Философия...🤔

• 1 516
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте приятели!
Понеже всички сме заедно в кюпа, и със сигурност на никой не му е лесно да се справя с превратностите на живота, се питах каква ли философия изповядват потребителите на БгМамма? Кои философи или мислители са ви повлияли най-много?
Темата е доста обширна, но винаги съм имал афинитет към нея, и доста бих искал да се потопим малко повече, стига да има желаещи.
Лично аз клоня към Западна / Континентална Философия, в частност Екзистенциализъм, и най-много съм повлиян от хора като Шопенхауер, Сартър, Ницше, Камю и т.н.
Заслужава си да споменем и школи като Стоицизма, като в днешното време наблюдавам все по-голям интерес именно към нея.
Общо взето всеки с афинитет към философията като наука и склонност към дълбоки разсъждения да заповяда!

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 08:29 от Bronn

# 1
# 2
Като ученичка много обичах философията и ставаха интересни беседи в часовете. Сега мога да кажа, че нищо не помня /бързо забравям, определено/, но винаги ако ми попадне нещо чета. Преди 4-5 години четох за будизма и май предпочитам тази философия, но едва ли я спазвам /колкото и да ми се иска/. Ако постнеш нещо за размисъл/четене/обсъждане ще ми бъде интересно.

# 3
  • София
Напоследък съм фен на "mindfulness". Въпреки че не е точно философия и учение, но се доближава, доколкото смисълът на философията е "начин, по който приемаме света около нас".

# 4
Философии – много, за всички възрасти и периоди в живота.
Докато накрая всеки, рано или късно, стига до основната: яж, пий и си носи новите дрехи, защото утре може и да не се събудиш.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 12:38 от Как' Сийка

# 5
Философии – много, за всяка възраст и период в живота.
Докато накрая всеки, рано или късно, стига до основната: яж, пий и си носи новите дрехи, защото утре може и да не се събудиш.

Браво Как'Сийка,
Някога така се перифразираше Маркс: нахрани го, облечи го и после му давай да мисли.

Днес хората в различни страни се оплакват от проблеми с изхранването, обличането и оттам какво ти мислене...
Ще ни остане обаче философията. Поне нея не могат да я отнемат.
Казвам го най-сериозно.

# 6
Като поостарееш и хората около теб започнат да мрат като мухи, ще се сетиш за думите ми.

# 7
Като поостарееш и хората около теб започнат да мрат като мухи, ще се сетиш за думите ми.

Ако е към мен поста ти, съгласна съм!
И всъщност валидирах, това, което беше написала по-напред.
Съжалявам, ако е станало недоразумение.

# 8
Единствен и неповторим - стоикът Марк Аврелий ("Към себе си").
Също и Сенека.
Чела и препрочитала съм и двамата в кризисни моменти.

# 9
За да философства/вдига нивото/подобни човек трябва да има осигурени базовите неща, а те включват и здравето /и психическото/. Иначе изобщо няма да му е до таквизи глупости като горните. Grinning

Аз да видя сега какво е ще рече това "mindfulness". Grinning

# 10
  • Португалия
много приятна тема, поздравления!

учила  съм доста философия, сега едната ми дъщеря учи, и ще има държавен изпит юни месец...та съм в етап на преоткриване, така да се каже...

мога да изведа крачка напред Камю, но той пък ни води към Сартр
въобще, екзистенциализмът ме интригува

в същото време, етичните, естетични, религиозни идеи  на Киркегор, особено приведени към днешно време, чрез свободата на избора и последващите отговорности от този избор

# 11
Пуснете нещо за четене - линк може би? Grinning

# 12
Стоицизма има поредица в Ютюб, със съвременни актуални теми, които тотално променят мирогледа и са абсолютно верни, но трудни за осъзнаване, особено ме отрезви темата, как помагаш на някого, търси те за проблеми, но за хубани неща не те търси, да те покани. Болезнено, но вярно и равносметка как да се държиш.

# 13
Руми много ми е на сърце!

Тази тема много ми допадна, да отбележа и аз!:)

# 14
Случайно прочетени думи на Дънов, в тежък момент ми дадоха кураж да продължа и да променя живота си. Естествено, изобщо не си спомням тези думи, въпреки, че тогава ми бяха като балсам за сърцето. Но, от тогава прочетох много мисли на Дънов и запомних най-вече тази, че не трябва да се стремим да променяме външния свят, а светът вътре в нас. И тогава нещата започват да се нареждат.
Освен това, без да съм повлияна от когото и да било, някак от много рано усещам, че трябва да се променям. Да не стоя на едно и също място и да вървя по един и същи път. Човек трябва да се променя в зависимост от времето и обстоятелствата. Трябва да е гъвкав и никога да не казва: аз за кога да се променям. Ами за утре, за утре се променяй!

Общи условия

Активация на акаунт