Мама и свекърва

• 8 353
  • 119
  •   1
Отговори
# 30
Аз ти съчувствам, защото и аз като млада имах много дълбока връзка с майка ми. Но такъв е животът, този мъж ти си го избрала и добре си знаела, че ще живееш надалеч. Майка ти няма как да се чувства добре в чужда къща за повече от 2- 3 дни. Може да отидеш с бебето да постоиш малко при майка си. И генерално трябва да решиш как да продължиш понататък.

# 31
Авторке, много ти съчувствах в предната тема и ти съчувствам и сега. Но драмата в много голяма степен сама си я правиш. Още на нероден Петко се беше закахърила как свекървата ще е облагоделствана да гледа внучето повече от майка ти. Все едно е някакво състезание и ще мериш на кантар до минута кой колко време му се радва на това дете. С тази настройка и златна да е свекърва ти, пак ще ревеш от бяс, че не е майка ти. Укроти я тази ревност кой ще е по по най. Опции имаш много, но да се тръшкаш и ревеш за мама ти е най-безполезната.

# 32
  • София
Здравейте! Преди 1 седмица ми се роди бебче. Ние с мъжа ми още живеем при родителите му. От както се роди бебето започнахме със свекърва ми да се дразним за всичко. Аз не искам тя да ми гледа детето, не искам помощ. Искам помощ само от майка ми, ама тя е на 600 км от тук. Всеки ден рева, че майка ми не е до мен, а тази. Сега след изписването мама дойде за 3, 4 дни и аз бях толкова спокойна, щеше да остава месец, ама като видя как се дразним и тя със свекървата и реши да си тръгне. Много ми е тежко, боли ме, че не е при мен
Маркираното трябва да се промени.
Отделно – защо чакаш баби да ви гледат детето? Бащата има две седмици отпуска след раждането, той е другият родител, не бабите.
И наистина минало му е времето на този рев по мама, детински е. Избрала да поемеш отговорност за създаването на собствено семейство като зрял човек, дръж се зряло.

# 33
Авторката е момиче без много опит в живота, поне такова впечатление ми направи в другата тема. Каза, че е студентка, запознали са се  в университета. Дали е завършила не си спомням.
Младите хора би трябвало да пътуват, в страната, в чужбина, да посещават курсове, да ходят на бригади, да видят свят както се казва, да натрупат опит, преди да вземат съдбоносно решение за партньор и дете. Да излязат от детската и да видят какво е да живееш в голям град, в малък град, на друг климат, какво значи да се справяш с текущите въпроси  в едно жилище, да знаеш разходите... за да си направят изводи къде и как е добре да направят такава генерална стъпка. Иначе става като това с авторката - мъчно й е за мама, защото явно не е излизала никога от детската, катапултира от един морски град като Варна в друг като Петрич, на другия край на България, където дори казваше, че говорят друг диалект.
Няма как да не й трудно.

Не видях в предната тема инициатива у нея за нещо - учене, работа, курсове, свой бизнес. Станала е снаха и това е.
Идеята за аптека някога си също не изясни как я вижда.

Сега, предвид че не е обмислила важни аспекти от живота предварително, налага й се бързо да порасне - повече уважение към хора, които са поели разходите й и живее в къщата им. Да наричаш някого "тази" е липса на възпитание (каквато и да е свекървата). И неблагодарност.

Започни оттам, авторке. Никой нищо не ти дължи в живота. Даже мама и тате. Каквото могат ще ти дадат, но трябва и да го заслужиш.
Майка ти добре е направила да си тръгне, защото проблемите си създала ти и само ти трябва да ги разрешиш.

# 34
Без да заяждам: какво очакваш? Ти си в дома и.
Проблема е че живеете с родителите му.
Не може ли да се изнесете ?

# 35
  • София
Проблемът е,че те никога няма да се изнесат. Най-много да им позволят да си построят нещо в същия двор. Тя пък няма да промени нищо, а само периодично ще реве във форума, колкото да ѝ олекне.

