Философия...🤔

• 1 528
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Майндфулнес /доколкото знам не е намерен подходящ превод на български/
https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/metodt-maindfulnes-kak-da-zazh … -todorova-n-24131

# 16
  • Португалия
Майндфулнес /доколкото знам не е намерен подходящ превод на български/
https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/metodt-maindfulnes-kak-da-zazh … -todorova-n-24131
дори само по болднатите , мога да кажа, че има крадено от дзен будизма, и не само..

редактирам- твърдя , че е дзен будизъм, смелен  и изплют за западния потребител
https://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 18:37 от Mamagemelar

# 17
  • София
Не е крадено, то стъпва на дзен будизма и на други философии и не го крие... Просто е пригодено за съвременния свят и живот.

# 18
  • Португалия
аз предпочитам оригинала

# 19
Човече, голяма каша ти е в главата. Някой нещо ти е споменавал за философия, дано не е било в някаква институция като софиийския уокуниверситет, че няма връщане назад.
Сартр (Сартър Simple Smile Simple Smile ) и Камю са синоним на пълна противоположност. Първо, самият Камю отказва да се причислява към екзистенциалното течение, а Сартр е отявлен троцкист, нищо общо с философ. С. е философ колкото любимеца на Робеспиер - ЖЖ Русо. Отмъстителната кому-гнида Сартр е плюл Камю до последния си дъх, 20 години след смъртта на втория. Изобщо не си помисляй да ги сравняваш.
Още по-зле е положението с Ницше и Шопенхауер, но там мога да ти вляза в положението. Пропагандата няма почивен ден.
Би било добре все пак да знаеш, че не Ницше, а точно Шопенхауер е идеолога (също така приятел, съидейник и съградител) на национал-социалистическата идея. И даже да е вярно, че прави някои заемки от Ницше (Аз-ът и Свободната воля), няма нищо общо с него. Компилатор и нагаждач, прокарал линията, на която да се опират тутманици като полезния идиот Фукуяма.

А па тоя скрийншот на нескопосан превод на Камю на английски е пирон в темата ти. Имаме щастието в България да се радваме на невероятно добри преводачи от френски, всичко на Камю е преведено още преди 1989 година, с невероятно качество на превода. Да се цитира Камю на английски си е чиста проба престъпление срещу философията.

Та макар личните ми възгледи да не са точно в съгласие със сенките по стената на пещерата Wink може би добре ще е за теб да почнеш с диалозите на Платон, Етиката на Аристотел, а ако много ти е спешно философстването - ей ти Хераклит - всичко запазено от него се събира на 3 страници. И дава доста добра основа.
Не се фърляй на Хайдегер, не е за теб. Особено ако ще го прелистваш на английски Wink

# 20
Фройд,
Юнг,
Кант,
Ницше,
Хегел,
Киркегор,
Долто,
Фром,
Пиер Дако
Има и още.
Е и?
Защо питате?

# 21
Като ученичка много обичах философията и ставаха интересни беседи в часовете. Сега мога да кажа, че нищо не помня /бързо забравям, определено/, но винаги ако ми попадне нещо чета. Преди 4-5 години четох за будизма и май предпочитам тази философия, но едва ли я спазвам /колкото и да ми се иска/. Ако постнеш нещо за размисъл/четене/обсъждане ще ми бъде интересно.
На мен също ми беше любим предмет в училище философията.
За четене мога да споделя 2 книги на Камю ( едното всъщност е есе ), "Чужденецът" и "Митът за Сизиф", и двете дават доста храна за размисъл, пък и Камю е един от първите автори с които се запознах и цялата му идея за абсурда си струва да бъде обсъдена. Мога да споделя и за един подкаст който открих на скоро - Unsolicited advice. 30-40минутни
клипове в които един младеж обсъжда философията на хора като Достоевски, Ницше, Кафка и още много други. Може да го погледнеш🙂.

много приятна тема, поздравления!

учила  съм доста философия, сега едната ми дъщеря учи, и ще има държавен изпит юни месец...та съм в етап на преоткриване, така да се каже...

мога да изведа крачка напред Камю, но той пък ни води към Сартр
въобще, екзистенциализмът ме интригува

в същото време, етичните, естетични, религиозни идеи  на Киркегор, особено приведени към днешно време, чрез свободата на избора и последващите отговорности от този избор
Радвам се, че темата ти е интересна! Също така и, че извеждаш напред Камю, както вече споменах той е един от първите с чиято философия се запознах.
С Киркегор току виж, имам по-бегли спомени.
В бъдеще мога да наблегна малко повече и на него. Благодаря!

