Номинации за "Златна малинка" 2024г.

• 4 812
  • 77
  •   1
Отговори
# 60
С порезки са тези книги, които имат оцветени, изрисувани краища на страниците, на български това се използва като описание. Масово така изрисуваните се оказват такива, които не биха ми харесали, има и изключения разбира се, защото някои на Сандерсън също имат и такова оформление, а той засега ми допада доста.
Ето произволен пример от нета за книги с порезки
Скрит текст:

# 61
А аз си мислех, че това е просто нов тренд при някои издателства, като Артлайн примерно. Главно го забелязвам при роментъзита, фентъзита и еротично-фатални поредици. Сандерсън нали му преиздават сега някои книги, та и той в кюпа Smiley

# 62
Да, да не слагаме Сандерън при роментъзи жанра, даже много интересни фентъзи идеи в  света на Космера има. Но са украсили и някои от неговите книги, на Джон Гуин също има издание с порезки, а и той хич не е в другия жанр с неговите кървави описания и едва загатната романтика. Роментъзи не ме влече, така е, най-често такива книги забелязвам, че са с порезки.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 09:15 от fenyx

# 63
  • в сърцето на един мъж...
Моята номинация за книга на годината спечели Малинките. 😆

Ей тъй като стане, лошо Satisfied

# 64
еротично-фатални поредици.
Звучи фатално Joy

# 65
1. Брулени хълмове - Емили Бронте
2. Ана Каренина - Лев Толстой
Сериозно? Да сложиш тук един от най-великите класици и една от най-великите книги, писана някога? Мога да го приема единствено и само, като проява на меко казано, лош вкус.
Да критикуваш Толстой, ако изобщо можеш, то трябва да си написал нещо поне малко по-добро от въпросния роман, което няма как да стане.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:29 от La farina

# 66
Eх, не минава тема без незнайни критици да вирнат нос. Тъкмо си мислех как цели 5 страници се задържа и ей го на.

# 67
Eх, не минава тема без незнайни критици да вирнат нос. Тъкмо си мислех как цели 5 страници се задържа и ей го на.
Ей го на на в номинации за Малинки - Толстой и Бронте! Но пък се дават 5 звезди за книги на Колийн Хувър, не, съжалявам, просто нямаше как да се сдържа, извинявам се за нанесеното неудобство.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:41 от La farina

# 68
  • София
Тук не съдим мнението и вкуса на другите.

# 69
Вероятно е по-правилно да се каже, че интелигентността на другите не се подлага на коментар.
Скрит текст:
Всъщност, желанието да се участва в тема, в която се съдят литературни качества на книги е в противоречие със заявено безпристрастно отношение към участниците в нея: позволяваш си да съдиш автори, но не и хора, които не създават литература.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 19:19 от Tsugumi_

# 70
Извинявам се, че ще отговоря, но ще го направя само защото съм цитирана.

Скрит текст:
Напълно сериозно! И може ли другите да имаме различно от Вашето високоинтелектуално мнение или?!

Сериозно? Да сложиш тук един от най-великите класици и една от най-великите книги, писана някога? Мога да го приема единствено и само, като проява на меко казано, лош вкус.
А това сериозно ли е?

Да критикуваш Толстой, ако изобщо можеш, то трябва да си написал нещо поне малко по-добро от въпросния роман, което няма как да стане.
Или пък това?

И изобщо каква е целта да напишете всичко това, като нито ще ми промените "лошия вкус", нито пък мнението за въпросните произведения, след като не са оправдали Моите лични, определено големи, първоначални очаквания, не Вашите?! Това са си моите малинки и лично моето си мнение, нека ме линчуват за това.
Прочела съм достатъчно разнообразна литература, за да ми се обяснява как съм гласувала за Хувър, пък как за Толстой...
Гласувала съм, както съм го почувствала, а не защото е велика класика и трябва да ми хареса.
Никъде не съм написала нещо лошо за двете произведения. Вярвам, че има защо да са толкова високо ценени от останалите (за съжаление аз не открих нещото, толкова), но не съм и тръгнала да обяснявам как за нищо не стават, нали?!
Не обикалям темите да следя кой какво харесва и как го оценява, нито пък си позволявам да определям хората само по това коя книга са прочели и как са я оценили, както Вие явно правите.

Нека си остана с лошия вкус, не знам какво Ви бърка Вас!

Пс. Винаги съм се чудела как може да има хора, които съдят и размахват пръст на напълно непознати и се мислят за единствени и неповторими интелектуалци, ама ей го, на! Отново!
До колкото знам в правилата на писане е заложено да се спазва добрият тон и да се уважава мнението на другите, но до там ни стига възпитанието!

Извинявам се отново, няма повече да повдигам темата!
Лека вечер!

# 71
Тук не съдим мнението и вкуса на другите.
Обаче пък вкусът и мнението ни, когато въобще благоволим да заявим такова, дават някаква представа на другите що за хора сме. Не осъждаме личните предпочитания, но според тях малко или повече съдим за човека, колкото и да се залъгваме, че не е така. Но това не е нещо лошо, ежедневно филтрираме хората по най-разнообразни критерии, за да бъдем заобиколени с такива, с които ни е интересно и приятно заедно.

# 72
  • София
Само че тук очевидно се съдят точно личните предпочитания. Определено има начин и начин да изкажеш мнение. Би било хубаво да се избере възпитания такъв.

# 73
Ако не е късно, ще добавя по 1 номинация за "Ледената принцеца" на Лекберг и "Пациент 488" на Бьогле.
Мислех си, че аз съм била с високи очаквания, когато ги четох, но явно не съм сама.

# 74
За пръв път си купих красива книга с цветни прорезки от зимния панаир на книгата: с  твърди корици и изключителна препоръка от няколко човека. И всъщност беше огромно разочарование. Става дума за "Изгубената книжарница" на Иви Удс

Обемна е, но се чете много бързо. Написана е изключително семпло, по начин, който на мен като читател не просто не ми допада, но и не ми носи никакво удоволствие от четенето чрез красотата на езика.
Историята е пълна с клишета от всякакъв калибър. Уж (така се надявах) трябваше да става дума за загубена книжарница, която само определени хора имат способността да виждат, а всъщност основното бяха захаросани любовни истории. Героите непрекъснато се срещаха "случайно" на едни от най-оживените места в света. Липсва всякаква дълбочина. Предвидим сюжет, семпъл изказ, магия, която е далеч от тази, която се надявах да има.

Другата такава за годината е "Тъкачната вила". Там беше ясно как ще завърши книгата още в самото начало. Семпъл, предвидим захаросан сюжет, доколкото разбрах това даже е поредица..

И като най-голямо скорошно книжно разочарование слагам "Пчелата" на Оура Лов.

Това дори не ставаше за четене. Отдавна си я бях набелязала, заради описания сюжет, но всъщност изказа беше като не ученик, изключително семпъл, буквално обида за интелекта. Издържах до 50-та страница и не можех да си я причиня повече.

Общи условия

Активация на акаунт