# 36
Може тя да е искала да се изнесат, но бащата на детето да не иска. За него не се коментира нищо. Реално той е абдикирал от всичките си задължение към жена си и детето си и ги е оставил да се разправят по женски със свекървата.

# 37
  • София
Проблемът е,че те никога няма да се изнесат. Най-много да им позволят да си построят нещо в същия двор. Тя пък няма да промени нищо, а само периодично ще реве във форума, колкото да ѝ олекне.

Аз също така мисля. Ще си стои с лай...а в стаята, ще се оплаква колко са гадни и смърдящи, някой от време на време може и да ѝ посъчувства и пак ще си кара по старому. И след 20-30 години като се обърне назад и каже "Гаден и смърдящ живот имах" няма и да ѝ хрумне, че е било възможно да не е така, ама... А може и да помъдрее и да го разбере, но е много вероятно изобщо да не си го признае. Пред себе си, не пред нас. На нас не ни пука!

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 14:42 от Светулчица

# 38
Може тя да е искала да се изнесат, но бащата на детето да не иска. За него не се коментира нищо. Реално той е абдикирал от всичките си задължение към жена си и детето си и ги е оставил да се разправят по женски със свекървата.

То в повечето случай е така: мъжа не прави нищо и жената и свекървата се драпат. Мъжа хитро си седи настрана…. Поне аз познавам 2 такива случай .

# 39
  • Варна
Айде да не избиваме пак, какви били мъжете по принцип. За този пък нищо не са ни казали, тъй че да си дъвчем темата.
Та, не мога да разбера, с кой акъл си е помислила авторката, че майка й може да седи повече от седмица в дома на свекърва й? Ми то си е още един гостенин в къщата за месец време. Извън това, нормално е да си гради бъдещето - дали изнасяне, дали напасване със свекър и свекърва, но трябва да си го направят угодно ДВАМАТА с мъжа.

# 40
  • София
Мъжът й ако е същият дечко - намерили са се. Да си живеят в детската и да се чудят кой да гледа бебето вместо тях.
А и като я вижда, че се е съгласила да живее при свекърите, защо да драпа…

# 41
Когато стана свекърва, никога няма да позволя да ми се доведе снаха в моя дом! Някоя да ми истерира и да ме нарича Тази или Онази!

# 42
Авторке, много ти съчувствах в предната тема и ти съчувствам и сега. Но драмата в много голяма степен сама си я правиш. Още на нероден Петко се беше закахърила как свекървата ще е облагоделствана да гледа внучето повече от майка ти. Все едно е някакво състезание и ще мериш на кантар до минута кой колко време му се радва на това дете. С тази настройка и златна да е свекърва ти, пак ще ревеш от бяс, че не е майка ти. Укроти я тази ревност кой ще е по по най. Опции имаш много, но да се тръшкаш и ревеш за мама ти е най-безполезната.

Да бе, то аз се напрегнах само, като си се представих на мястото на свекървата. То не стига битовизмите, дискомфортът, който неминуемо възниква при съжителство с хора, с които не си свикнал, не стига бебето, загубата на спокойствие, ами и снахата гледа изпод вежди и мери под лупа всяка дума, действие и жест, особено към внучето. А, и се държи пренебрежително към "тая", все едно е някаква случайно довлечена при нейното бебе, а не собственичката на дома.

# 43
  • София
Когато стана свекърва, никога няма да позволя да ми се доведе снаха в моя дом! Някоя да ми истерира и да ме нарича Тази или Онази!
Страшно нахално е това! Като не харесваш някой от домакините, прав ти път. Не ги обиждаш в дома им.

# 44
Аз по същността на темата ще се въздържа, че ще ме баннат.
Само искам да направя едно уточнение.
Авторката явно е започнала да понаучава диалекта в петричкия край.
В него район "тая" и "оная" се употребяват много и нямат така характерния за останалата час на България негативен привкус.
Свекърва ми е от онзи край и употребява "тая" и "оная" непрекъснато и съм свикнала. Не влага отрицателен смисъл. По същия начин и братовчедите, че и една колежка от същия край.

Общи условия

Активация на акаунт