Връщане от чужбина към България?

• 6 372
  • 195
  •   1
Отговори
# 75
Ами аз нямам нищо против някой да емигрира по неикономически причини.
Само казвам, че те отпадат, та всеки да си преценява и да си прави сам сметката. Защото съвети на едро, колкото искаш.

Да си организираш нова работа, къща, приятели някои може и да ги мързи или да ги е страх, че не могат.
Но има и други въпроси, дали е удачно, дали е оптимално, дали си струва, дали ще е по-хубав живота ти.
Ти и на Марс може да идеш да се заселиш, ама ако е само за да кажеш "Глейте ей са кво ше напрая", едва ли си струва.
Трябва човек добре да си даде сметка дали е добра идея да започва изобщо. А и като един път е отишъл някъде, добре е да си даде сметка дали пък не си струва да се върне.

Като емигрираш, винаги има един контингент оставащи в България, дето го удрят на чест "Ааа, и ти ще бягаш!"
Парадоксално, ама и в чужбина българският манталитет остава.
След ХХ винаги се намират доброжелатели, дето да кажат "Ааа, и ти ще бягаш (обратно в БГ)"
И кой решава кой е прав? Всеки си решава. А хорското мнение много често се оказва грешно.

# 76
дефакто, говорим за едно и също с теб Joy

# 77
Здравейте, група! Пред дилема съм:

От 15 години живея в чужбина, на място, което меко казано ненавиждам (и като култура, климатът е отвратителен, хората са вечно намусени). Останах тук, защото тук завърших университет, намерих си добра работа и нямах цели за бъдещето. Очаквах, че такива цели ще се изкристализират с времето, обаче това така и не се случи. В момента си мразя живота - монотонното ежедневие ме е превърнало в робот, който кара на автопилот на принципа "ден да мине, друг да дойде", без цел или посока. Безсмислено ми е, нямам към какво да се стремя. Никога не съм в настроение да прекарвам време с хора - предпочитам да прекарвам време сама, занимавайки се с хобитата си. Осъзнавам, че съм тук единствено заради заплатата.

Обмислям връщане в България, където при всяко прибиране се чувствам доста по-добре (но предполагам това е, защото съм там по 1-2 седмици на всяко прибиране, не стоя с месеци, за да ме удари културният шок). Единственият проблем, който виждам е, че в България не бих получавала и 1/3 от това, което взимам тук, а и цените на хранителните продукти са по-високи от тези тук.

Бих се радвала да чуя съветите ви, защото се опитвам да разбера в мен ли е проблемът (при който случай и на Марс да ида, пак ще мрънкам, че не ми харесва и че ми е безсмислен животът) или наистина мястото, на което съм, ме е смачкало и накарало да се чувствам по този начин.

Благодаря и хубав уикенд!

Възможно е където и идеш, заради подчертаното, навсякъде да не се чувстваш добре.
В Бг на мен лично ми се струва, че много ще ти натежи системата на здравеопазването. От това, което чета и чувам, от раждането си и правото на  безплатен педиатър за всяко дете, през ЛЛ и спешната помощ, ставаш еквилибрист и вървиш по тънкото въженце на стрес и плащане. Това не е качеството на живота, което би искала, предполагам. Ако си млада, здрава, не си се сблъсква с този аспект при деца, възрастни, а и за себе си, имай предвид и това.

Смисълът на живота не е непременно свързан с географско място/дом/пари за живеене, имоти, а е отвътре, в теб самата, но понякога един от тези аспекти може да е от първостепенно значение и докато не го решиш, няма да го намериш.

Ние няма как да знаем, не те познаваме, а и човек, дори когато познава себе си, пак може с течение на времето да се променят желанията му и възгледите, къде точно е неговото място.

# 78
  • Mediterraneo
Аз пък не смятам, че всички разходи в чужбина са по- високи от тези в Бг. Плащам 700 евро наем, мой приятел в София плаща 800, всички знаем за какви цени на наемите иде реч. Плащам 50 евро ток, майка ми е сама, 100 лв й е токът с климатик, а топли една стая. Кубик вода 6 лв! Трябва с точност да видя нашата, но 80 евро за 3 месеца сигурно плащате и в Бг. Горивата как са, 1.28 евро ми е дизелът, я да сметнем с минимална заплата колко литра нафта мога да купя в моята чужбина и в Бг.

# 79
аз не правя сравнения по " трънския курс",  единствено важно за мен е да се прави разлика между стандарт на живот и качество на живот
а, в крайна сметка,какво е  качество на живот, е различно за всеки
от моята си камбанария-
 уреденост, самостоятелност
възможност за планиране на дейности
"неспъване" на бизнеса, ясни данъчни засължения
изцяло електронни услуги на държавно ниво- да, разглезена съм, и не обичам да ходя до никаква институция, за нищо
и, не на последно място- достъп до здравеопазване
болна тема ми е напоследък, безплатното  бг здравеопазване за децата, и как не мога да се откажа от него Confused
не разбират някои сънародници, че само защото се нарича безплатно, не е задължително да е и задължително Wink

# 80
  • Mediterraneo
тъкмо си плащах водата. 4,50 евро ми излиза кубик вода с всички такси и таксички, начислени след цената му от 30 цента. В родния ми град кубик вода май мина 3 евро. Няма изобщо база за сравнение на цени.
За изцяло електронното обслужване- и аз съм силно разглезена. С един клик върша куп работа, имаме електронни подписи, които са безплатни, инсталирането им е за минута и са валидни 4 години( после се подновяват онлайн).

