За и против небоядисаната прошарена коса

• 8 226
  • 190
  •   1
Отговори
# 75
Руса боя да покрие бяла коса ми се струва мисия невъзможна.
Русото трудно покрива побелели коси, независимо каква е боята. Затова се мажа на всеки 2 седмици. Винаги остава малко боя след корените и нацвъквам насам-натам. Поддържам косата повечето вързана, за да не личи много падането на боята от белите коси. Все внимавам да не изглеждам като избеляло платно.

# 76
В темата, съдя по постовете, пишат предимно млади жени, които са далеч от този проблем. Аз, като по-старичка, да им кажа:
Повечето жени по улиците и метрото в София са с боядисани коси, но това не означава, че изглеждат добре. Всъщност мнозинството... хич.
Ако една жена има стегната фигура, добра подвижност, здрава кожа, лъчезарно (а не сбръчкано от киселост и проблеми) лице, чиста и добре оформена коса, цветни и съчетани с фантазия дрехи - познай кой ще забележи има ли, няма ли бели косми. Точно никой.
Не за пръв път забелязвам, че в много случаи старателната външна "поддръжка" -  боядисване на коса, обилна употреба на декоративна козметика, маникюр, екстремна степен на обезкосмяване, се използва като смокинов лист за "неподдържаност" отвътре - недостатъчно сън, недостатъчно пиене на вода, преумора, лошо хранене, липса на движение.
Не я отхвърлям, просто другото е по-важно.

# 77
Аз забелязвам белите косми и неподържаните коси на всички жени, включително на тези, които тренират 5 пъти в седмицата и спят по 8 часа. Затова говорим, че грижата трябва да е комплексна и на всички нива и не мисля, че трябва да има противопоставане между здравословен начин на живот и боядисване/грим.

# 78
Няма противопоставяне.
Мои лични наблюдения са, че второто е значително по-разпространено от първото. Не е задължително да са масово верни.
Иначе откак чета темата, се заглеждам повече и видях превъзходни примери на жени с изцяло или частично побелели коси. Различна възраст, различна дължина. 2-3 даже ми се прииска да ги снимам за дискусията, но нямаше как. На никоя от тях не бих препоръчала боя.

# 79
Добре де, защо се правите, че не разбирате? Не става въпрос, че са грозни белите или посивелите коси, а неподдържаните – черна или тъмнокафява дълга коса с бели/прошарени и грозно прораснали корени.
По-горе дадох пример с една и съща жена с прорасналите корени и с вече тонирана сива коса. Наистина ли не намирате разлика?

# 80
Да, помня снимките, които даде като пример. Намираме разлика, намираме го и за дребнавост.

Да не говорим, че на 14-20 дни да се мацам с боя ми се вижда лудост някаква, в живота има къде по-интересни и полезни неща за правене.

# 81
В темата, съдя по постовете, пишат предимно млади жени, които са далеч от този проблем. Аз, като по-старичка, да им кажа:
Повечето жени по улиците и метрото в София са с боядисани коси, но това не означава, че изглеждат добре. Всъщност мнозинството... хич.
Ако една жена има стегната фигура, добра подвижност, здрава кожа, лъчезарно (а не сбръчкано от киселост и проблеми) лице, чиста и добре оформена коса, цветни и съчетани с фантазия дрехи - познай кой ще забележи има ли, няма ли бели косми. Точно никой.
Не за пръв път забелязвам, че в много случаи старателната външна "поддръжка" -  боядисване на коса, обилна употреба на декоративна козметика, маникюр, екстремна степен на обезкосмяване, се използва като смокинов лист за "неподдържаност" отвътре - недостатъчно сън, недостатъчно пиене на вода, преумора, лошо хранене, липса на движение.
Не я отхвърлям, просто другото е по-важно.
Желателно е да не изкривяваш темата. Не е приятно да говорим за круши, влизаш и пишеш за дюли и после - ама те са жълти, по темата е. Ми не, не е.

# 82
Напротив, ни най-малко не изкривявам темата. Даже теренни проучвания направих Simple Smile

# 83
Само дето темата не е как посивелите неподдържани жени са не по-зле от лошо поддържаните. Посивяла небоядисана лелка няма да изглежда по-хубава, защото някъде наоколо има лошо изрусена лелка. И двете изглеждат грозно. За лошо изрусената може да се пусна отделна тема.

# 84
Това, което виждам аз, е културно зададен въпрос от жена на 65+, която има някакви съвсем реални дилеми.
В дискусията отдолу 30-40-годишни й обясняват колко неподдържана, грозна и "запусТната" ще е, ако не се боядисва с евтина немска боя в банята на 14 дни. (Щото боядисване в салон, при добър колорист, си е цяло състояние, особено ако косата не е рядка и къса.)
Ми, не.

# 85
Жената доста културно също така обясни,  че предпочита да изглежда добре и ще продължи да се боядисва - туше на всякакви сравнения с другата зле изглеждаща част от населението, които явно не са дребнави, когато ти ги правиш.

# 86
Всеки е свободен да има свои критерии за “поддръжка” и доколко това включва боядисана коса и неналичието на нито един бял косъм или корен.

Но не е коректно, нито фактологично вярно, да приравняваме такъв вид поддръжка с грижа за здравето. Употребата на боя за коса е свързана със значително по-високи нива на токсични PFAS (т.нар. “вечни химикали”) в кръвта и кърмата, както и с доста сериозни болести и за жените, и за бебетата. Даже наскоро излезе едно голямо ново изследване по въпроса, най-голямото досега мисля (другите проблемни продукти са лак и гел за коса, лак и други продукти за нокти, гримове и парфюми).

Небременни и некърмещи жени са свободни да преценяват за себе си какви и колко продукти да ползват. Но не мисля, че е коректно като жени да поддържаме този наратив, че боядисана коса = грижа за здравето. Суета си е. За протокола, аз също се боядисвам, но го правя с ясното съзнание, че не е никак полезно, нито смятам по-смели от мен жени, които не робуват на този вид суета, за запуснати.

# 87
Имам чувството, че част от вас изобщо не четат коментарите, но държат да се противопоставят с нещо. Никой в темата не е казал, че боядисването е грижа за здравето.

# 88
  • София
Единственото, което на мен ми се набива в очите е възприемането на всички жени над 50 за възрастни под общ знаменател и край. Wink

# 89
Имам чувството, че част от вас изобщо не четат коментарите, но държат да се противопоставят с нещо. Никой в темата не е казал, че боядисването е грижа за здравето.

Имаше коментари, че не бива да се противопоставя на грижата за здравето и че е част от грижата за себе си. Не е баш така. Вредно си е. Може да е част от грижата за външния вид, но дотам.

Общи условия

Активация на акаунт