За и против небоядисаната прошарена коса

• 8 213
  • 190
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив
Ма не трябва да се боядисвате, бе, защо решавате, че трябвало било и обществото ви било виновно... За сравнение - според някои трябва да се ходи с "оформена" прическа, и вероятно тия някои са горе-долу същия дял като смятащите, че "трябва" да се боядисваш, за да изглеждаш добре. Не мога да преценя какъв дял, но и няма значение. Лично аз нито къдря, нито суша в разни форми, нито правя каквито и да било специални прически, на фризьор не ходя за друго освен подстригване, и то ако не се орежа сама надве-натри, нито пък боядисвам (имам няколко бели косъма, за по-нататък не знам как и дали ще ги боря, не го мисля), ходя, както съм станала от леглото или излязла от банята, само с малко гребен, малко, и един ластик. И пак съм на същата страна като Нарциса в спора, познай защо. Защото не е въпросът дали трябва, или не трябва, ами е ние, превъзхождащите ви, срещу вас, простите. Поне такова усещане остава.

Двойният стандарт по отношение на мъжете е само по отношение на привлекателността и е свързан с предпочитанията на всеки пол за външността и качествата на другия пол, а те са в много голяма степен биологично обусловени, сори. И мен не ме кефи, но това е положението. Не е виновно патриархалното общество, колкото и да го напъват да стане виновно. Никой не дискриминира жена извън оценката за чисто женската и привлекателност, понеже има прическата на Кристин Лагард, да речем. Просто част от хората ще я оценят като по-малко привлекателна и това е обусловено много повече биологично, отколкото социално.

А и доколкото е социално - поддържана, неподдържана, не знам каква, - пак смисълът да се чукат по канчето като изостанали тирани усещащите го по тоя начин е никакъв. Преди сто и толкова години, като са се сменяли модите от навити на главата на кок плитки тип Райна Княгиня към късо каре, примерно, сигурно и тогава са чукали по канчетата привържениците на старата мода като ретрогради, и кво - нищо, модите се менят, не са станали по-малко преходни от това.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 20:59 от Магдена

# 136
Аз пък сега научавам, че в цялата тема спорът бил лично с мен и конкретно с моето неразбиране. А съм тръгнала да обяснявам мащабни абстрактни глупости като кво е туй нещо личен вкус и право да имаме такъв.

# 137
  • София
От цялата тема си извадих изводи, понеже бях от колебаещите се, че ще продължавам да се боядисвам активно поне още 20 години, пък после ще го мисля.

# 138
Аз от целия спор реших, че искам да си остана част от стадото и да си ходя с боядисано руно.

# 139
  • София
На някои много им отива да са с побелелите коси. На други им стои уморено, изхабено и занемарено.
И все пак - въпрос на лично желание е. Аз не бих си позволила да давам съвет за или против на друг човек. За себе си съм за редовното боядисване и запазването на цветовете в живота Simple Smile

# 140
  • София
Хайде, че от мен почна спора Simple Smile

През цялото време говоря за моя конкретен случай, моите лични разбирания, моето лично усещане за хубаво и грозно.
И 20 посивели да ми извадите - хубаво, но аз самата себе си не възприемам така. Принцесата, според мен, е пипана от фризьор и по мое мнение не е особено естествена, а има тук таме някое кичурче, за да стои косата така. И да, аз не съм принцеса, нямам стилисти и лични коафьори, които да се грижат да не плаша хората, с които ми се налага да работя.
Както казах, има огромно значение какво работи човек - на мен ми се налага да се срещам с много хора, от всякакви националности и трябва да вдъхвам доверие и усещане за стабилност и просперитет. В този случай, ако се появя с неподдържан по общоприетите критерии външен вид, то аз няма да мога да бъда добре приета. Поговорката от едно време - по дрехите посрещат, по ума изпращат, в съвремието ни директно означава, че по цялостната външност посрещат. И да, аз не съм артист, каквито много от вас показаха. В артистичните среди различното се приема по-добре, в консервативния бизнес - неподдържана дама бизнес партньор се приема по-различно. Това е базирано на моите лични наблюдения, а и чисто психологически - в бизнеса подсъзнателно се търси успешния бизнес партньор, а прошарената коса не спомага за такова приемане, поне при жените. Казаното се базира само и единствено на моя личен опит.
Като вадите като примери писателки, артистки, принцеси и други светски личности, не забравяйте, че част от тяхното позициониране е борби с някакви каузи. Аз с каузи не се занимавам, аз работя за печалбата на фирмата и съм длъжна за себе си да се съобразя с общоприетото. Имайте предвид, че посивелите коси доооста често са част от ПР акции, а не защото вярват в естественото. Често това е опит за рушене на стереотипи, в името на постигането на някакви други цели, пък нека ние да си вярваме, как те самите искат да са естествени. Когато си публична личност, няма искам - не искам, ПР и стилисти се грижат за посланието, което една такава външност носи със себе си.
Иначе - всеки за себе си може да избира какво да прави. Никой от обикновените хора, към които причислявам и себе си, не е опрял на никого пистолет в челото - боядисва ли се или не. Който иска - да си ходи побелял, посивял и както се харесва, така че да е в мир със себе си. А аз ще си продължа да се боядисвам, независимо от модите, защото аз така се харесвам. Simple Smile