Фройд,
Юнг,
Кант,
Ницше,
Хегел,
Киркегор,
Долто,
Фром,
Пиер Дако
Има и още.
Е и?
Защо питате?

Защото темата ми е на сърце. Мисля, че тук има и други с подобни на моите интереси и би било страхотно да обменим знания. Все пак е хубаво да разбереш какво тласка даден човек и кои автори са го оформили като индивид, или поне са му поставили някакви основи.
Така смятам аз.

# 22
На Скарлет О'Хара от "Отнесени от Вихъра" Joy

Прочетох тази книга в ранните си тийнейджърски години и по някакъв начин се свързах с нея. Три от най-култовите цитати от нея, започвам с най-любимия ми

“After all, tomorrow is another day!”

“Dear Scarlett! You aren’t helpless. Anyone as selfish and determined as you are is never helpless.”

“Never pass up new experiences, Scarlett. They enrich the mind.”

# 23
# 24
Аз не съм много наясно и вечно обърквам школи и течения.  Пък и съм изучавала философия на историята, а не точно философия.

Но е тая книжка е готина и помага човек да се ориентира, опитах се да я пробутам на детето ми в гимназията. Достъпна е и онлайн.

Светът на Софи.

https://www.ciela.com/svetyt-na-sofi.html

# 25
Аристотел, Цицерон... Като цяло по-древните философи ми допадат най-много.

# 26
Още на 21-22-годишна възраст прочетох книгите на Ерих Фром: „Да имаш или да бъдеш", „Бягство от свободата" и „Изкуството да обичаш" - и бях много впечатлена!

Книгите на Виктор Франкъл: „Смисълът в живота" и „Ненаписаното в моите книги" също ми бяха много интересни.

Повече обичам да чета психология, но много от западните психолози са и философи, като тези двамата, които посочих. Чела съм книги на Фройд, на Юнг, на Адлер, на Франкъл, на Фром, на Пиер Дако, на Морган Скот Пек, на Дейл Карнеги и мн. др.

# 27
  • Между гори и планини
Изповядвам моята си философия :
Да живееш в комфорт със себе си и природата. Да имаш време да съзерцаваш смяната на сезоните и чуваш шума на листата. Да искаш малко, за да имаш много. Да живееш бавно. Защото хората които бързат, бързо преминават през живота си. А тези които искат много, понякога дори и постигнали всичко, са загубили най-ценното - душата си.

# 28
Значи философия наричате обособяване на комфорнтна зона и намиране на начини да отричаме  отговорността ни за отепчатъка ни в света и съдбите на другите хора по света  ... просто за да не се чувстваме виновни ако профитираме.
А за изброяването в листа на имена - това направо ме зашеметява. Као си помисля само какви интелекти върлуват из форума. Прочели вече, разбрали, премислили философски и ... останало им време да пишат по форумите доста посредствени неща.

Telesilla от друга стана “Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.”
Иначе в книгата наистина има някои много интересни идеи Simple Smile

# 29
Значи философия наричате обособяване на комфорнтна зона и намиране на начини да отричаме  отговорността ни за отепчатъка ни в света и съдбите на другите хора по света  ... просто за да не се чувстваме виновни ако профитираме.
А за изброяването в листа на имена - това направо ме зашеметява. Као си помисля само какви интелекти върлуват из форума. Прочели вече, разбрали, премислили философски и ... останало им време да пишат по форумите доста посредствени неща.
Затова са форумите. Всеки е свободен да изразява себе си.
Изповядвам моята си философия :
Да живееш в комфорт със себе си и природата. Да имаш време да съзерцаваш смяната на сезоните и чуваш шума на листата. Да искаш малко, за да имаш много. Да живееш бавно. Защото хората които бързат, бързо преминават през живота си. А тези които искат много, понякога дори и постигнали всичко, са загубили най-ценното - душата си.
Преди години мислех като теб. Сега обаче не.
Някак си не ми се връзва комфорта в цялата работа. Според мен, на човек не трябва да му е комфортно. Нямаш ли вътрешна борба със самия себе си, нищо няма да се получи. Нищо няма да научиш и нищо няма да се промени. Ще си преминеш през живота просто ей така. Тука се съгласявам с bella-ciao.
"Да искаш малко, за да имаш много" пак ми е малко странно😀. Като искаш малко, няма да получиш много, просто ще се научиш да оценяваш и малкото което имаш.
Иначе за "бавното живеене", тука съм 50/50😀.

Общи условия

Активация на акаунт