Новата смяна с коледна програма - набор 2005

• 42 224
  • 722
  •   1
Отговори
# 495
Не знам кое е чак толкова смешно, споделих какво мисля.
И аз имам предвид случаите, когато си минал целия конспект - и при писмен, и при устен изпит.

Самата Наталия Киселова, която се цитира често тук, е казвала, че е по-лесно минаването последните години, включително и по нейния предмет, в сравнение с преди години.

# 496
  • София
Аз сравнявам ученето на право в СУ през 90-те и сега. Не е по-лесно. Имам преки впечатления и изказванията на Наталия Киселова не са ми критерий. ММ пък може пак така пряко да сравни медицина през 80-те и сега в МУ София.

# 497
Аз също съм завършила тогава (1996), впечатленията ми също са преки - била съм член комисия за държавен изпит заедно с проф. Владо Петров и други преподаватели. Киселова беше посочена само като пример.
Моите наблюдения са, че последните години е по-леко.

# 498
Еее, Роси, Владо (лека му пръст) от кога  е покойник. На Санака дъщерята се дипломира съвсем скоро и наистина впечатленията й са от първа ръка.

# 499
  • София
Преди 10-тина години някъде почина.
И проф. Петров ги е пускал по-лесно на държавен изпит през 2010 примерно, отколкото през 90-те? А кой преподавател през 90-те е късал 70% от випуска на изпит? Всеки път.
И по наше време, както и сега, имаше преподаватели с високи изисквания, и такива, които пишеха слаб 4. Писмените изпити по някои, основно несъществени предмети, не означават занижяване на изискванията.

# 500
Еее, Роси, Владо (лека му пръст) от кога  е покойник. На Санака дъщерята се дипломира съвсем скоро и наистина впечатленията й са от първа ръка.
През 2017 г. почина, преподаваше до последно, аз останах с впечатление, че говорим за след 2010 г. Но добре, коя съм аз, за да казвам мнение, спирам.

Да, проф. Петров, когато го попитах ще пусне ли този студент, който имаше много пропуски, ми каза, че няма смисъл да къса, след като на изпита за съдии са се явили хора, които са много зле, а искат да стават съдии, каза, че е обезверен от нивото.

# 501
Хора, аз пък много си харесвам проф. Вълчев като юрст - просто прекрасен. Но така се случи, че покрай работота вече го познавам и като човек... и не ми е толкоз прекрасен.  Та мисъла ми е тук сме все големи и интелигенти хора - всеки споделя личните си впечатления и вярвания - не налага мнениие, не се стреми да проповядва и убеждава. Дето се вика - в спора се ражда истината. Но добронамерен спор).
А лично съм разочарована от образователната  система - защо занижиха обучениет в езиковите  - та вместо с С1, както по мое време сега излизат с В2?;  Нали поколенията трябав да са по-добри от нас; Защо смекчават изискванията за изпити и кандидатстване; Защо няма традиции у нас , а всяка година МОН все нещо ново експериментира върху децата ни?... незнам - но като се срещам и с млади некадърни служители в администрацията - лошо ми става...като чета съдебни решения - също, като чета решението на КС във връзка с изборите и пелтеченето на ЦИК....лошо ми става... Не са всички така - но масовката е - няма желание за мисъл и това си е; Па де да знам, може аз да съм крива;

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 20:53 от drakon4e

# 502
  • София
Те и сега излизат реално с С1/С2 /тези, които си учат де, не всички. То и преди беше така./, просто обявиха официално един минимум, който трябва да се покрие - В2. До преди това този минимум не беше официално обявен, но ДЗИ винаги е било на ниво В2.
А изискванията за прием в университет - просто стана като в чуждите университети. И там малко специалности са с приемен изпит - предимно инженерните специалности и медицина. Масово се приемат по диплома и мотивационно писмо.

# 503
Те реално повечето излизат и с С2. Но официално държавата си занижи критерии и съкрати часовете по езика в езиковити гимназии, за да изравни учениите  с останалите училища с изачуване засилено на език.  Но ако ти трябва документ - си. държиш С 1 и С 2 по съответния сертификат, не става с дипломата само.
Причината да се приема в специалност Право в СУ  с диплома е 2020 - ковида и забраната за струпване на хора - и в момента има разминаване в текстовете по закона за ВО и Наредбата за прием във Висшите училища как точно се кандидатства за Право  - не съм проверявала наскоро дали са оправили противоречието;

# 504
  • София
Как си е занижила държавата критериите? Кога е имало нормативно определено ниво С1 за завършване на ЕГ, че да е занижено? И кога език се е признавал само с дипломата?

# 505
Санака, привет - през 2015 година МОН намали  часовете по език в езиковите гемназии   с 30 %. И изобщо се обезмисли институцията "езикова гимназия";
Не съм си поставяла за цел да проследя причините за това и конкретните буквални промени - но ще взема да седна да се занимая с темата;

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 21:00 от drakon4e

# 506
  • София
Какви 30%? Няма такова нещо. Промяната беше 2016-та с приемане на новата програма. Намалиха часовете задължителна подготовка от 1204 на 998, но за сметка на това вкараха профилите и часове ИУЧ. Резултатът:
- Хорариум учебни часове 1-ви чужд език по учебен план от 2012г - 1513 ч. за целия гимназиален курс, с избираемите/профилите.
- Хорариум учебни часове по 1-ви чужд език по учебен план от 2017 /и до днес/ - 1441 ч., ако няма часове ФУЧ в 8-ми клас или 1585 ч., ако има ФУЧ в 8-ми клас, а обикновено има.
Нищо не са намалили и обезсмислили.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 01:15 от sanaka

# 507
А как ли беше и помни ли кякой-  по наше време....имаше ли занималня, имаше ли задължително нейтив спийкър по езика...колко бяха часовете като брой в езиковите гимназии и колко в останалите училища с ФУЧ, ИУЧ и др...
Но не това е темата - а дали става по- качествено образованието на децата ни ни с годините? Дали?
Защото още в 3 ти клас ,като беше и като прочетох учебника по Човек и общество на детето - да отчаях се- ...факти няма - но важното е, че "възстанието е удовен в кръв"...както и да е
Аз отивам да поспя -идните дни ще прочета статистика и цифри за часовете по езиково обучение през годините и защо са ги намалили в 9 и 10- ти клак от 4  на 2 седмично;

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 22:26 от drakon4e

# 508
  • София
Е, по наше време не помня. Joy Но съм срещала хора, завършили АЕГ по наше време с трагичен английски. И много неграмотни хора има също от наше време, та и преди това. Затова аз не смятам, че образованието за нашите деца сега е по-некачествено от нашето навремето.
Само за учебниците по история съм съгласна - абсолютно безобразно са написани. Поне за начален и прогимназиален етап, гимназиалните не съм ги гледала.

ПП. Понеже се дописа. Намалиха ги в 10-ти клас, но ги увеличиха в 11-ти и 12-ти с профилите. Просто различна учебна програма, но в крайна сметка - приблизително същото.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 01:48 от sanaka

# 509
Имам един особен въпрос, реших тук да питам, макар да не е точно за наборите. Някой знае ли как в документ(word) мога да вмъкна онези знаци от матурите/НВО  за обозначаване на кръгче за верен отговор и после задраскано кръгче. Пробвам от вмъкване на фигури, но не намирам подходящи. Може и на лични, да не разводняваме темата.

Общи условия

Активация на акаунт