

# 7
  • Пловдив
Защо не опиташ и да видиш?

# 8
Пробвай, за да прецениш най-добре. Но имай предвид, че хубаво изглеждащите прошарени коси, които често се виждат на популярни личности, всъщност са доста поддържани включително тонирани. При много хора побеляването/прошарената коса не е просто наличие на бели/сиви коси, а често има разни жълтеникави нюанси, които не изглеждат точно уау.

Най-добре е да посетиш добър фризьор/колорист и да обсъдите грижа за косата в периода на израсване. Има препарати, с които може да се подпомогне падането на настоящата боя, да се намали малко дължината, да се предложи подходяща козметика - има шампоани и балсами за сиви коси.
Майка ми преди време имаше подобна идея и като видя колко поддръжка реално изисква една добре изглеждаща прошарена коса, реши че ще продължи с боята. Успех на теб!

# 9
А защо не помислиш за изсветляване на косата? Някакво пепеляво русо или друг нюанс?
Щом и очите ти са светли, сигурно ще ти отива. Така и прорасналите корени няма много да личат, а и лицето ще се освежи. Намаляване на дължината също може да те подмлади.
Изобщо, дълги и тъмни коси не са особено подходящи за жени на възраст – състаряват допълнително.

# 10
А защо не опиташ да използваш маска за коса с пигмент?
На пазара има толкова голям избор. Един път седмично. Така хем ще подхранваш косата, хем няма да имаш ангажимент при фризьор.
Не харесвам прошарена коса на жена, състарява допълнително. Виж, при мъжете има някакъв чар, но при жените...

# 11
  • Melmak
На мен не ми харесва. Разбира се, с вашата коса можете да правите каквото искате.

Но сивото често пъти е добре тонирано и поддържано при известните. Не е просто посивяла коса. Важно е и какъв е изходния материал, тоест дали самата коса посребрява, или има други топли (жълти, оранжеви) оттенъци.

Подкрепям идеята за колорист, който знае какво прави. Много дами избират по-леки нюанси, по-светли цветове, правят се разни преливания в корена, за да изглежда добре.

Важен е и подтона на кожата, не на всеки ще стои сребристо или сиво, дори да е направено добре. Аз съм с червеникава кожа, доста розов подтон и много цветове просто не ми пасват на цвета на лицето.

# 12
Като съвет от фризьор знам, че щом косата се боядисва е препоръчително да е един тон по-светла от естествения цвят.
Също мисля, че колкото по напреднала възрастта - толкова по-къса трябва да е косата и светъл цвета (в рамките на естествено изглеждаща).
Не харесвам боядисаните сиви коси, но това е въпрос на вкус.
Добър фризьор, не само колорист може да направи чудеса за външния вид.
Успех!

# 13
  • Пловдив
Аз не знам, посивяла коса може би е наистина добре да е къса и оформена, но като че ли не съм съгласна, че генерално на възрастните жени им подхожда къса коса, дори ако е боядисана. Виждала съм дори посивяло каре, което стои добре. Дългата коса в много случаи добавя женственост.

Наскоро пътувах в градския транспорт с една много приказлива жена на 68 (тя каза), която ми сочеше едно "момиче" в същия автобус - било и съученичка, ама изглеждало по-младо в лицето. Въпросното момиче никак не беше младо точно в лицето, но наистина създаваше впечатление за по-млада възраст, дължащо се според мен на стегната фигура, лице също слабо и къса, младежки подстригана прошарена коса. На моята събеседничка също беше прошарена, малко повече дори, но по-старомодно някак оформена.
Та зависи, според мен пробваш и ако и както се харесаш. Косата нали расте и подлежи на ново боядисване.

# 14
Аз съм твърдо против къса коса само заради възрастта. Писнало ми е да гледам жени, които като минат 50 и отиват да ги острижат едно хубаво. Коса до кръста също е нелепо, но около раменете или каре е напълно подходящо. Важно е в крайна сметка да има редовна поддръжка - това винаги си личи.

Общи условия

Активация на акаунт