# 141
Слънчезара,
не знаех, че е започнал от Вас, но аргументите са напълно валидни и разумни - разбира се, че професията и начинът на живот имат значение.
Същите принципи могат да се приложат към татуировки, дрескод, бижута, грим и т.н. елементи от външността, което също е несправедливо и неравнопоставено, но в крайна сметка професията е и въпрос на избор.

И тъй като в случая говорим за себе си - да, идвам от артистичния сектор и съм благодарна за възможността да се нося според собствените си разбирания за красиво и удобно, а не според тези на шефа или клиента. Като се наложи, и към косата ще го приложим Simple Smile

Това обаче все пак малко измества разговора: кога говорим за естетика, кога за предпочитания и кога - за необходимост.

# 142
Може би има тенове на лицето, които не биха изглеждали фрапиращо с посивяла коса. И ако всичко останало му е наред лицето и е изпънато и гладко като слънце, да кажем, че няма да е некъв ужас да си със сива коса. Но побеляло в комбинация със кожа с маслинов оттенък, бръчки и тъмни кръгове под очите ( щото нали айде като сме натурални, не би било редно и тях да прикриваме), дава хм...доста октровено послание за възрастта и амортизацията, което малко жени, колкото и да ги влече натюрът,  обичат да е тоолкова очебийно.

# 143
И пак опряхме до това да излъжеш огледалото, че си на 30 и нямаш тежка "амортизация" (извинявай, ма това е грозен сексистки евфемизъм).

А какви лелки има на 30!
Вярно, във форума всички сме от принцеси нагоре и младеем с едно-две десетилетия, но фактът е, че ги има. Не са малко. Пък на 40...

# 144
Не съм посочвала възраст.
Но ако имаш бръчки и жълто-кафяв тен с кръгове под очите, кусур ти са и бели косъми ( с мъжете е същото - само дето те поне като се подстрижат 1-ви номер, не е толкова фрапантно като дълговласи бели кичури), че огледалото съвсем да се гътне от честност и откровеност.
Аз не знам дали младея, но на моята кожа по би вървяло от онова боядисаното тонирано сиво. Като стана на 80, ако имам още коса за боядисване, ще се боядисам така.

# 145
Нямам бръчки и кръгове. Тенът ми е светъл. Позволяваш ли ми бели кичури?

# 146
Нямам бръчки и кръгове. Тенът ми е светъл. Позволяваш ли ми бели кичури?
Хайде, от мен да мине, да.
Майтапя се. Всеки да прави каквото си иска.
И все пак, има едни леко тониращи шампоани, които убиват жълтото. Може да се ползват, че да не изглежда зле посивялото.

# 147
Хаха, мерси. Не се борим за пълна "натуралност", добре е че има матиращи шампоани.
Принципен беше спорът Simple Smile

# 148
Параход, ако на близо 50 имаш няколко бели косъма, изобщо не ти е нужна тази дискусия. Аз преди над 10 години видях първия бял косъм и досега са малко.  Майка ми на 40 и няколко каза, че е забелязала първи бели няколко косъма, сега е на близо 70 и си е естествено кестенява с тук-таме бял косъм. Не се боядисва и честно казано няма нужда.
Не е сексизъм според мен и не е натиск, една хубава безsмонячнa боя прави косата лъскава и с по-хубава структура и от естествената. Защо да се отказвяме от това?

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 00:02 от marigold_

# 149
аз бих направила това - и като форма, и като цвят

Общи условия

Активация на акаунт