Новата смяна с коледна програма - набор 2005

• 42 229
  • 722
  •   1
Отговори
# 480
# 481
  • София
Честит празник, прекрасни момичета!

# 482
Честит празник! Бъдете здрави, щастливи и удовлетворени от живота! С прекрасни дами ме стрещна темата тук!
Ани, то пише , че стипендията е за успех над 4.00, но класират по низходящ ред от най-високия успех. Големият ми син с успех обикновено над 5,25 не се е класирал до сега.

# 483
Честит празник, момичета!
Най- сърдечни пожелания за здраве и късмет от мен!
С много обич да сте обградени! Flowers Rose

# 484
  • София
Честит 8 март! Да сме здрави, обичани и щастливи. Весел празник, момичета 🥂
Ани, и аз съм чувала същото, което е написала Ради. Заради ограничения бюджет взимат само тези с най - висок успех. Моят се гласи да взима, но едва ли ще го огрее.

# 485
Честит празник, дами! Да ви е цветно и смислено ежедневието!

# 486
  • Sofia
И аз си помислих, че ще е по низходящ ред, но пак ми се струва нисък тоя успех. По наше време сякаш не беше така. А дали е по факултети? Така или иначе е само за ДП, не ни касае, но ми стана любопитно. Защото успех над 5 при нас не е като над 5 във ФМИ например.

# 487
Това с успеха не е изненада на фона на цялостната картина на образованието у нас. С всяка следваща година изискванията се занижават, докато накрая всички са на едно ниско средно ниво, без много, много да мислят и разсъждават, без да знаят как да търсят информация да я пресяват и анализират. Но най- пагубното е като започнат да работят - ето затова всички се оплакват от калпава администрация у нас и от калпава съдебна система.... ноооо какво значение имат тези ми ти работи на фона на "Ергенът"", "Нещо си там в кухнята" и турски сериали...
И като се има предвид кой е председател  на НС в момента....

# 488
  • София
Ми, аз не съм забелязала изискванията да са се занижили от мое време. Поне в специалностите и унивеситетите, над които имам поглед. Правото е една от тях.

# 489
Драконче, вкъщи няма телевизия и нямам дори косвени лични впечатления от Киселова. Но знам, че дете на приятелка, което не учи право, ходи да я слуша. Била много цЕнен лектор (каквото и да значи това). По мое време само на Исак Паси лекциите бяха обект на широк интерес и се посещаваха от студенти, които не са от съответния курс. На мен пък ми се струва, че в професията идват по-подготвени деца, отколкото бяхме на времето ние (когато стартирахме). Ще кажеш - въпрос на лично ниво и гледна точка и ще се съглася, без да споря.

# 490
Ми, аз не съм забелязала изискванията да са се занижили от мое време. Поне в специалностите и унивеситетите, над които имам поглед. Правото е една от тях.

Аз влезнах Право в СУ с изпит по български и по история, за които съм се готвила доста сериозно. Дъщеря ми я приеха Право в СУ с матурата по БЕЛ х 3 - не си е давала зор много много.
По мое време изпитите бях устни и имаше доста колоквиуми в упражненията.
Сега само писмени изпити има; Това още го преценям дали е плюс- предвид факта че, у нас съдилищата много много не ги искат пледоариите, а да си метнеш там писмените бележки и по-бързичко...;
Половната читави преподаватели от преди 20 години вече ги няма.....
Сигурно има и други разлики - но не ми се замися;

Шарлот - Киселова познавам лично, много близко лично, затова си позволявам да коментирам;

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 08:58 от drakon4e

# 491
Добре, преподавателите ги няма, но учебниците им са достъпни (а ние четяхме в библиотеки). Има го и Петко Венедиков, и Таджер, иКръстьо Цончев, и Силновски, и  Яновски  дори (когото безкрайно ценях). Няма го сладкодумието им, но всичко с времето си. Баща ми разказваше колко колоритен е бил проф. Меворах. Всичко е в криза - не може ЮФ да не бъде засегнат.

Не трудното влизане е критерий, а цедката през време на обучението, но не както някои (сегашни герои) я разбират като необосновано късане на 3/4 от целия курс.

А за устните изпити съм съгласна, че точно за ЮФ трябва да имат превес. Преодолява се бариерата за публично говорене, което после е особено необходимо. Даже пледоариите да са съкратени (неизбежно при малкото зали, а много дела и нежелание на колеги да се концентрират около предмета на спора) общият профил не означава безусловно професия адвокат.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 09:12 от Шарлот

# 492
  • София
За занижени изисквания ли говорим или за начина на влизане? И аз съм влязла преди сто години с изпити по български и история и при страшна цедка на входа. Дъщеря ми също беше от последните с изпит, но не бих казала, че това е същественото.
Не е вярно, че изпитите сега са само писмени. Такива са основно първи-втори курс, но повечето от основните са устни. А писмените изпити хич не са по-лесни от устните. На устен, ако не се сетиш нещо, я ще ти зададат уточняващ въпрос, я нещо друго ще те пита. По търговско е на две части - решаване на казус писмено и после устна част. Още на казуса късат половината поток. Чела съм някои от тези казуси, някои са... да речем не на ниво студенти. Ако така беше по наше време, можеше и повече от половината да са скъсани, защото при нас нямаше никакво практическо обучение, сега поне се опитват. Дават им повече казуси на упражненията, има си ги и колоквиумите.
Преподавателите не са същите, но както каза Шарлот - учебниците им са наличн. А всички знаем, че ученето не става в аудиториите, а е самотен процес с учебниците.
А за изискванията... Аз не помня по наше време късане на 70-80% от випуска, дори и при "секирите". Да, сега влизат с ДЗИ, но с оценка близо до 6:00, която не се изкарва чак толкова лесно. В чужбина да не би да влизат много трудно? Та нека не говорим общи приказки на ангро за все по-занижени изисквания и плачевно ниво на българското образование.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 11:18 от sanaka

# 493
Да, на устен може да ти зададат въпроси за подсещане, но може да ти зададат и от останалия материал - с цел да се оплетеш, тъй като притеснението е по-голямо, което на писмения не може да се случи, затова като цяло писмения го имам за по-малко стресиращ. И да, и аз смятам от лични и преки наблюдения, че в първи и втори курс са съществено занижени изискванията с тези писмени изпити - за разлика от преди.

# 494
  • София
Е, те писмените повечето са тестове, които са върху целия материал. Не е като да си учил половината конспект и да имаш късмет да изтеглиш това, което знаеш. А затворените въпроси по тези тестове са от типа - пет верни отговора, от които трябва да избереш най-верния. Joy Не мисля, че писмените изпити са по-лесни от устните. Пък ако преминаването към писмени изпити, означава занижяване на изискванията, значи ги изравняваме с чуждите университети, където изпитите са масово писмени. Joy

Общи условия

Активация на акаунт