# 81
Аз пък не смятам, че всички разходи в чужбина са по- високи от тези в Бг. Плащам 700 евро наем, мой приятел в София плаща 800, всички знаем за какви цени на наемите иде реч. Плащам 50 евро ток, майка ми е сама, 100 лв й е токът с климатик, а топли една стая. Кубик вода 6 лв! Трябва с точност да видя нашата, но 80 евро за 3 месеца сигурно плащате и в Бг. Горивата как са, 1.28 евро ми е дизелът, я да сметнем с минимална заплата колко литра нафта мога да купя в моята чужбина и в Бг.

Моят наем е над три пъти по толкова в евро ... има чужбина и чужбина. Длъжна съм да го плащам, за да сме в добър квартал с децата и достатъчно жизнена площ в град, в който година търсиш да наемеш апт. В Италия всичко е евтино...но  чужбина не е само юг. В Германия буквално липсва лебенсраум, ще ме извинявате за гадния термин. От плюсовете, апартаментът ни е страхотен -- голям в новопостроена сграда само хипстъри, супер кухня, две бани и тн, подово отопление и всякакви чудесии, които аз в София нямам, но все пак. В Германия за 800 евро нищо не можеш да наемеш освен стаичка. Поне в добрите градове и квартали.

# 82
че то ни в Лисабон, ни наоколо, ще наемеш за 800
който иска в центъра, на голям уреден град, ще трябва да си плати за това
който не иска- плаща си за транспорта от по-далечни поселища

# 83
  • Mediterraneo
В центъра на нашето курортно село няма едностаен за под 1000 евро. Не искам да живея на центъра, живея в квартал насред нищото, тишина, спокойствие, по- евтин наем. Да, най- близкият магазин ми е на 3 км, но за 10 години съм свикнала. Предпочитам да си се прибера, да си паркирам пред входа, да си ползвам басейна, вместо с часове да обикалям да търся къде да спра, че и да плащам 3 пъти по- висок наем.

# 84
Тарталета, ами добре, ама ако трябва всеки ден 3 часа да комютваш за работа в задръствания, ще седиш в басейна насън Simple Smile)). Да не говорим тук при този климат, в който не съм виждала слънце от октомври, какъв басейн какви 5 лева.

# 85
  • Mediterraneo
Да, да, отчитам, че всички разстояния са ми на не повече от половин час път. До работа са ми 20 минути със скутера Simple Smile Ако има и някое задръстване лятото, сложи го половин час в посока. Не е като да не си заслужава.
Както и да е. София отдавна е напълно съизмерима с коя да е европейска столица( и по- голям град) откъм цени на наеми. Сега, друго е, ако имаш собствено жилище. Аз лично нямам нито тук, нито в Бг, така че наемът ми е едно от най- важните неща, по които да съдя заслужава ли си някакво връщане назад.
Здравеопазването в Бг е всичко друго, но не и безплатно. Бърз достъп до специалисти и аз имам, така или иначе и вБг се плаща този бърз достъп. Сигурна съм, че цените на първичните прегледи също могат да са съизмерими.

# 86
задръствания- ако си в центъра, да
аз работя , а децата учат на 30км от къщи- за 20мин съм стигнала
ако трябваше да живея в широк център, дори- 30-40мин не ми мърдаха за придвижване
собственото жилище е най-големия плюс , където и да е - дори да го имаш,  само като капитал

възрастната леля на ММ, вече пенсионерка в Испания, и тя това ми казва- не иска да се връща в Бг, защото в Испания всичко й е безплатно

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 13:17 от Mamagemelar

# 87
Съчувствам на тези, които се напъват с мечтата като се пенсионира да се върнат в България. Колко много ще бъдат разочаровани. Цените в България са високи, качеството ниско, здравеопазването платено. Мен ми е добре тук.

# 88
Еми да, ама животът е точно описаният от авторката- скучен, материално ориентиран, монотонен, лишен от нормална социализация, дълбок смисъл и вдъхновение. Ясно ми е, че в Италия не е така, там много би ми паснало и на мен, италианците са други хора, но в Германия буквално се губи подправката на живота.

# 89
идва ми наум една, съвсем не-оригинална моя, но много импонираща ми идея за самото съществуване
...
Ако животът ни изглежда скучен, монотонен или лишен от смисъл, това често е резултат от липсата на вътрешна ангажираност с нашия ум, сърце и душа. Външният свят е само огледало на вътрешния – ако човек не търси вдъхновение, развитие и смисъл в себе си, външната реалност трудно би ги предоставила сама. Ето защо, вместо да се опитваме да променим света около нас, можем да започнем с промяната вътре в нас.

Когато човек не се чувства свързан с другите, това често е резултат от липсата на връзка със себе си. Личната автентичност, която произтича от вътрешната яснота, привлича хора с подобни вибрации. Така дори социализацията започва отвътре.

Истинският проблем не е в живота, а в нашето отношение към него. Чрез осъзнато усилие за култивиране на вътрешния мир и изграждане на смисъл отвътре навън, можем да превърнем дори най-привидно сивото съществуване в пъстро и вдъхновяващо пътешествие. Животът никога не е „празен“; просто ние трябва да го изпълним с това, което искаме да видим в него.

Общи условия

Активация на акаунт