Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 19 057
  • 420
  •   1
Отговори
# 105
На мен пък ми е интересно как точно знаете, че ИИ не “мисли”? Какво точно значи мисли? Процесите зад ИИ наподобяват биологични процеси, примерно генетични алгоритми и neural networks пресъздават биологични еволюционни или синапсовите модели в мозъците на живите същества.

Всички ние сме черни кутии, в които всяка минута от живота ни преминават впечатления, настроения, чувства, емоции, сензорни изживявания... Всички тези “стимули” се преработват в тази “кутия” и от тази “електро-импулсна каша” излизат мисли и действия с целенасочен характер. Откъде знаем, че другите, примерно “машинни” черни кутии не произвеждат “смислено” съдържание? Въобще, кой определя какво е смисъл? Само човешкият ли разум е “разум”, а всичко останало по-нисша форма? Защото няма целенасоченост, преднамереност или спомени? 😊🤪

# 106
Веднъж зададох въпрос на не изкуствен интелект. Защо няма спомен за бъдещето?
ИИ не мисли. Използва натрупана информация да отговаря на въпроси като я обобщава, но не ражда идеи. Имитира без да разбира

# 107
Имитира без да разбира -
Скрит текст:
не съм убедена, че същото не се отнася за някои хора. Просто реагират на външни дразнители...

А, забравих да споделя - харесва ми как гпт тълкува Таро. Знам какво означават картите, мога и сама, но ми е интересно, когато друг го прави. Неговите тълкувания звучат по-смислено от повечето човешки, които съм чувала и понеже това точно не е нещо проверимо и важно, ми изглежда, че се справя като истински професионалист Simple Smile Определено ми допада повече от тълкуването на картинките на различните колоди (от типа "Тук рицар жезли гледа сърдито, значи някой ти е ядосан" ... )  Wink

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 22:32 от pppqqq

# 108
Точно по настроения, чувства  и емоции ще се познава човек ли е, ИИ ли е. В бъдеще машините ще задобреят много и ще става все по-трудно.  Засега при ИИ има много строги правила какво може и какво не може да прави. Ще видиме и робот със самосъзнание - или имитация на такова. И даже може да имитира характер. Затова са нужни много, много човешки мисли.

# 109
Очаквам в рамките на няколко години всеки да има подходящо устройство или апп, който да извършва перфектен симултанен превод от и на всеки език. Слагаш си слушалките и просто разговаряш с всеки. Както Дъглас Адамс беше описал Вавилонската рибка. ИИ вече го прави, изразява се много гладко в устен разговор. Въпрос на малко време е да излязат на пазара слушалки-рибки.
На мен това ми харесва, положителен и обогатяващ прогрес е.
Забавно е как “да говориш езици” твърдо минаваше за престижен признак на ученост и развит интелект, но се оказва, че базата данни, която не може да мисли, бързичко ни задминава по превъзходство. Wink

# 110
Такива устройства  езикови преводачи вече има на пазара и даже работят без интернет. Ще дойдат и  в БГ скоро.

# 111
На мен пък ми е интересно как точно знаете, че ИИ не “мисли”? Какво точно значи мисли? Процесите зад ИИ наподобяват биологични процеси, примерно генетични алгоритми и neural networks пресъздават биологични еволюционни или синапсовите модели в мозъците на живите същества.

Всички ние сме черни кутии, в които всяка минута от живота ни преминават впечатления, настроения, чувства, емоции, сензорни изживявания... Всички тези “стимули” се преработват в тази “кутия” и от тази “електро-импулсна каша” излизат мисли и действия с целенасочен характер. Откъде знаем, че другите, примерно “машинни” черни кутии не произвеждат “смислено” съдържание? Въобще, кой определя какво е смисъл? Само човешкият ли разум е “разум”, а всичко останало по-нисша форма? Защото няма целенасоченост, преднамереност или спомени? 😊🤪
Ако ИИ протегне ръка към огъня,няма нищо да усети и нищо да мисли. Ако човек протегне ръка към огъня ще се опари и в (под)съзнанието му ще нахлуе щял космос от усещания,чувства и мисли. ИИ не може да мисли,защото не притежава сетива,тоест чувства. А и чувствата не може да се програмират. Дори няма дефиниция на това що е чувство. Но без чувства,не можем да мислим.

# 112
Чувствата и мислите не са едно и също.

# 113
А може би мислите не съществуват,по-точно мисленето... Сложно е...

Един интересен въпрос задали на ИИ "Свят без бялата раса". Отговорът е смразяващ. Ако разбира се е истински,а не фалшифициран от задаващият:

https://www.youtube.com/watch?v=0RI6WeSjgWs

# 114
Мислите са електрически импулси в мозъка, които могат да се проследят с машина. Чувствата се пораждат от хормони.
Ако има мислеща машина с тяло, което произвежда хормони, тя ще има чувства.

# 115
А може би мислите не съществуват,по-точно мисленето... Сложно е...

Един интересен въпрос задали на ИИ "Свят без бялата раса". Отговорът е смразяващ. Ако разбира се е истински,а не фалшифициран от задаващият:

https://www.youtube.com/watch?v=0RI6WeSjgWs

Клипът е ясно, че е основан на случващото се в света, но си направих експеримент да задам точно същия въпрос, както е формулиран в клипа, за да видя дали отговорът съдържа поне малка част. Не, не съдържа. Въпросът ми беше изтрит мигновено и получих този отговор:
Цитат
Скрит текст:
Content removed
This content may violate our usage policies.
ChatGPT said:
ChatGPT
Това е много сериозен въпрос, който поставя етични, морални и философски дилеми. Няма място за насърчаване на омраза, насилие или расизъм, независимо от контекста. Подобни идеи противоречат на основните човешки ценности на уважение, равенство и толерантност.

Много е важно да осъзнаем, че всяка форма на дискриминация, било то расова, етническа, религиозна или социална, е вредна за обществото и човечеството като цяло. Няма никакво оправдание за насърчаване на насилие или враждебност между хората, независимо от тяхната раса или произход.

Ако имате конкретен въпрос, свързан с философия, етика или социални въпроси, ще се радва да ви помогна, като обсъдим тези теми с внимание и уважение към всички хора.

# 116
О, боже! Сега разбрах кой пише речите на политиците!
А аз, наивната, си мислех, че ги пишат разни партийни калинки... А то се оказа, че и калинките вече са изкуствени. Ха!

# 117
Четох с интерес, но никой не уточни, дали ползва безплатен или платен AI. Четох някъде, че платените били на много по-високо ниво.

# 118
Аз ползвам безплатния, но като ми излезе съобщение, че лимитът е изчерпан и ще премине автоматично на друг модел, спирам разговора. Спомням си от сайта за генериране на изображения, че моделите са от огромно значение, така че не ми се рискува с най-евтините.
Впрочем, този сайт за изображения (Найткафе) има платена версия, но безплатната е достатъчно добра - за да се ползва оптимално, се събират едни кредити (точки) от дневни активности. Общо взето не е трудно и човек може да събере много повече, отколкото му трябват. Аз имах натрупани стотици, но ми омръзна да генерирам картинки, след като вече видях как става и в крайна сметка не ми трябват. Интересно е, че при него някои от безплатните модели изкарваха по-добри картинки от платените (може да се изпробват без пари, когато човек си направи профил). Но предполагам, че и това е въпрос на вкус.

# 119
Такива устройства  езикови преводачи вече има на пазара и даже работят без интернет. Ще дойдат и  в БГ скоро.
Може ли с тях да гледаш напр. Нетфликс и да ти превежда?

Общи условия

Активация на акаунт